Idag startar Allsvenskan Segling i Malmö

Allsvenskan i segling drar vidare och kommande helgen är det dags för andra omgången som seglas i Limhamn i Malmös södra utkant. Mälarens platta vatten och lynniga vindar byts nu mot öppet vatten, strömmar – och kanske stora vågor.

I KSSS lag seglar Niklas Edler, Hedvig Liljegren, Carl Johan Leuckfeld och Fredrik Liljegren.

- Allsvenska premiären i Strängnäs för två veckor sedan var mycket lyckad och vi kan se att det är riktigt tuff konkurrens mellan klubbarna, säger Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig på Svenska Seglarförbundet och fortsätter:

- Då fick deltagarna tampas med skiftande vindar på Mälaren. I Limhamn får de en helt annan utmaning med vattenströmmar och, om det blir hårt väder, stora vågor. Allsvenskan arrangeras medvetet på olika platser i Sverige för att vinnarklubben i slutänden är den klubb som behärskar olika förhållanden bäst och därmed är Sveriges bästa kappseglingsklubb.

Sedan premiären i Strängnäs har tre av de allsvenska klubbarna hunnit med att segla semifinal i Champions League på Sardinien. Inte mindre än 24 besättningar från hela Europa kämpade om en plats bland de sju främsta som innebär en plats i Champions League-finalen i S:t Moritz i mitten av augusti. KSSS, Hjuvik och Särö var på plats. Men det var bara KSSS, med rorsman Björn Hansen, som knep en finalplats.

Allsvenskan avgörs i fyra omgångar och efter helgen i Malmö väntar ett sommaruppehåll. Tredje deltävlingen seglas, precis som 2018, i Örnsköldsvik 23–25 augusti och sist ut är Västerås som tar sig an finalen i allsvenskan 13–15 september.

Text: Mats Olsson

Fotograf: Daniel Stenholm