En gammal nyhet – dags för Sandhamnsregattan by Bluewater

Den 9 -11 augusti är det dags för ett av KSSS paradnummer, Sandhamnsregattan, den äldsta av våra kappseglingar. Den arrangerades första gången 1897. Efter ett flertal års uppehåll återintroducerade KSSS denna klassiska regatta 2013 som en ”mästerskaps-regatta”. Ett gammalt grundkoncept som nu lever vidare i nytt format.

Fokus under Sandhamnsregattan ligger på entypsklasser som önskar en mästerskapsregatta i härlig skärgårdsmiljö och möjlighet till bankappsegling på havet för sina SM likväl som inför internationella mästerskap. 2018 välkomnas J/70-klassen, världens i nuläget mest växande klass, till ett Nordiskt mästerskap och Grundig Sailing Cup. Samtidigt kör klassikerna SRS Classic distansbana.

J/70 klassen kommer att köra totalt sju delseglingar om vardera ca 50 minuter under de tre tävlingsdagarna. De klassiska båtarna är indelade i två grupper, under eller över 40 fot. Planen är att köra ett race per dag som tar ca 1-4 timmar. Ca 50 båtar kommer att delta i de två klasserna.

-        För KSSS passar det bra att köra Sandhamnsregattan under vecka 32 då har vi tillgång till hela vår egen båtflotta för funktionärer, utan att störa vår omfattande lägerverksamhet. Vi har tidigt kontaktat de olika klassförbunden och undersökt intresset från deras sida att köra sina klassmästerskap denna vecka och det har varit ett lyckat drag, säger KSSS operative chef Magnus Woxén.

Sandhamnsregattan anordnas tillsammans KSSS samarbetspartner, vattenreningsföretaget Bluewater. I Sandhamn råder extrem färskvattenvattenbrist och kommunen har sedan i höstas infört totalt förbud av vattenpåfyllning av båtar i Sandhamn. Lösningen på vattenfrågan stod Bluewater för och installerade en avsaltningsanläggning som förser alla gästande båtar som kommer till Sandhamn under sommaren med vatten.