Sandhamn Open lördag

Det är lördag och solen skiner som oftast när det är kappsegling i Sandhamn. Den här helgen pågår inte mindre än fyra olika regattor. Klassiska Sandhamn Open är i år uppdelad i tre skilda tävlingar Sanshamn Open SRS hav och bana, Sandhamn Open ORCi hav och bana och Sandhamn Open shorthanded som bara körs på havet. Dessutom seglas FarEast 28R SM. Eftersom Sandhamn Open är en generalrepetition för Gotland Runt är också det tunga artilleriet av KSSS funktionärer samlade denna helg.

Det första startskottet gick igår fredag kl 20 för Sandhamn Open hav, där deltagarna startade starx innanför Svängen för att bemästra en djungelbana söderut på ungefär 50 NM. Vindarna var näst intill obefintliga, men de båda starterna, SRS och ORCi tuffade sakta ut mot Revenge som var det första rundningsmärket. Natten bjöd på mycket lätta vindar och stråkiga vindar. Men det har rapporterats om närmast magiska förhållande, spegelblankt hav och en osynlig vind som ändå fick båtarna att segla 5-6 knop.

- De mest fantastiska nattseglingen någonsin, sa Kalle K på Matador. Att Matador också var först i mål och även tog vinsten på beräknad tid i ORCi kan ju också tänkas bidra till den magiska upplevelsen.

Under lördagen har även de nio FarEast 28R börjat kämpa om vem som skall bli svensk mästare och på eftermiddagen gav sig tolv shorthanded ger sig ut på en 66 NM lång havsbana som liknar den som Sandhamn Open ORCi Och SRS seglade och beräknas komma in imorgon förmiddag

Trots lätta vindar genomförde FarEast 28R fem seglingar under lördagen, imorgon fortsätter man för att kora en svensk mästare.

En sak är säker, vädret kommer att bjuda på massor med sol och lätta vindar och säga vad man vill om det, men det är ganska trevliga seglingsförhållanden.


Iohn Ryott/Richard Wästberg

Resultat Sandhamn Open ORCi Hav

Resultat Sandhamn Open SRS Hav

Resultat SM FarEast 28R

Bilder från starten av SRS Hav och ORCi Hav, fredag kväll

Bilder från starten av Shorthanded