Seglarforum präglades av tydliga mål och passion för sporten

Årets Seglarforum gick av stapeln igår den 7 mars på Båtmässan Allt för sjön. Kvällen blev precis så lyckad och inspirerande som vi hoppades på. Ett stort konferensrum var fullspäckat med folk som fick lyssna på passionerade och målmedvetna seglare på väg mot sina drömmar. Vi fick även njuta av fantastiska seglingsfilmer som verkligen väckte längtan till att komma ut på havet igen efter vintern.

Johan Barne, en världens bästa seglare inledde kvällen med en personlig presentation där han berättade om hur han lärde sig att älska segla. Johan delade också med sig av sina bästa tips på hur man både blir en bättre seglare och även hur man blir proffs:
- mångfald är guld, segla med så många som möjligt och testa så många olika typer av båtar som möjligt. Var hela tiden öppen, sikta på nästa steg, hitta din roll och nisch. Och framför allt, ha fokus. 100% fokus, summerade Barne.

Efter Johan Barne kom riktiga äventyrsprofiler upp på scenen tillsammans med Stefan Rahm som ledde diskussionen. Soloseglaren Mikael Ryking körde Route du Rhum över Atlanten i höstas och vi fick höra om den tuffa resan han gjorde. Duon Emely Hagen och Anna Drougge ledde länge doublehanded klassen på förra årets ÅF Offshore Race. Stiltjebältet strax innan mål grusade deras chanser men de blev bästa kvinnliga teamet och har nu som mål att vinna doublehanded klassen i ÅF Offshore Race. Varför vill man anta sig utmaningen att segla själv eller doublehanded i otroligt tuffa förhållanden?
- det bästa är att få segla så mycket. Man får också uppleva känslan av att kunna klara av allt själv, säger Anna.
Mikael nickar och fortsätter: 
- att vara ensam i en sådan situation kräver att man litar på sig själv fullständigt. Utöver det måste man lita på båten. På tal om drömmar så svarar Mikael med ett stort leende på läpparna:
- skulle det inte vara dags för en svensk att vara med på Vendee Globe?

OS i Tokyo närmar sig och nu är det bara drygt ett år kvar. KSSS elitlag har vintertränat i Vilamoura i Portugal och vi fick träffa några seglare som berättade om dagens form och de olika delmålen inför resan mot OS. Fredrik Bergström, Sveriges största medaljhopp berättade om hans och Anton Dahlbergs träning och satsning:
- det gäller att ha fokus hela tiden. Man märker även på de andra konkurrerande teamen att OS närmar sig, alla har slagit in en extra växel nu, det har vi också gjort. Det gäller att lägga de extra timmarna på träning som krävs. Vi har mognat som team med Anton det senaste året. Vi märker att det hårda arbetet vi har lagt ner börjar och har gett resultat. Vi har lyckats minimera misstagen ombord, något det i slutändan handlar väldigt mycket om, säger Fredrik. 
KSSS elitlag satsar på bred front mot kommande OS och en av de yngre lagmedlemmarna är Ida Svensson. Hon, tillsammans med Rasmus Rosengran, slåss om en plats på startlinjen i Tokyo. Med KSSS elitansvarig Martin Strandberg jobbar de målmedvetet mot att nå de delmålen som är satta inför 2020.

Hur ser framtiden ut för jollesegling? Det fick vi höra om från Michiel Geerling som jobbar på RS Sailing, världens största jolletillverkare. Han berättade om vikten av att göra seglingsporten lättillgänglig för alla för att kunna locka ungdomar till att välja just segling istället för någon annan sport. Han sade att i UK där han bor så har man kommit en bra bit på vägen. Där är segling en lättillgänglig hobby och sport både för barn och föräldrar. Michiel gav bl.a. följande tips till oss i Norden: fokusera på att skapa en inkluderande och inbjudande atmosfär kring klubben så att det är lätt att komma till träningen. Han tipsade också om att ha ett system där man kan dela på båtarna för att kunna dra ner kostnaden. Det handlar inte enbart om pengarna utan också om möjligheten att alltid ha båtar tillgängliga på ett visst ställe.

Sist men inte minst avslutades Seglarforumet men ett viktigt tema och en aktuell fråga: vad kan vi göra för att rädda vår arena, havet? Med i diskussionen fanns Ludvig Arnoldsson från Stena Recycling, Emely Hagen, Fredrik Bergström och Michiel Geerling från RS Sailing. Frågan är omfattande men även varje individ kan göra skillnad, t.ex. genom att tänka på sin egen konsumtion och beteende kring sophantering, vare sig det är till sjöss eller på land. Fredrik Bergström berättade att i Världscupen i Miami i början av året så fanns det t.ex. vattenstationer där det var möjligt att fylla på sin flaska, på det sättet ville man uppmuntra till att använda samma flaska istället för att alltid ta eller köpa en ny. Michiel berättade att deras jollar tillverkas av återvunnen plast. Stena Recycling kommer att synas med en hållbarhetssatning på årets ÅF Offshore Race där de tillsammans med KSSS gör en stor satsning på ett hållbarhetsseminarium. 

Efter Seglarforumet bjöds det på glatt mingel och goda snittar tillsammans med Dream Yacht Charter. Stort tack till alla som deltog i supertorsdagens aktiviteter igår!