Italienska laget segrade i GSYS Int Team Race Regatta

GYSYS International Team Race Regatta seglades fredag, lördag och söndag, 27-29 maj, på Stockholms Ström, mitt i stan mellan Djurgården och Stadsgården. Det var sex lag från de ledande segelkubbarna i världen som deltog, åtta seglare i varje lag fördelade på två båtar.

Tävlingens format var att alla lag mötte alla lag två gånger i en grundomgång, en på fredagen och en på lördagen. Det var mycket intensiva, täta och spännande seglingar där det var svårt att förstå att båtarna inte krockade med varandra.  De enda rapporterade skadorna var två förlorade winchhandtag. 
Efter grundomgången var ställningen:

1. Yacht Club Smeralda, YCS, ITA,  8 segrar
2. Gamla Stans Yacht Sällskap, GSYS, SWE, 7 segrar
3. New York Yacht Club, NYYC, USA,  6 segrar
4. Kungl Svenska Segel Sällskapet, KSSS, SWE, 5 segrar
5. Royal Thames Yacht Club, RTYC, GBR, 2 segrar
6. Royal Yacht Squadron, RYS, GBR,  2 segrar

Efter grundomgången seglades semifinal där ettan (YCS) mötte fyran (KSSS) i bäst av tre seglingar. Även här var det mycket jämt, KSSS var mycket nära att slå YCS med två noll i en målgång med millimetrar mellan båtarna. Här protesterade alla mot alla och till slut diskvalificerades tre av båtarna, varav två från KSSS. Det blev en tredje match som dock KSSS förlorade hårfint.

I den andra semifinalen inledde GSYS bra med en vinst, men sedan tog NYC de följande två seglingarna, så finalen kom att seglas mellan YCS och NYYC.
I finalen drog italienarna det längsta strået och stod som segrare i 2016 års GSYS International Team Race Regatta. I matchen om tredje pris vann GSYS över KSSS.
Till sist seglades också om femte plats som blev en helt brittisk affär där RTYC vann över RYS.

Söndagens finalseglingar följdes av många åskådare och även av kung Carl XVI Gustav som också förrättade prisutdelningen på GSYS hemmabas Nya Djurgårdsvarvet.
De utländska deltagarna var entusiastiska över att får segla mitt i centrala Stockholm, bra vindar och 39 genomförda seglingar på tre dagar under rättvisa förhållanden. NYYC´s lagledare tyckte att det inte kunde bli bättre, GSYS hade arrangerat en tävling i världsklass. 

Slutresultat:

1. Yacht Club Smeralda, ITA  
2. New York Yacht Club, USA
3. Gamla Stans Yacht Sällskap, SWE 
4. Kungl Svenska Segel Sällskapet, SWE 
5. Royal Thames Yacht Club, GBR
6. Royal Yacht Squadron, GBR