KSSS NAS Stipendium

Välkommen att ansöka om att få delta i KSSS ungdomsutbyte med North American Station, NAS – antingen som stipendiat i USA, eller som värdfamilj för en amerikansk ungdom! Under ca två sommarlovsveckor möjliggör KSSS och NAS för varsin gymnasieungdom att vara gäst i en medlemsfamilj och delta i det vardagliga seglarlivet i våra respektive klubbar. Ungdomarna får normalt rollen som gästinstruktör i värdklubbens juniorverksamhet, och ibland deltar de som gastar eller regattafunktionärer. Om vistelsen innehåller racing, cruising, seglarskola eller resande är upp till respektive värdfamilj och stipendiat. Längden och tidpunkten för vistelsen är flexibel, men brukar omfatta ca 14 dagar, utifrån stipendiatens och värdfamiljens preferenser. Under utbytet utvecklas ofta livslånga vänskapsband!

Sökande förutsätts ha ett aktivt seglingsintresse. Det centrala i utbytet är dock det sociala engagemanget, och både som värdfamilj och som stipendiat fungerar man som ambassadör för KSSS. Det är ett stort intresse för vårt årliga NAS-stipendium, men mindre tryck på att få agera värdfamilj. Den som föräras stipendiet förväntas av den anledningen erbjuda sig att tillsammans med sin familj ta emot en amerikansk junior, dock inte nödvändigtvis samma år. 

NAS-stipendiat 2022

KSSS-gymnasister är välkomna att maila sin stipendieansökan senast den 10 april till [email protected]. I ämnesraden skriver du Internationella kommittén, NAS-stipendiet 2022. Berätta om dig själv, ditt seglingsintresse, ditt KSSS-engagemang och vilka perioder under sommaren som är aktuella för dig att resa. Bifoga gärna ett foto om du vill. Förutom att förmedla värdfamilj, står KSSS för dina resekostnader till och från USA. Själv står du för fickpengar och ansvar för att du har relevanta försäkringar som även täcker sjukvård, visum samt att du uppfyller de Covid-relaterade krav som ställs på USA-resenärer till den aktuella delstaten. Väl hemkommen från din USA-vistelse ser vi fram emot ditt skriftliga referat, som publiceras i KSSS nyhetsflöden, så att övriga klubbmedlemmar kan ta del av ditt äventyr.

KSSS Aktuellt #1 2020, berättar Ossian Kamal om sin vistelse som NAS-stipendiat i Camden, Maine, sommaren 2019.

KSSS Aktuellt #3 2018, beskriver Tim Nyllinge sina stipendieveckor 2018 i Stamford, Connecticut.

Värdfamilj

Förutom att lära känna en svensk familj och uppleva vår svenska kultur är det spännande för de amerikanska ungdomarna att delta i någon av KSSS sommaraktiviteter, t ex som funktionär eller gast på Gotland Runt, som instruktör på seglarläger på Lökholmen eller på daglägren i Saltsjöbaden eller Ranängen i Djursholm – klubben hjälper till med att samordna detta. Beskriv er familj, ert seglingsintresse, ert KSSS-engagemang och vilka perioder under sommaren som är aktuella för er att ta emot en ungdom i ett mail till [email protected] senast den 10 april. Gästen står för fickpengar och relevanta försäkringar. Övriga utgifter står ni som värdfamilj för.

NAS

North American Station, NAS, är vår ”out station” i USA. NAS var från början ett svenskt/amerikanskt – eller snarare KSSS/amerikanskt - samarbete med syfte att stärka banden mellan nordamerikanska och svenska seglare. Idag omfattar NAS-samarbetet fler skandinaviska klubbar: KDY, KNS, NJK samt GKSS. Mer info om NAS hittar du på länken nedan.

Vill du veta mer, kontakta gärna Internationella Kommittén via Carin Wijkström eller Ylva Lindstedt.