Nord Stream Race - längsta regattan i Östersjön

Måndag 6 september är det dags för Nord Stream Race – den längsta regattan i Östersjön, från Kiel till S:t Petersburg, via bland annat Stockholm. Christian Harding är skeppare på den svenska KSSS-båten som mönstrar både en OS-seglare från Tokyo och den yngsta besättningen i regattan.

Alla fem båtar från Danmark, Finland, Sverige, Tyskland, och Ryssland med besättningar har kvalificerat sig via nationella uttagningar. I Sveriges fall via seger i Allsvenskan i segling 2020. Det är alltså gräddan av havskappseglare och seglingssällskap i norra Europa som gör upp om segern – i Sverige representerat av KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet.

Tävlingen avgör i identiska ClubSwan 50:or som tillhandahålls av tävlingsorganisationen. Starten går i Kiel, som en del av Kieler Woche 2021 – Europas största årliga seglingsevent. Stopp görs i Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors innan det är målgång i S:t Petersburg, runt den 17 september efter cirka tusen sjömils tuff tävlingssegling. På stoppen arrangeras inshore race som ger poäng och påverkar slutställningen. I Stockholm sker inshore race vid Grand Hotel i Saltsjöbaden söndag 12 september.

Christian Harding gör sitt tredje Nord Stream Race. Vid senaste tävlingen 2019 – tävlingen gjorde uppehåll 2020 på grund av pandemin – slutade hans båt på tredje plats. Den ryska båten segrade.

- Vi har en god chans i år. Större delen av besättningen på tolv personer är med hela vägen, säger Christian Harding som basar över den yngsta besättningen någonsin på en svensk båt i tävlingen, varav fyra är kvinnor. Den yngste i besättningen – 17  årige Maximus Torstensson – går på seglingsgymnasiet i Motala och 23-årige Emil Järudd tävlade nyligen i OS i Tokyo.

- Nord Stream Race är en den bästa chansen att utvecklas inom havskappsegling i dag – både i själva tävlingsmomentet och socialt med allt som händer runt omkring. Det är lite av ett ”mini-Volvo Ocean Race”, säger Harding.

Parallellt med den ”verkliga” tävlingen pågår en e-sporttävling med namnet NSR eTrophy. Cirka 100 000 e-sportsseglare väntas delta i den tävlingen. Fransmannen Philippe Metayer vann förra årets tävling och får som pris att segla med en av de deltagande båtarna mellan Kiel och Köpenhamn.

Besättningen på den svenska båten:

Christian Harding, Gustav Löwing, Christian Martin, Emil Forsgren, Fredrik Fock, Hanna Ericksson, Mikaela Wulff, Emil Nilsson, Nils Brandén, Dag Gustafsson, Maximus Torstensson, Joakim Hoppe, Emil Järudd, Erik Lindsten och Rebecca Netzler.

Tävlingsschemat inklusive stoppen:

  • Start Kiel: 6 september
  • Ankomst Köpenhamn: 7 september
  • Start Köpenhamn: 9 september
  • Ankomst Stockholm: 11 september
  • Start Stockholm: 13 september
  • Ankomst Helsingfors: 15 september
  • Start Helsingfors: 16 september
  • Ankomst S:t Petersburg: 17 september

För mer information besök Nord Stream Race (nord-stream-race.com)

Fotograf: Nord Stream Race/Andrey Sheremetev