KSSS NAS Stipendium

Välkommen att ansöka om att få delta i KSSS ungdomsutbyte med North American Station, NAS – antingen som stipendiat i USA, eller som värdfamilj för en amerikansk ungdom! Under ca 2 sommarlovsveckor möjliggör KSSS och NAS för varsin gymnasieungdom att vara gäst i en medlemsfamilj och delta i det vardagliga seglarlivet i våra respektive klubbar. Ungdomarna får normalt rollen som gästinstruktör i värdklubbens juniorverksamhet, och ibland deltar de som gastar och regattafunktionärer. Om det blir racing, cruising, seglarskola eller resande är upp till respektive värdfamilj och stipendiat. Vistelselängden och tidpunkten för vistelsen är flexibel, men brukar omfatta 1–2 veckor, allt utifrån stipendiatens och värdfamiljens preferenser. Under utbytet utvecklas ofta livslånga vänskapsband!

Sökande förutsätts ha ett aktivt seglingsintresse. Det centrala i utbytet är dock det sociala engagemanget och både som värdfamilj och som stipendiat fungerar man som ambassadör för KSSS.Det är ett stort intresse för vårt årliga NAS-stipendium, men mindre tryck på att få agera värdfamilj. Den som föräras stipendiet förväntas av den anledningen erbjuda sig att tillsammans med sin familj ta emot en amerikansk junior, dock inte nödvändigtvis samma år. 

NAS-stipendiat 2020

KSSS-gymnasister är välkomna att maila sin stipendieansökan senast den 15 mars till [email protected]. I ämnesraden skriver du Internationella kommittén, NAS-stipendiet 2020. Berätta om dig själv, ditt seglingsintresse, ditt KSSS-engagemang och vilka perioder under sommaren som är aktuella för dig att resa. Bifoga också ett foto. Förutom att förmedla värdfamilj, står KSSS för dina resekostnader till och från USA. Själv står du för fickpengar och ansvar för att du har relevanta försäkringar. Väl hemkommen från din USA-vistelse ser vi fram emot ditt skriftliga referat!

Värdfamilj

Förutom att lära känna en svensk familj och uppleva vår svenska kultur är det spännande för de amerikanska ungdomarna att delta i någon av KSSS omfattande sommaraktiviteter, t ex som funktionär eller gast på Gotland Runt, som instruktör på seglarläger på Löken eller på daglägren i Saltsjöbaden eller Djursholm – klubben hjälper till med att samordna detta. Beskriv er familj, ert seglingsintresse, ert KSSS-engagemang och vilka perioder under sommaren som är aktuella för er att ta emot en ungdom i ett mail till [email protected] senast den 15 mars. Gästen står för fickpengar och relevanta försäkringar. Övriga utgifter står ni som värdfamilj för.

NAS

North American Station, NAS, är vår ”out station” i USA. Detta var från början ett svenskt/amerikanskt – eller snarare KSSS/amerikanskt - samarbete med syfte att stärka banden mellan nordamerikanska och svenska seglare. Idag omfattar NAS-samarbetet fler skandinaviska klubbar: KDY, KNS, NJK samt GKSS. 

I KSSS Aktuellt #1 2020 berättar Ossian Kamal om sin vistelse som NAS-stipendiat i Camden, Maine, under sommaren 2019.  

Vill du veta mer, kontakta gärna Internationella Kommittén via Carin Wijkström eller Ylva Lindstedt.