Styrkebesked för KSSS Elitlag i Kiel

Under midsommarhelgen har stora delar av KSSS Elitlag tävlat i anrika Kieler Woche regattan. Succén för laget var ett faktum med hela tre ekipage på pallen!

Anton och Fredrik i 470-klassen visade att deras fantastiska form håller i sig. Teamet slutade på en andraplats i Kiel och har därmed placerat sig på pallplats i samtliga tre tävlingar senaste månaderna (Hyeres 1:a, EM 1:a , Kiel 2:a)
Josefin Olsson seglade stabilt hela veckan. Fick en tjuvstart tidigt under regattan vilket gjorde att hon hade press på sig. Detta hanterade ”Jossan” utmärkt, seglade i mål på en fin tredjeplats i medaljracet och klättrade också upp till en total tredjeplats.

Under söndagskvällen fick KSSS tag på våra två 49erFX team och de kommenterar tävlingen så här:

Julia Gross / Hanna Klinga 49erFX. Placering: 3a Kieler woche.

KSSS: Hur har veckan i Kiel varit?

”Kiel har visat sin vanliga charm med mycket vind, regn och bratwurst. Det har blåst från land hela veckan vilket har resulterat i väldigt skifftiga förhållanden, något vi gillar! Vi lyckades hålla ihop serien och vara bra med i de flesta racen men framförallt har vi seglat upp oss väldigt mycket under racen. Så kanske startträning framöver.” Säger Julia Gross

KSSS: Detta var er första tävling sen Hannas skada. Vad har varit svårast att träna upp sen ni började träna igen?

- Det vi verkligen saknar är tid i båt. Allt i vår klass 49erFX är en balansakt och synken mellan rorsman och gast är inget man får gratis. Tur att vi jobbar så bra tillsammans som team så det väger upp lite för alla tekniska misstag vi gör just nu.

KSSS: Vad händer framöver? Hur ser uppladdningen ut inför VM?

- Vi ska ha tid i båt! På plats i Århus och bara segla, segla, segla. Lära oss allt vi kan om vattnen men också finslipa på vår lite ringrostiga teknik, avslutar Julia.

Vilma Bobeck / Malin Tengström 49erFX. Placering: 8:a Kieler Woche.

KSSS: Hur kändes det att segla medaljrace i en OS-klass? Första gången?

”Det kändes väldigt kul! Vi gick in i medaljracet med i princip allt att vinna vilket var en väldigt skön känsla som gjorde att vi kunde slappna av och bara köra vårt race så bra som möjligt.

- Vi seglade vårt första medaljrace under för VM förra året i Aarhus men nu i Kiel var det betydligt högre konkurrens. Men i och med att medaljracet är ett lite annorlunda format är det ett väldigt bra tillfälle att samla på sig erfarenheter till när vi är med och slåss om medaljerna, säger Vilma Bobeck.

KSSS: Vad var ”nyckeln” till er fina placering i Kiel denna gången?

- Vi hade inte den bästa uppladdningen denna veckan då Vilma seglade första två dagarna med feber och vi hade en incident i allra första racet då vi tvingades bryta. Efter det blev det viktigt för oss att hela tiden fokusera framåt och strunta i det som redan hänt. Då det var frånlandsvind fanns det mycket att hämta i varje race om man bara kollade på nästa grej hela tiden! avslutar Vilma.

Missa inte att få chansen att träffa dessa fantastiska seglare nu på fredag då de kommer till ÅF Offshore Race - Race Village. Det kommer bli intervjuer på scen, prova på segling och massa annat kul. Under lördagen kommer Elitseglarna finnas på plats för att peppa alla seglare som ska ställa upp i Lilla ÅFOR!

För alla resultat klicka här

Foto: Alberte Lindberg

Vid pennan/Martin Strandberg