Italienska Mästerskapet i Drake i San Remo – flertalet KSSS båtar på plats inför EM

I förra veckan var det Italienska Mästerskapen i drake i San Remo, nu tätt följt av Europa Mästerskapen. På italienska mästerskapen blev vi 35 båtar på startlinjen och nu är vi 92 anmälda båtar till EM från 23 länder.

Självklart med ett flertal KSSS båtar redo att kasta sig in i het striden i en av världens största och meriterade klasser.

Italienska Mästerskapen var självklart för många en ”träningsregatta” inför EM för ett flertal båtar, så även för oss på ”Lumme” även om vi tycker att man både får mycket värde av att fullfölja alla race samt att det är ju även en trevlig gest mot de hårt arbetandes arrangörerna. Man kan tro att man skall mötas av rimligt varmt vårväder, med lagom bris och soliga seglingsdagar så här års kring Medelhavet. Så blev det sannerligen inte.

Första dagen 10-12 m/s och hög sjö, kanske 14-15 grader. Dag 2 helt vindfattigt, inställda seglingar, och slutligen dag 3 lyckades vi genomföra 2 seglingar i intensivt regn och allt lägre temperaturer.

Vinnande blev en av förhandsfavoriterna, ryska ”Strange Little Girl” (RUS 76) med D.Samokhin vid rodret, tätt följd av drakveteranen Lars Henriksen på en 2:a plats (som för övrigt seglar en nyrenoverad, tidigare svensk drake förknippad med bröderna Sundelins framgångsrika drakkarriär, nämligen ”Debutant”). Bland de 35 startande kunde man hitta 3 svenska ekipage, samtliga från KSSS. Bäst lyckades ”High Times” med KG Löhr & Co på en hedrande 6:e plats, sedan lyckades vi själva säkra upp en 8:e plats och därefter Stefan Winberg på en 24:e plats.

Många lärdomar från detta mästerskap och en superb (om än blöt och något kall) introduktion till vad som väntar i San Remo till EM.

Vid pennan,
Patrik Salén

(ombord på ”Lumme”  med Olle Jo Johansson vid rodret och Staffan Salén på EM, samt Fredrik Cygnaeus på IM)

Resultat