Bröderna Sundelin tar plats i seglingens Hall of Fame

Peter, Jörgen och Ulf Sundelin blev under lördagskvällen upptagna i svensk seglings Hall of Fame i samband med Mästarnas Mästares regattamiddag. Bröderna räddade den svenska hedern vid OS i Mexico 1968 genom att ta guld i 5.5-metersklassen. Sedan dess har de vunnit både VM- och EM-guld i Drake, samt spelat en ovärderlig roll för svensk segling.

Det var i Skurusundet, i Nacka, som Peter, Jörgen och Ulf Sundelin gjorde sina första slag. Här lärde de sig seglingens grunder och inledde något av svensk seglings mest framgångsrika karriärer.

Redan 1963 visade Sundelins vad de gick för genom att i Drake ta en 15:e plats i VM och sedan samma år silver i de nordiska mästerskapen. 1971 seglade de in både ett VM- och EM-guld, samt även SM-guld i Drake. Ändå var det i 5.5 meters klassen som de skrev OS-historia. Under OS i Acapulco, Mexico, 1968 stod bröderna överst på prispallen och tog emot den ädlaste av medaljer. Det här var ett OS, där politiska spänningar för första gången på allvar hotade att stjäla rampljuset från idrottsmännen, men brödernas seglingsframgång satte åter svenska idrottsprestationer i fokus. Deras guld kom även att rädda Sveriges OS-deltagande, då medaljerna under detta OS annars lyste med sin frånvaro. Sundelins har sedan dess haft en grundmurad position som några av våra populäraste och mest framgångsrika seglare genom tiderna.

Även om 5.5-meters-klassen miste OS-statusen efter 1968 fortsatte bröderna sin OS-gärning. Peter har deltagit i fyra olympiska spel och han och Jörgen var även förbundskaptener i Barcelona 1992 och Atlanta 1996. Både Peter och Jörgen har seglingen som yrke.

Fakta om Ulf, Jörgen och Peter Sundelin
Födda: Ulf: 1943, Jörgen: 1945, Peter: 1947
Kort om: Med sina internationella framgångar och imponerande seglingskunnande är bröderna några av de främsta representanterna för svensk segling genom tiderna.
Meriter i urval: VM-brons 1965 (Drake), Guldpokalen 1967 (5.5m), OS-guld 1968 (5.5m), KSSS Rorsmedalj i guld 1968, VM-silver 1969 (5.5m), VM-, EM- och SM-guld 1971 (Drake).

//Texten är saxsad från Svenska seglarförbundet.

Länk till SSF:s artikel