Dags igen för DataCom Cup

På lördag 23 augusti genomförs en av våra mera klassiska bankappseglingar på Kanholmsfärden. Det är fjärde året i rad som seglingen sponsras av it-bolaget DataCom. Den här seglingen har sina speciella kännetecken.

Jaktstart tillämpas, alla slags seglare – proffs, amatörer och familjer – kan delta och prislistan är generöst tilltagen av vår partner Helly Hansen. Distansbanan går runt Kanholmsfjärden och utformas beroende på väder och vind. För närvarande har drygt 50 båtar anmält sig. Första start vid Gastholmsgrundet går kl. 10.30. Det är fortfarande öppet att anmäla sig. Ju fler båtar som kommer desto bättre!

Jaktstartsförfarandet innebär att de snabbaste båtarna startar sist och jagar ifatt de långsammaste med målsättningen att komma i mål ungefär samtidigt. Alla båtar har en bogdekal som visar vilket nummer de startat. Det innebär att både deltagare och åskådarbåtar under hela racet kan följa båtens placering.

Tävlingsledaren Sten Edholm räknar med cirka fem timmars segling under normala vindförutsättningar.

- Det här är egentligen den perfekta familjeseglingen. Alla startar med samma förutsättningar på en klassisk KSSS-arena och man kan följa varandra hela vägen vilket ökar spänningen. Inte så högtidligt, men himla kul! Och sen blir det många och fina priser i Sandhamn på kvällen. Helly Hansen som är en av våra huvudpartners kommer att skänka fina seglarutrustningspriser till en rad olika mottagare som till exempel bästa tjejbåt, bästa ungdomsbåt, kortaste tid till passage över startlinjen m m. Lördagen avslutas med aftersail med underhållning, hamburgare och annat vid poolområdet vid Seglarhotellet.