Anton och Fredrik fyra på världscupen

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström missade pallen när världscupen i Enoshima avslutades på söndagen. Men under några intensiva veckor i Japan har de två visat en imponerande jämnhet med brons på VM, silver på för-OS och en fjärdeplats i världscupen.

Inför söndagens final låg de fyra och hade chansen att nå pallen. Men en sjundeplats i medaljracet innebär att de var kvar på fjärdeplatsen även när regattan var över.

Framför sig, överst på pallen, hade de som vanligt Mat Belcher/Will Ryan från Australien som har vunnit samtliga tre race i Japan och visar upp en otrolig stabilitet. Även spanjorerna Jordi Xammar/Nico Rodriguez var på medaljplats precis som de varit i alla tre tävlingar i Japan. Det är numera alltid en tuff kamp mellan Sverige, Australien och Spanien i 470.

- Helt ärligt så känns det som att både svenskarna och spanjorerna alltid är uppe i toppen. Vi har haft många riktigt tuffa fighter med Anton och Fredrik, speciellt för några år sedan på VM och EM. Dom är extremt talangfulla och verkligen bra allround-seglare. Och det är samma med Jordi och Nico. Och den senaste tiden har de blivit allt bättre i mycket vind, säger Mat Belcher och tillägger:

- Med det är alltid tuffa strider och så ska det vara. Det är inte intressant om det inte är svårt och vi gillar alla att tävla mot varandra.

På sista dagen av världscupen var även Jesper Stålheim i final. Men det blev aldrig någon segling i Laser. Alldeles för lätta vindar satte stopp för det – och därmed slutade Jesper på den fina femteplats han redan hade seglat till sig.

 

Text: Mats Olsson, Svenska Seglarförbundet