KSSS gör dricksvatten på Sandhamn

KSSS ökar tillgången på dricksvatten på Sandhamn i sommar genom att öppna en unik ”vattenoas” där man ska omvandla Östersjövatten till rent och välsmakande dricksvatten med hjälp av en högeffektiv och kompakt vattenrenare från Stockholmsbaserade Bluewater, som är världsledande inom lättanvänd vattenreningsteknik.

- Sandhamn, som är en mycket populär turistdestination och med många besökande KSSS-medlemmarna, lider av akut vattenbrist. Därför bestämde vi oss för att försöka hitta en lösning på detta genom att använda vattnet från Östersjön, säger Magnus Woxén, operativ chef på KSSS.

- Tack vare Bluewater kan vi nu erbjuda besökare på Sandhamn rent vatten, utan att behöva tära på de lokala resurserna.

Bluewater använder sin egen patenterade omvända osmos-teknik för att omvandla det bräckta Östersjövattnet till gott och rent dricksvatten.

De kompakta vattenrenarna från Bluewater renar vattnet från upp emot 99 procent av de vanligaste vattenföroreningarna som bly, kemikalier, läkemedelsrester och mikroorganismer ner till 0,0001 mikroner, vilket är 500 000 gånger mindre än diametern på ett hårstrå. De är även energisnåla och jämfört med den gamla tekniken har vattensvinnet minskat med upp till 82 procent.

KSSS uppmärksammade Bluewater efter att de med stor framgång hjälpt den svenska America’s Cup-utmanaren från KSSS, Artemis Racing att omvandla regnvatten till dricksvatten och tvättvatten för ett hundratal seglare och funktionärer i deras basläger på Bermuda.

Den svenske miljöentreprenören Bengt Rittri, som grundade Bluewater för fyra år sen, säger att Bluewaters avancerade vattenrenare är den ideala lösningen för att avhjälpa problemen med vattenbrist längs de svenska kusterna och i skärgården.

- Bluewater Pro kan producera 5,7 liter renat vatten i minuten direkt från Östersjön och den är väldigt energisnål och kompakt. Det gör den perfekt för sommarhusägare och för platser som Sandhamn, där man drabbas av akuta problem med vattenförsörjningen.

- Sverige är känt i hela världen för att vara ett rent land, men ändå har Östersjön drabbats av oacceptabla mängde plastavfall och andra föroreningar samt en ökande brist på dricksvatten. Vi är oroade både som individer och som företag och måste nu använda all vår uppfinningsrikedom till att skydda både vårt vatten och vår havsmiljö, säger Bengt Rittri.

- KSSS vill minimera all negativ påverkan som våra aktiviteter kan ha på miljön genom ständigt hitta nya vägar för att arbeta för hållbarhet och miljömedvetande. I vårt hållbarhetsarbete ingår att samarbeta med partners som Bluewater, som erbjuder teknik som kan minska skador på miljön genom att skydda våra vattentillgångar och minska behovet av att använda vatten i engångsflaskor, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.