Jossan ligger trea på för-VM

I nästan ett år har Josefin Olsson varit bort från den internationella kappseglingsscenen. Men just nu är seglingens OS-klasser samlade för ett gemensamt för-VM i danska Århus. Efter ett år av lite mindre hårdkörning är förberedelserna och jakten mot OS i Tokyo 2020 igång.

Josefin Olsson, som var sexa i Laser Radial, på OS i Rio i fjol, ligger trea i Århus.

- Det är ett år kvar till VM här som är det viktigaste OS-kvalet till Tokyo 2020, så det bra att prova på vattnet. Vi har nu haft tre tävlingsdagar med olika väderförhållanden varje dag. Så det har varit mycket nyttig erfarenhet. Sedan är det min första tävling sedan OS för precis ett år sedan, så jag var rätt nervös innan. Ett helt års tävlingsuppehåll har jag aldrig tidigare haft, säger Josefin och fortsätter.

- Min målsättning, utöver att testa förhållandena här i Århus, är att börja tävla igen, se hur samarbetet med min nya coach Alberte Lindberg fungerar under tävling och skaka av mig lite ringrostig inför VM i Holland senare denna månad. Och det har gått bra. Jag ligger trea med två dagar kvar och hänger med mina konkurrenter. Det känns inte alltför ovant och väldigt motiverande faktiskt.

Förbundskapten Magnus Grävare är nöjd med mycket av det han fått se:

- Skönt att se ”Jossan” tillbaka och att hon med och slåss i toppen. Hon verkar mycket motiverad, säger han och fortsätter:

- VM här i Århus nästa år är väldigt betydelsefullt. Vi vill helst kvalificera oss till OS redan då. Det finns chanser senare också, men det blir svårare efter hand. Därför är det viktigt för alla i teamet, seglare, coacher och andra ledare att få en bra bild över förhållandena här. Därför har vi en stor trupp på plats, vi är största nation av de 55 som är här - efter värdlandet Danmark

Tävlingarna avslutas med medaljrace för samtliga klasser på lördagen. Där får de tio bästa i varje klass göra upp om medaljerna.

VM-tvåorna i 470, Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, är inte med i Århus. Julia Gross/Hanna Klinga åkte hem p.g.a. sjukdom. Vilma Bobeck/Malin Tengström ledde första seglingen stort, men kapsejsade kort innan mål i de stora vågorna. Teamet fick bryta de sista två race, då Malin hade landat fel, masten var bruten och seglet gick sönder.

KSSS barometer:

3. Radial Josefin Olsson
9. 49er Sylvan/Anjemark
10. 49erFX Bobeck/Tengström
19. 49er Stålheim/Karlsson
20. RSX Fanny Baumann
22. Finn Johannes Pettersson
47. Laser Wille Kark