Under förra veckan seglades J/70 VM i Torquay, England.

KSSS var representerade på plats med fem besättningar i det nästan 80 båtar stora fältet.

Deltagandet var begränsat med ett antal nationsplatser från varje land och initialt hade Sverige tilldelats fyra platser men som utökades med ytterligare två platser under våren.

Förhållandena var utmanande med flera dagar med mycket vind och svårseglade förhållanden. Torquay ligger på sydsidan av England och man seglar vanligtvis inne i bukten (Torbay). Omgivningen är hög vilket medförde utmanande förhållanden med stora vindskift, maximal tidvattenkoefficient och flera vädersystem som passerade under veckans gång. Bästa svenska båt blev team Hilda från KSSS med Oscar Lundqvist, Jacob Lundqvist, Oliver Österberg, Will Holt och Hermann Andersson. De placerade sig på en 28 plats totalt och som 6a i corinthianklassen (amatörer). Övriga svenskar hamnade på platserna 39 (team Pro4u med Patrik Forsgren som skeppare), plats 67 (team Tyra med Magnus Tyreman som skeppare), plats 71 (team Honey Ryder med Ronny Gustavsson som skeppare), plats 75 (team Ace of Base med Jan Björnsö som skeppare) samt plats 77 (team Sweet Alice med Hans Liljeblad som skeppare).

Tävlingen vanns av den brittiska båten J-Eat-Sleep-Repeat med Paul Ward som skeppare som seglade jämt och stabilt under hela tävlingen. Team Catapult från USA kom två och team Noticia från Spanien slutade trea. Nivån på fältet var mycket hög med professionella besättningar i större delen av startfältet.

Jacob Lundqvist ombord på Hilda kommenterar regattan: ”Tävlingen var verkligen fantastiskt kul med otroligt intensiva och krävande seglingar, varje misstag kostade minst 10 båtar. Arrangemanget var fantastiskt, med en otroligt bra seglingsledning och väldigt bra organisation och volontärer på land. För egen del var vi tillslut relativt nöjda, efter att ha inlett veckan svagt seglade vi successivt upp oss i fältet. Vårt initiala mål om topp 20 totalt och pallen inom corinthian lyckades vi inte klara, de första två dagarna blev för kostsamma i totalen. Trots detta är vi nöjda och vi känner stor respekt för de team som är med i toppen. Konkurrensen inom J/70 klassen är stenhård och där finns inget utrymme för misstag om man vill vara med i toppen. Flera av teamen i toppen lägger stora resurser på segling vilket man ska ha respekt för, samtidigt som det bidrar till utmaningen. Resultaten visar att de nordiska båtarna har en del att ta ikapp.”

Nästa år seglas J/70 EM i Köpenhamn under början av juli vilket förväntas locka många av toppbåtarna ute i Europa. Således utgör detta ett utmärkt tillfälle för alla svenska team att möta den internationella konkurrensen och då förväntas ett drygt handfullt ekipage från KSSS.

Bilder:
©Sportography.tv