Snart är det KSSS Olympic Class Regatta 2019.

Hamnplan är röjd, evenemangstälten har kommit upp, följebåtar kontrolleras och de stora rundningsmärkena börjar blåsas upp. På KSSS är aktiviteten febril. Det här är ett stort arrangemang. Tisdag förmiddag var 385 båtar i 13 olika klasser anmälda och sena anmälningar fortsätter droppa in. På de fyra banor som läggs ut på Baggensfjärden kommer vi att få se en fantastisk bredd av seglare. Från hela Sverige, men också från våra nordiska grannländer. Från de yngsta i Optimister till mer grånade i OK och Finnjolle.

Många blickar riktas dock mot 29er med många toppnamn från hela Sverige men också representation från Finland. Hugo Liljegren från KSSS går första året på seglargymnasiet kommer till start:

-       Jag är riktigt taggad, säger han. Det har varit en bra säsong och men nu kommer jag att segla med Alexander Brorson som ny gast. Dessutom kommer typ hela seglargymnasiet att vara med.

En som varit med lite längre är Niklas Edler, som har ett seglar-CV långt som en kryss i lättvind och är ett respekterat namn inte minst i Laser Masters, där han har inte mindre än 10 SM-guld. I år återfinns han dock i en OK-jolle.

-       Jag kände för att pröva något annorlunda. Det är faktiskt en växande klass och med VM i Sverige nästa år finns det ju en utmaning här. Vi kommer att bli uppåt 20 gamla rävar som seglar, säger Niklas. Det här är ju också en klassisk regatta, lite av säsongsavslutning.

Men Niklas lämnar en brasklapp inför helgens seglingar, hans dotter är anmäld för att segla Optimist. Hon i allra högsta grad är i början på sin seglarkarriär och därför vill Niklas så mycket som möjligt kunna hjälpa henne. Så tiden kanske inte räcker till för en egen start. Ett dilemma som många seglande föräldrar till seglande barn kan känna igen sig i.

Men det är ju inte bara seglare och föräldrar som kommer att vara närvarande under regattan. Mer än 100 funktionärer ställer också upp på sin fritid för att få arrangemanget i hamn. Frivilliga kommer att finnas på fjärden i startfartyg, banläggnings- och säkerhetsbåtar, de kommer att bemanna kafeteria. Och inte minst hålla reda på anmälningar, startlistor och resultat. Sveriges största jolleregatta skulle inte kunna arrangeras utan detta fantastiska stöd från frivilliga krafter.

Helgen 5-6/10 har alla förutsättningar att bli en riktig seglarfest. Välkommen till Saltsjöbaden.

Här finns de anmälda