KSSS Blogg: Många höjdpunkter under 2017

KSSS har lagt ännu ett hektiskt år till handlingarna och det finns anledning att stanna upp och rekapitulera i alla fall några av de höjdpunkter som passerat under 2017 i vårt remarkabla sällskap:

Kappsegling och Träning

 • Americas Cup gick av stapeln i Bermuda och KSSS var en av sex representerade klubbar genom Torbjörn Törnquists Team Artemis. Efter en mycket tight utmanarfinal fick den Svenska båten finna sig i att se Nya Zeeland gå vidare och lätt slå USA i finalen. Sverige har aldrig varit närmare att vinna Americas Cup och klubben känner stor tacksamhet och stolthet för den insatsen som Team Artemis gjorde i vårt namn. Därtill hade KSSS ett renodlat svenskekipage i Youth Americas Cup som avhölls samtidigt som det stora AC på Bermuda. Laget slutade på en hedrande fjärdeplats i hårdaste möjliga konkurrens.
 • Återigen slog vi rekord i antalet personer i träningsverksamhet och lyckades faktiskt nå det högt uppsatta målet i vår femårsplan att ha minst 300 aktiva i träning 2017. Sällskapets omfattande investeringarna i anläggningarna i Saltsjöbaden och Ranängen i Djursholm de senaste åren och en kader mycket duktiga tränare har inneburit att KSSS idag har Sveriges kanske bästa träningsförutsättningar.
 • Efter OS i Rio 2016 tog KSSS sikte mot OS Tokyo 2020 genom en ny Elitinsamling. Våra OS-deltagare visade omedelbart framfötterna genom ett VM-silver för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470, en femteplats på VM för Jesper Stålheim i Laser samt en seger på för-VM i Laser Radial för Josefin Olsson. Därtill tog Julia Gross och Hanna Klinga en fin fjärdeplats på EM i 49:er FX. Framtiden ser ljus ut.
 • KSSS plockade hem 7 SM guld under året. Då skall man också konstatera att våra elitseglare antingen inte hade SM i sina klasser eller inte deltog. I Mästarnas Mästare fick våra 470-killar ett wild card vilket de tackade för genom att vinna tävlingen efter en dramatisk målgång.
 • KSSS vann allsvenskan i Segling för andra gången på tre år. Detta innebär att KSSS kommer att segla Champions League och Northstream Race 2018.
 • Internationellt har KSSS seglare också visat framfötterna och vi har haft deltagare i de flesta större regattor som varit under året inklusive olika superyachtregattor i Medelhavet och Karibien. Bland internationella medaljer vill jag särskilt framhålla Patrik Forsgren och Pro4U som återigen visade framfötterna genom att ta guld på EM i havskappsegling i ORCi.
 • Våra optimistjolleseglare visade varför de idag är betraktade som Sveriges bästa Optimistflotta genom att ta 6 av de 10 första platserna i Optimisternas Rikskval där man kvalificerar sig för NM, EM och VM.

Arrangemang och läger

 • ÅF Offshore Race/Gotland Runt 80-årsjubilerade och genomfördes för 7:e gången med start inne i Stockholm. Antalet anmälda båtar var 252 stycken, en ökning med cirka 10 procent jämfört med föregående år. Segrade gjorde Imperiet med Paul Nord som skeppare. Ludde Ingwall med CQS slog sitt eget banrekord som han innehavt med Nicorette sedan många år tillbaka. Både publikt, medialt och kommersiellt var tävlingen en stor succé. Det viktigaste är dock att antalet deltagare ökar eftersom det visar att arrangemanget lockar nya seglare i en tid då andra seglingar tappar.
 • Sandhamnsregattan avhölls i varierande vindar och hade i år både en stor classic klass och dessutom SM i Laser Master.
 • Olympiska regattan lockade hela 520 jollar med tillhörande seglare, föräldrar och ribbåtar. Detta är Sveriges största jolleregatta och vi på KSSS känner stor stolthet över hur detta arrangemang, genom fantastiska insatser mellan ideella krafter och kansli, blivit en kappsegling till vilken seglare vallfärdar från hela Norden och Östersjöområdet.
 • Återigen var det stor efterfrågan på våra läger. Slussarna öppnar vid midnatt på nyårsnatten och efter 90 minuter hade vi cirka 250 anmälningar. Under det första dygnet brukar det komma in cirka 500 anmälningar! Vill man vara säker på en plats bör man således hänga på låset/nätet vid tolvslaget.
 • Vi har under året haft över 1 000 ungdomar i läger och träningsverksamhet. Vi är särskilt stolta och nöjda över det omfattande värdergrundsarbete och den ökade satsningen på utbildning av våra ledare som genomförts de senaste åren.
 • Eskaderseglingarna hade gott deltagande. Kommittén jobbar dessutom med planeringen för både Vikingaträff och NAS-eskader de kommande två åren.
 • Klubbkommittén inledde året med att arrangera Kungliga Klubbarnas Fest med England som värdland. Vinterträdgården var kraftigt utsåld och gästerna underhölls bland annat av Sven-Bertil Taube vars familj ju stått sällskapet nära i snart 100 år. Därefter har året fyllts med sedvanliga träffpunkter för medlemmar och seglare som till exempel regattamiddagen vid ÅFOR, medlemsmingel på Klubbarnas Klubb och samkväm i samband med våra regattor.

Anläggningar och ekonomi

 • KSSS nya Klubbdirektör Stefan Rahm tillträdde. Stefan har en gedigen seglarbakgrund och kom närmast som rollen som Förbundsdirektör i Svenska Seglarförbundet.
 • Som redovisats på olika ställen har KSSS lagt sin gångna femårsplan till handlingarna och har därtill tagit fram en strategisk plan för de kommande fem åren. Denna är viktig då den blir styrande för vilka prioriteringar inte minst ekonomiskt. En viktig övergripande målsättning är att få fler seglare som håller på längre, eller för att citera Riksidrottsförbundets devis ”Så många som möjligt, så länge som möjligt”.
 • Under året påbörjades bygget av ett nytt centralt placerat servicehus på Lökholmen. Detta innebär att barnen inte längre kommer att behöva traska upp till det gamla huset i skogen (som stod där redan på min tid på 1970-talet). En välkommen uppgradering.
 • Även på Sandhamn började bygget av ett nytt servicehus för att kunna erbjuda våra medlemmar och övriga hamngäster en ännu bättre service. Huset kommer att stå klart sommaren 2018 och kommer då förutom duschar och toaletter också att erbjuda tvättmöjligheter.
 • Även på Telegrafholmen är nu hamnen sent omsider levererad. Detta kommer att möjliggöra fler valmöjligheter för våra båtgäster under 2018.
 • Under de senaste 7 åren har vi investerat cirka 30 Mkr i våra anläggningar utan att ta en krona i lån.
 • Ekonomin är således i gott skick. Genom en succesiv förbättring av både intäkter och kostnader har vi kunnat skapa utrymmer för att göra de senaste årens investeringar i våra anläggningar. KSSS omfattande balansräkning ställer ständiga krav på underhåll.

Även 2018 kommer att ha en hel del spännande att bjuda på, det återkommer vi till inom kort.

Staffan