Ordförande blogg: Tack strålande vår, välkommen sköna sommar!

Vilken strålande vår! Jag tänker då inte i första hand på vädret, men istället på allt som rör KSSS. Det är en otrolig lyx att få sätta sig in i all vår verksamhet steg-för-steg som ny ordförande för Sällskapet. Det är imponerande vad vi gör och hur alla bidrar på olika sätt för klubbens bästa.

Kära Medlemmar,

Jag måste få börja med Elitgänget. Stort grattis Anton & Fredrik i 470! Först tar de hem en världscupseger i Hyères bara för att kort därefter även säkra hem ett EM-guld. I båda fallen med god marginal till 2:an. Jag lärde mig nyligen av Fredrik vad hemligheten är: ”Vi har släppt på handbromsen”! Tänk så enkelt det kan verka. 

Därtill plockade Jesper Stålheim hem ett EM-Brons i Laser, trots att han mest seglat 49:er sedan OS i Rio! Imponerande! Resten av Elitgänget visar också på god form och det bådar gott för 2018 års säsong i sin helhet. Ett stort fokus för många i vår elitgrupp handlar om att toppa i Åhus där hälften av OS platserna kommer att delas ut.

Sedan måste jag även få passa på och skryta med vårt Allsvenska lag. Efter en 2:a plats och 1:a plats på de två första delseglingarna så leder KSSS Allsvenskan 2018. Så stolt! Lycka till med de två kvarstående delseglingarna!

På ett bredare plan så har vi nyligen genomfört vårt andra styrelsemöte i den nya styrelsen. Vilket engagemang och vilken kompetens i rummet! Allt från det operativa via kansliet till det ideella ute i kommittéerna. Det finns mängder av planer, idéer, utmaningar och möjligheter och med detta gäng så kommer mycket positivt till klubbens gagn.

På hamnplan råder intensiv aktivitet för att färdigställa alla våra båtar inför säsongen och få ut en del av dem till lägerverksamheterna. 190 stycken båtar är det! Imponerande siffra! I ett samspel mellan de starka resurserna på kansliet och Båtkommittén lyckas vi år ut och år in att hålla vår stora båtflotta i skick.

Våra första kappseglingar är också levererade. BKK börjande med Vårrullen kring Valborg. I ytterst lätta vindar, ensiffrig värme och lätt regn; en utmaning med sporten vi valt är att vädrets makter är knepiga att påverka (förutom kring OS i Kina så klart). Sedan följde Saltsjöbadsregattan med 50-talet båtar över 5 klasser med Jörgen Sundelin som poetisk tävlingsledare! Vi har nu även levererat Sandhamn Open, med HKK i spetsen, en kappsegling för lite större båtar, i sant broschyrväder och som en bra uppvärmning för både seglare och funktionärer inför ÅF Offshore Race. Säsongen är igång!

Kring skrivborden planeras nu för alla övriga regattor, med särskilt fokus i närtid på ÅF Offshore Race. Det ser ut som vi kommer att slå deltagarrekord, så enormt kul. 
Vi har även lite nyheter kring ÅFOR. En av mina favoriter är initiativet Lilla ÅFOR. Ambitionen är att samla 100-talet optimister att kappsegla runt Skeppsholmen. Härligt initiativ och kul att få visa upp våra ungdomar och samtidigt kittla de yngsta med en visning av vårt största kappseglingsevenemang ÅF Offshore Race. Vi har också ett överbokat nytt initiativ från vår Aktivitetskommitté: en tjejsprint i J70, en prova-på aktivitet, både för etablerade seglare till de som inte ännu provat på vår härliga sport. Över 60 tjejer är redan anmälda. Se till att ansluta till seglarfesten på Skeppsholmen juni 28 - juli 1 inklusive medlemsmingel.

Hur går det för våra ungdomar? Det började redan i mars med en stor regatta på Garda, med över 150 båtar på startlinjen. Därtill har KSSS juniorerna lyckats säkra hem ett antal platser i optimist till Junior VM och EM. På hemma plan har nu både träningsverksamheten i Ranängen och Saltsjöbaden påbörjats. I Ranängen har Träningskommittén tillsammans med ett stort antal engagerade föräldrar även levererat Gill Cup och över 90 optimister som kom till start. Sommarens läger är redan välfyllda och ett absolut glädjerop sjöngs ut på kansliet när den 3:e prästen säkrats upp för våra konfirmationsläger. Allt på banan. 
(För den som är sugen förstår jag dock att det finns några få platser kvar till Läger 3, Juli 20-29, för 12-15 åringar, så missa inte den chansen!).

Avslutningsvis vill jag förmedla min lätt utopiska dröm: Jag vill träffa ALLA medlemmar i Sällskapet och lära mer om er syn på KSSS. Jag vill lära mig om era funderingar och önskemål kring klubben. Det kommer ta tid, men hör gärna av er med tankar och förslag på hur vi kan bli en ännu mer intressant och relevant klubb för dig som medlem. Mig hittar ni på epost: [email protected]

Nu tar vi oss an seglar- och lägersäsongen 2018 med stor entusiasm.

Seglarhälsningar,

Er tillgivne ordförande

Patrik

Visste du att...
...för ganska precis 100 års sedan, i slutet av 1918, i slutet av 1:a världskriget, lämnade KSSS sitt första klubbhus på Kastellholmen; den s.k. Skridskopaviljongen. Sedan 1884 hade Sällskapet haft detta som sitt klubbhus på sommaren, tillsammans med Skridskoklubben, som gemensamt nyttjade klubbhuset, men då under sin vintersäsong. Skridskoklubben lämnade klubbhuset strax efter sekelskiften medan Sällskapet blev kvar till 1918 då man sålde huset för 38,000:-. Därefter flyttade Sällskapet sin klubbverksamhet till Österskär, den s.k. Sättra-fladen, dit man även inköpt en paviljong. Där hade man samarbete med Stockholms Isjaktsklubb. Men det är en annan historia.