Mästerskapsveckan - Sandhamnsregattan by Bluewater

Sandhamnsregattan är den äldsta KSSS-regattan och som i år firar 120-årsjubileum sedan instiftandet 1897. Det blir en mästerskapsvecka med deltagande av 26 Classicbåtar och närmare 100 Laser och Laser Radial. Man planerar tre seglingar totalt, en per dag torsdag, fredag, lördag för Classics och totalt sex seglingar för Laser, fredag och lördag. Regattamiddag lördag kväll, inga seglingar på söndag.

Efter flera års uppehåll återintroducerade KSSS denna klassiska regatta 2013 som en ”mästerskapsregatta” med fokus på entypsklasser som önskar ett mästerskap i härlig skärgårdsmiljö och möjlighet till bankappsegling på havet. 2017 lanseras SM i Laser Master, för deltagare 35 år gamla och äldre. Detta sker i samarbete med Scandinavian Yacht Trust och två finska vänklubbar, Airisto SS och Helsingfors SS. Sandhamnsregattan ingår numera i ”Baltic Classic Master Cup”. Sandhamnsregattan är den tredje av fyra svensk-finska regattor som ingår i cupen.

Laser Master är en ny spännande tävlingsform för garvade Laserseglare. Det är den första riktigt stora jollekappseglingen i Sandhamn på flera år. Tävlingen är indelad i fem olika åldersklasser inom både Standard och Radial. I den äldsta gruppen 65+ finns nio anmälda båtar.

Att arrangera en jolleregatta med hundra båtar ute i Sandhamn reser inte minst vissa logistiska utmaningar. Arrangörerna har gjort den eleganta lösningen att låta båtar få åka båt. En ordinarie bilfärja (!) lastas med Laserbåtar och går i skytteltrafik mellan Stavsnäs/Sjösala och Lökholmen under onsdag och torsdag.