Vilma och Rebecca på bronsplats i världscupen

Efter en trevande inledning på världscupseglingarna i franska Hyères fick Vilma Bobeck/Rebecca Netzler ordentlig fart på båten på tisdagen. Med serien 1-5-2 klättrar de från åttonde till tredje plats i totalen.

Världscupen är denna gång uppdelad i två olika race i varje klass. I ett av racen seglar de som är klara för OS, i ett annat seglar de nationer som jagar en OS-plats. För Vilma och Rebecca, som sedan länge har sin OS-biljett, betyder det ett litet startfält (nio båtar) men där alla motståndare är klara för OS – så bästa tänkbara motstånd med andra ord.

– Det kan se fjuttigt ut i resultatlistan med bara nio båtar. Men racingen är stentuff vilket gör det väldigt roligt, säger Rebecca och fortsätter:

– ⁠Det är definitivt mer likt OS än till exempel ett race på VM. Men vi saknar fortfarande tio båtar, vilket gör skillnad. Den bästa träningen är däremot inför medaljrace, att våga attackera mer båt mot båt och segla mer aggressivt.

Seglingarna i 49erFX avslutas på lördag och sedan väntar ett EM i maj innan det är dags för OS om lite drygt tre månader.  Och för Vilma och Rebecca är det bara seger som gäller:

– Vi satsar alltid för att vinna. Och det blir ett bra test att pusha oss själva att inte ge bort viktiga poäng. En femteplats är normalt inte dåligt men i det här fältet är det snarare fjärde sist. Så viktigt att satsa hårt från start, säger Rebecca.

Johanna Hjertberg, i iQFOiL, är i en helt annan situation. För henne är det sista chansen att knipa en nationsplats till OS. För det måste hon vara topp fem i Hyères. Hittills ser det bra ut. Hon ligger på femteplats i totalen och i tisdagen fem slalomrace vann hon två.

– Mina förväntningar på veckan är att göra mitt bästa och ge allt. Jag tar ett race i taget, tar med mig erfarenheter och fokuserar på förbättringar framåt. Resultatmässigt vill jag ta en nationalplats och kommer ge allt för det, säger Johanna.

I 470 föll Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson från andra till femte palts efter att blivit femma och nia i dagens två race.

Läs mer: Semaine Olympique Française 2024 (ffvoile.fr)