Anton Dahlberg – Mästare bland mästare

KSSS` Anton Dahlberg och hans besättning krönte ett bra tävlingsår med att på söndagen besegra inte mindre än 38 svenska kappseglingsmästare för att bli Mästarnas Mästare.

Men de höll på att missa guldet och räddades av en stark vindby bara drygt hundra meter före mållinjen.

I somras snubblade Anton Dahlberg och Fredrik Bergström på mållinjen i VM i 470 och fick nöja sig med ett silver. Och i finalen av Mästarnas Mästare i Marstrand såg historien ut att upprepa sig. Vid sista rundningen hade de tappat sin ledning till ”RS 200” och såg slagna ut.

- Då trodde jag inte att vi skulle greja det. Men så fick vi en vindby och jag bara skrek till de andra att ”nu sticker vi”, berättar Anton och lägger till:

- Räkna aldrig ut en 470-seglare…

Vindbyn gav 470-gänget en otrolig surf på dryga 15 knop som gjorde att de nästan flög förbi ledande båt och vann med mindre än en meters marginal.

Med sig på båten hade Anton givetvis sin ordinarie gast Fredrik Bergström som han vann VM-silvret tillsammans med och som han också kom på sjätte plats i OS i Rio med. Ombord fanns även värsta konkurrenterna i 470 på hemmaplan, Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar, som vann EM-guld i 470 i våras. Så det var givetvis ett oerhört meriterat gäng. Femte besättningsmannen, André Olsson, är också en av Sveriges bästa 470-seglare.

Västkustens kappseglingsmetropol Marstrand har bjudit på fantastiska förhållanden med mycket vind, men också svårseglat. Speciellt söndagen bjöd på kraftiga vindskiften och en ganska byig vind som byggde upp ju längre dagen gick. Till finalen blåste det runt 6–8 m/s inne i Marstrands hamn där seglingarna avgjordes.

Tvåa kom svenska mästarna i RS 200 med två juniorer ombord. Den besättningen bestod av Marcus Westerlind, Oliver Österberg, Stefan Rahm, Oscar Angervall och Marius Westerlind.

- När vi hade ett par hundra meter kvar var vi övertygade om att vi skulle vinna. Det var helt galet vilken fart de kom med, säger Stefan Rahm som var taktiker på RS 200.

 

Foto: Daniel Stenholm