Allsvenskan i segling fortsätter i Örnsköldsvik

I helgen (20–22/8) är det dags för andra omgången av Allsvenskan i segling. Denna gång avgörs seglingarna i Örnsköldsviksfjärden och KSSS ställer upp med en färsk OS-seglare i besättningen.

Egentligen skulle seglingarna i Ö-vik vara deltävling tre, men det är deltävling två av årets Allsvenska säsong, eftersom den planerade premiären i Skanör ställdes in på grund av då rådande restriktioner.

Första omgången av årets Allsvenskan avgjordes i stället i mitten av juni i Långedrag och då var det tjejerna som dominerade. Allra bäst var Johanna Bergqvist och hennes team från Hjuviks BK, utanför Göteborg, som vann deltävlingen, före Sandra Sandqvist och hennes besättning från KSSS.

KSSS är på jakt efter ledningen och skickar Emil Järudd som rorsman – Emil som precis är hemkommen från OS i Tokyo där det blev en 14:e plats i Nacra 17 tillsammans med Cecilia Jonsson.

KSSS laget består av ett ungt men rutinerat gäng denna gång. Förutom Emil så består KSSS lag av Julius Hallström, Victoria Dyrell och Ida Elfving.

Eller ska Åmålsviken kunna utmana? De fick en blygsam placering i Långedrag och skickar nu erfarne Thomas Skålén som ofta levererar bra resultat.

I Allsvenskan ska varje besättning bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet.

- Vi har från och med i år infört helt jämställda deltävlingar i Allsvenskan där vi alltså ställer krav på lika många damer som herrar i besättningarna. Det har fungerat fantastiskt bra och vi tror det på sikt kommer utveckla alla seglare i Sveriges klubbar, säger Claes Lundin från Seglarförbundet.

Årets Allsvenskan avgörs med tre deltävlingar där den sista seglas i Västerås 10–12 september. De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2022. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval senare under hösten – för att vara med i Allsvenskan även 2022.

Ställningen i Allsvenskan efter en deltävling:

1. Hjuviks BK
2. KSSS
3. Sotefjordens SS
4. Stenungsunds SS
5. Ekolns SK
6. GKSS
7. Örnsköldsviks SS
8. Halmstads SS
9. Upsala SS
10. Strängnäs SS
11. Stockholm 606-klubb
12. Ekerö BK
13. Runmarö YC
14. Malmö SS
15. SS Åmålsviken
16. Gamla Stans YS
17. Skanörs BK
18. Ljungskile SS

Fotograf: Daniel Stenholm