KSSS Youth AC Team femma på VM

I helgen avgjordes VM i M32 på Marstrand med huvuddelen av KSSS Artemis Youth team som nyligen blev fyra i Red Bull Youth AC på Bermuda. Och de fyra unga svenskarna tog en hedrande femteplats bland alla proffsen.

Rasmus Rosengren, rorsman, Gustav Pettersson taktiker, Axel Munkby och Julius Hallström var de som fick runda av AC-projektet med ett VM hemma i Sverige.

i projektet och på plats i Marstrand var också Nils Åkervall som arbetat med Artemis Racing under hela Artemis AC-satsning. Han seglade i det första Youth AC i San Fransisco förra gången och kommer att vara boatcaptain på Artemis RC44 som skall segla VM i Marstrand i mitten av augusti i år.

- Det var verkligen kul att få vara del av det första M 32 VM:et här på Marstrand, säger ”Nisse.
Killarna hade en vecka mellan landningen från Bermuda, till laddning och träning i M32 i Marstrand, där 15 båtar var anmälda och idel proffs i de flesta båtarna.

Marstrandsfjorden visade upp sin bästa sida med syd till västliga vindar mellan 4 till 7 m/s. Lite smak av strömsegling blev det, men inte alls lika mycket som vanligt. Sista dagen blev tyvärr inställd på grund av för mycket vind.

Det var lite förvånande att det kördes en AC-bana med halvvindsstart med så många båtar. Det blev verkligt ”maffiga ” intensiva starter. Men svårt att plocka alla som var över linjen.

Starterna blev också extremt avgörande. Det var viktigt att våga men också extremt lätt att tjuvstarta. Youth-båten hade tre tjuvstarter i de 13 genomförda racen som också följdes av passiva ingångar mot linjen vilket kostade en del.

Det gick bättre och bättre för de unga svenskarna och dag tre blev en riktig kalasdag med resultatet 1-2-5-8. Det gjorde också att det blixtrade till i resultatlistan.

Nu är Youth AC-projektet över. För alla som varit med har det gett ovärderlig kunskap och erfarenhet när de går vidare i sina olika satsningar på större båtar eller OS-projekt som exempelvis Marcus Anjemark (49er), Fritiof Hedström (49er), Marcus Höglander (M32) och Eddie Klemets (M32).