Nya OS-grenen gör Sverigedebut på KSSS Olympiska regatta

Vid OS i Paris 2024 gör en ny seglingsklass debut på OS-programmet i form av ”Mixed Two Person Offshore Keelboat”, havskappsegling för en mixad tvåmansbesättning.

Detaljerna för detta seglingsformat är under utarbetande av Internationella Seglarförbundet (World Sailing). Som ledande kappseglingssällskap i Sverige och hemmaklubb för större delen av det svenska OS-landslaget i segling vill KSSS redan nu introducera denna seglingsform för Sveriges elitseglare och juniorer i samband med den traditionella KSSS Olympic Class Regatta (KSSS OCR) i Saltsjöbaden första helgen i oktober.

Som ett första steg kommer årets regatta utökas med en längre distanssegling för mixade tvåmansbesättningar. Banan kommer anpassas efter rådande väder- och vindförhållanden men vi siktar på en seglad tid till mellan sex och åtta timmar. Start lördag morgon utanför sjövillan innan jolleklasserna sjösätter för dagens seglingar, och målgång på lämpligt ställe innan mörkret lägger sig över Baggensfjärden.

Båttypen som kommer att användas i grenen på OS 2024 kommer att vara en entypsklass men beslutet om vilken båt det blir kommer inte att beslutas förrän hösten 2023 med syfte att undvika specialisering och därmed fördyrning av sporten. I årets upplaga av KSSS kommer båttypen i år att vara J/70. KSSS fyra klubb-båtar kommer att vara tillgängliga och ytterligare ett antal privata båtar finns i Saltsjöbaden.

Årets tävling kommer för KSSS vara ett test av det nya formatet och har därför valt att sätta ett tak för antalet deltagare men också vända sig till en mindre grupp av potentiella deltagare genom att skicka ut riktade inbjudningar i mitten av september. Vill du veta mer om tävlingen och är intresserad av en inbjudan mailar du till [email protected].