Söndag: Årets seglarfest börjar!

Nästan 250 segelbåtar deltar i årets upplaga av ÅF Offshore Race, evenemanget som har blivit något av en folkfest för seglare, stockholmare och besökare. 81 år efter den första starten fortsätter tävlingen att utvecklas. Det är ett spännande startfält som samlats för Nordens största havskappsegling.

Från och med klockan 11.00 imorgon söndag kommer det att bli 12 olika starter som klyver startlinjen mellan Fotografiska och Kastellholmen, mitt i stan, för en drygt 350 sjömil långa resan runt Hoburgen på södra Gotland och till mål i Sandhamn. Med rådande vindar väntas första båt nå målet vid Skanskobben gissningsvis midnatt natten mot tisdag. Men observera att det inte alls är säkert att första båt i mål också blir klass- eller totalvinnare, beroende på handikappsystemet.

På grund av den stora kommersiella trafiken samtidigt och att startområdet är ganska trångt kommer de olika startgrupperna att bli avgränsade till 20-25 båtar. Först ut är 28 stycken båtar med bara två i besättningen (double handed). Här finns två helt kvinnliga besättningar. Därefter kommer 48 båtar i SRSC-klasserna. Start 4 är reserverad för de fem stora Swan 50-båtarna som tävlar i Nord Stream Race och som går en annan bana på väg mot Helsingfors.

Klockan 11.50 släpps 51 båtar i SRS B-klasserna iväg, därefter de 55 båtarna (största klassen) i SRS A. Klockan 13.00 avgår de största båtarna, 13 stycken, sen flerkölsbåtar och avslutningsvis klassikerna, tolv stycken. De seglar en kortare bana och väntas vara de första som når Sandhamn under måndagen. För de snabbaste lagen tar tävlingen ett dygn och för andra kan det ta upp mot tre dagar.

Under söndagen kommer startdagen för ÅF Offshore Race att direktsändas. SolidSport producerar i samarbete med Hamnen.se en tio timmar lång livesändning som drar igång kl 10:00 från Skeppsholmen. Sändningen publiceras på Hamnen.se men kan också ses på www.solidsport.com/afor.

Du kan följa varje enskild båt och dess placering under hela tävlingen genom att gå in på webbsidan.