Flera KSSS seglare bland årets utmärkelser

I helgen har Svenska Seglarförbundet haft sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglarna i olika kategorier. Bland pristagarna återfinns fem KSSS seglare; Josefin Olsson, Jesper Stålheim, Vidar Nyström och Christian Harding/Sandra Sandqvist.

Årets kvinnliga seglare – Reimerspokalen. Utmärkelsen tilldelas Josefin Olsson, KSSS

Årets pristagare har, i över ett decennium, tillhört världseliten i den klass som många anser vara den tuffaste av alla internationella klasser. På VM i Melbourne i februari var hon som vanligt med och slogs i toppen. Hon slutade på en sjätte plats vilket är det främsta svenska VM-resultatet för året.

 

Årets manlige seglare - Vinges Kanna. Utmärkelsen tilldelas Jesper Stålheim, KSSS

Årets pristagare tog ett kliv under 2019 när han vann för-OS i Japan. Vid VM 2020 befäste han sin position som en av de starkaste seglarna i världen i den största och mest globala seglingsklassen. Hans utveckling reflekteras på världsrankingen där han, vid senast publicerad ranking i mars 2020, är på andra plats, vilket är den högsta positionen just nu för en svensk på World Sailings rankinglistor i en OS-klass. Han är inte bara en duktig seglare utan ställer frikostigt upp och delar med sig av kunnande och erfarenhet till de yngre landslagsseglarna i hans klass.

 

Årets Junior – Geddapokalen. Utmärkelsen tilldelas Vidar Nyström, KSSS

Det är många år sedan Sverige hade en så lovande junior inom vindsurfing. Årets pristagare har som en av de yngsta i nya IQ-foil klassen visat stor potential i de tävlingar han deltagit i och vunnit juniorklassen på NM i IQ-foil och varit trea i juniorklassen i polska cupen. Trots sina 15 år är han idag en av Sveriges absolut främsta i klassen. Han har en unik talang att få något som är ganska svårt att se så enkelt ut. Det är bara en tidsfråga innan han är med och utmanar de allra bästa på internationella mästerskap.

 

Årets Specialpris. Utmärkelsen tilldelas Christian Harding/Sandra Sandqvist, KSSS

Årets specialpris delas ut när Svenska Seglarförbundet vill uppmärksamma någon eller några som gjort något bra, ovanligt eller oväntat för att främja seglingssporten och dess utveckling.

Motivering: När många av årets regattor ställdes in valde årets pristagare att genomföra en spektakulär och krävande seglingsprestation då de seglade 850 distans på 13 dygn från Smygehamn till Haparanda. Bragden blir inte mindre av att de gjorde det i en liten öppen katamaran (F18) för att uppmärksamma Östersjöns miljöutmaningar. Deras resa inspirerar och visar att det går att äventyrssegla – till på köpet för ett mycket gott syfte. Dessutom engagerade de väldigt många personer (och klubbar) längs med vägen. De visar verkligen segling från en av sina allra bästa sidor.

Foto: Jon West (Josefin), Pedro Martinez (Jesper), Övriga bilder: Daniel Stenholm.