Knepiga vindar vid Fårö

Jag har suttit några timmar nu och följt båtarna när de passerat vid Gotska Sandön och Fårö. Det började i morse när jag såg att Arcona 430 Zelma bara gjorde en knop. De låg då och guppade i höjd med Kyrkudden på Gotska Sandön.

Samtidigt nere vid Fårö låg Xp 38 Muchacha stilla tillsammans med Silverfågel och Sallie of Sweden (Salona).

Mellan dessa områden ångade båtarna dock på i bra fart.

First 40.7 Aida anslöt till Zelma, men Zelma kom snart iväg igen.

Vid Fårö anslöt X-35 Valdemarsvik, Corby 33 Harken och den finska båten Speculator. Dessa tre smet väldigt nära land och det så länge ut som de skulle passera gänget som låg längre ut.

Vid Sandön låg Aida kvar ganska länge men kom senare iväg. Nu vid lunch verkar det vara vind även vid Sandön.

Vid Fårö är det dock parkering fortfarande och båtarna kommer söderifrån med hög fart och stannar en halvtimme för att sedan glida iväg igen.

Zelma respektive Muchacha förlorade många placeringar på sina parkeringar och jag tror att Valdemarsvik och Harken passerade Fårö förhållandevis bra.

Just nu ligger Solidtango med meteorologen Magnus Baltscheffsky och guppar vid Fårö. De ser ut att välja spåret närmast land. ”Vindhålet” ser nu ut att ligga strax söder om Fårö Fyr. Medan de som går närmare land har fart på runt sju knop.

Det här är ju inget ovanligt fenomen att det är helt vindstilla just vid Fårö Fyr och Kyrkudden, samtidigt som det blåser bra bara en bit därifrån. SMHI rapporterar för övrigt att det blåser åtta meter i Fårösund just nu.


OM TANGOSAILING.NU

Niklas Qvarnström skriver om det mesta i seglingsvärlden som ÅF Offshore Race, sörmländska jolleseglare, nya båtar och annat kul. Naturligtvis går nyheter om egna båten Tango först, om det finns några. Segling behöver synas och Niklas tycker det är kul att skriva.