VM medalj på Inclusion VM

Det blev en VM medalj till Markus Jenkinson/Fia Fjelddahl när det första officiella världsmästerskapet i Inclusion avgjordes i Hamburg. Inclusion Sailing är ett nytt och kul koncept där en funktionshindrad och en icke-funktionshindrad person seglar tillsammans. Tävlingarna hölls i form av sprintrace i klassen FarEast SV/14.

Detta är det första officiella världsmästerskapet i denna klass och lockade flera seglare från runt om i världen. Markus Jenkinson (KSSS) som seglade tillsammans med Fia Fjelddahl (Lerums SS) berättar:

Innan tävlingen
Seglingarna tog plats på Alstersjön i centrala Hamburg. Vi visste att sjön var liten och svårseglad med korta banor och skiftande vindar. Vi visste också vilka det var som skulle delta och att det var flera duktiga seglare. Huvudfokus var att ta det lugnt, fokusera på att ta starterna och hålla bra fart i båten. Vi hade ett träningspass i 2 timmar på lördagen, i hårdvind, för att kunna komma in i och förstå båten bättre.

Dag 1 - Första dagen
Första dagen blåste det ca 4-6 m/s med varierande vindriktningar.

Tävlingen för oss började bra, vi höll oss till planen och lyckades spika alla fyra race vi körde den dagen. Tyvärr så hade vi problem med gennakern och hade svårt att hissa den. Det löste vi genom att köra plattläns och saxa seglena, vilket fungerade bra.

Dag 2
Andra dagen blåste det mindre och racen tog längre tid, detta gjorde också att alla beslut på banan blev väldigt viktiga eftersom det blir svårare att komma ikapp om man hamnade efter.

Vi körde 4 race och resultatet blev 3-1-1-1. Det kan låta bra men eftersom det är sprintrace så är det bara 4 båtar i varje race. Detta satte oss i en tuffare sits eftersom en av motståndarna vi tidigare låg jämnt med nu låg före oss.

Dag 3 - Sista dagen
Sista dagen var riktigt spänt eftersom vi låg väldigt jämnt i toppen.

Under dagen så seglade de vi låg jämnt med fyra race och fick resultatet 1-1-1-2, detta betydde av vi låg i guldposition.

Eftersom tävlingsledningen ville köra så många race som möjligt så skulle vi segla vårat sista race och även det sista racet för mästerskapet. Vi klev ner i båten för att bege oss ut på banan och vi märker att styrningen är trasig, så vi åker tillbaka till bryggan för att säga till. Meckansvarige tar en titt på båten men säger att det inte finns mycket han kan göra och att vi måste segla. Väl ute på banan så strular vi till starten och slagen, mycket pga styrningen. Vid första rundningen märker vi att gennakern inte kan hissas och vi blir omseglade av en båt som fick upp gennakern. Vi kommer tyvärr aldrig ikapp och slutar 2a i racet. Det slutliga resultatet avgjordes med att de som inte hade seglat sina sista race fick total snittpoäng av tidigare race på de racen, i vårat fall var det 1,33 poäng på de tre sista oseglade racen. Vi är lite fundersamma kring detta sätt att räkna resultat på men är ändå förstående med att det är det första världsmästerskapet av denna typ och att som allt annat så kommer konceptet att utvecklas.