Prisregn över KSSS

I samband med Mästarnas Mästare i Marstrand delade Svenska Seglarförbundet ut många fina utmärkelser till svenska seglare som har varit extra framgångsrika under 2017. Frågan om KSSS någonsin tidigare dominerat en kväll lika mycket som lördagskvällen i Sillsalteriet i Marstrand. Av total nio priser/utnämningar gick fem till KSSS-seglare.

Årets kvinnliga seglare - Reimerspokalen

Reimerspokalen delas ut till den kvinnliga seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: I flera år var de tuffa konkurrenter men sedan ett år tillbaka sitter de i samma båt. I sin första större regatta tillsammans blev de fyra på EM i Kiel i somras. Nu satsar de allt för att nå OS i Tokyo 2020

Utmärkelsen Årets kvinnliga seglare går till Julia Gross, KSSS/Hanna Klinga, GKSS.

 

Årets manlige seglare - Vinges Kanna

Kannan delas ut till den manlige seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: Efter ett längre uppehåll var de tillbaka på världsscenen i somras. De åkte till VM efter nästan ett års frånvaro från stora tävlingar. Respektlöst dominerade de VM från första till sista dagen. Ett misstag i finalen kostade dem guldet och de fick nöja sig med VM-silvret i 470 – deras största framgång i karriären – hittills.

Utmärkelsen Årets manlige seglare går till Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS.

 

Årets Junior - Geddapokalen

Geddapokalen, delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Motivering: För ett år sedan gjorde de sin första regatta tillsammans på JVM. Nu utmanar de världseliten bland seniorerna. De blev nia på för-VM och kom på 19:e plats i VM – sedan de bland annat spikat sista racet i guldfinalen.

Utmärkelsen Årets junior går till 49erFX-seglarna Vilma Bobeck/Malin Tengström, KSSS.

 

Hall of Fame

Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Utnämningarna görs vartefter det finns kandidater som lever upp till kriterierna.

Motivering: Den senaste medlemmen i seglingens Hall of Fame började segla modellbåtar i Bällstaån i Sundbyberg i början av 40-talet och 13 år gammal byggde han sin första ”exprimentbåt”. Han har totalt åtta Svenska Mästerskap i Starbåt. Det första kom 1950 och det första i en egenbyggd Stare tog han 1954. 1960 slutade han på tionde plats i OS i Rom. Åtta år senare försökte han på nytt kvala in till OS, då i klassen 5.5-metersklassen – men bröderna Sundelin blev för svåra och fick representera Sverige. De gjorde det så bra att det blev svenskt OS-guld i båten WASA 4 - som byggts av dagens pristagare.

Under sina aktiva år har han byggt närmare 300 starbåtar. Och med sin seglarglädje och kunskap är han fortfarande en stor inspiration för många seglare. Fredrik Lööf vände sig självklart till honom för att få tips om hur en Starbåt ska seglas.

Sitt senaste SM i Starbåt seglade han för två år sedan - 84 år gammal.

Till medlem nummer nio i svensk seglings Hall of Fame utses Sune Carlsson, KSSS

 

Hedersomnämnande Träffen/MM

Motivering: Ett av idrottsvärldens äldsta och mest mytomspunna priser har det seglats om sedan 1851. Många svenskar har känt sig kallade att ta sig an utmaningen, men aldrig tidigare har någon gjort det bättre än det Team Artemis Racing lyckades med på Bermuda i somras när de blev tvåa i Louis Vuitton Cup – utslagna av den slutgiltiga vinnaren av Americas Cup 2017, Nya Zeeland.

Utmärkelsen Årets hedersomnämnande går till Team Artemis Racing - Andreas Axelsson, Kalle Torlén, Anders Gustafsson, KSSS

 

 

Övriga pristagare blev följande:

Årets Seglare går till Max Salminen, GKSS.

Årets lyft som seglare går till Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS.

Årets bästa placering bland juniorer går till Kasper Norderam, LJS/Axel Pantzare, SHBS.

Årets Havskappseglare går till Jonas Grandér och Team Matador, RYC.