Två spikar för Artemis Racing på Marstrand

Torbjörn Törnqvists Artemis Racing från KSSS chocköppnade lördagens seglingar i VM i RC 44 på Marstrand med två raka segrar, som följdes av en sjätteplats i dagens sista race.

Laget ligger därmed sexa totalt, men har bara åtta poäng upp till silverplatsen. Ny i ledningen är ryska Bronenosec, med Vladimir Liuborimov vid rodret:

– Jag har seglat mycket Drake här på Marstrand tidigare och gillar de utmanande förhållandena. Väder och vindar ändras snabbt här, så det gäller att anpassa taktiken på banan efter det, säger ryssen och ger lagets italienske taktiker Michele Ivaldi en stor del av äran för toppresultaten.

Lördagsförmiddagen på Marstrand erbjöd de svagaste vindarna hittills under detta VM i RC44, den fjärde deltävlingen av fem på 2014 års RC44 Championship Tour. Inledningsvis låg vinden omkring 4–5 sekundmeter, och skiftade också flera tiotals grader fram och tillbaka kring den sydliga huvudriktningen. Det gjorde att besättningarna både kunde tappa och vinna en hel del, beroende på hur väl respektive taktiker förmådde utnyttja vindskiftena.

Svenska Artemis Racings brittiske taktiker, den dubble OS-guldmedaljören Iain Percy, visade vägen redan i det första racet. Det svenska lagets första delseger i detta VM kom när Artemis Racing lyckades passera den ryska båten Nika, som inledningsvis ledde racet ganska klart:

– Vi hade skuggat Nika ett tag när vi hittade en öppning som vi utnyttjade, förklarar skepparen Torbjörn Törnqvist, som tyckte att de seglade betydligt bättre än tidigare.

– Vi hade mer fokus på vår egen segling, och alla i besättningen kändes överhuvudtaget mer fokuserade, tycker han.

Vid den första rundningen i dagens andra race låg Artemis Racing återigen i täten, men med ryska Gazprom Youth alldeles intill. Den ryska båten föll dock tillbaka till tredjeplatsen i racet, medan svenskarna klarade att hålla övriga motståndare i det täta fältet bakom sig hela vägen in i mål. Därmed blev Artemis Racing det första laget i detta VM att ta två segrar, följda av en sjätteplats i lördagens sista race. Totalt ligger den svenska besättningen också kvar på sjätte plats, även om avståndet till täten krympt betydligt. Bronsplatsen är i nuläget bara fyra poäng bort, medan det är åtta poäng till silvret och 14 till guldet:

– Det är trångt uppåt, så slutresultatet är fortfarande en helt öppen fråga. Nu har vi ödet i våra egna händer, konstaterar Törnqvist.

För den svenska ungdomsbåten Artemis Racing Youth utvecklades lördagen till en besvikelse. En inledande åttondeplats följdes av en elfteplats i det andra racet, och sedan tävlingens verkliga bottennapp; en jumboplats i det tredje och sista racet:

– Det var inte vår dag idag, suckar skepparen Gustaf Lidvall, som bland misstagen fick notera både en tjuvstart med efterföljande omstart och en extra straffsväng för att ha stagvänt för nära en annan båt.

– Samarbetet ombord blir i alla fall bättre och bättre, även om vi ibland kanske försöker göra vissa saker lite för fort, analyserar OS-guldmedaljören Max Salminen från SWE Sailing Team, som är grinder ombord.

Artemis Racing Youth sjönk till tionde plats totalt med sina 75 poäng, när tre delseglingar under söndagen återstår av VM i RC44 på Marstrand.

Ställning i VM i RC44 på Marstrand 13 – 17 augusti, den fjärde deltävlingen av fem i RC44 Championship Tour 2014 (lagnamn, rorsman/taktiker, poäng):

 1. Bronenosec Sailing Team (RUS), Vladimir Liubomirov (RUS)/Michele Ivaldi (ITA), 36
 2. Charisma (MON), Nico Poons (NED)/Tom Slingsby (AUS), 42
 3. Team Aqua (GBR), Chris Bake (GBR)/Cameron Appleton (NZL), 46
 4. Peninsula Petroleum Sailing Team (GBR), John Bassadone (GBR)/Vasco Vascotto (ITA), 47
 5. Team Nika (RUS), Vladimir Prosikhin (RUS)/Terry Hutchinson (USA), 47
 6. Artemis Racing (SWE), Torbjörn Törnqvist (SWE)/Iain Percy (GBR), 50
 7. Katusha (RUS), Vladimir Sokolov (RUS) & Robert Filimonov (RUS)/Andy Horton (USA), 62
 8. Gazprom Youth Sailing Challenge (RUS), Kirill Podolsky (RUS)/Igor Lisovenko (RUS), 68
 9. Bombarda Racing (ITA), Andrea Pozzi (ITA)/Francesco de Angelis (ITA), 68
 10. Artemis Racing Youth (SWE), Gustaf Lidvall (SWE)/Nathan Outteridge (AUS), 75
 11. Synergy Russian Sailing Team (RUS), Valentin Zavadnikov (RUS) & Leonid Lebedev (RUS)/Ed Baird (USA), 77
 12. MAG Racing (POL), Krzysztof Krempec (POL) & Artur Kasner (POL)/Karol Jablonski (POL), 86