Trög start på OS-kvalet för svenskorna

Det har varit en trög start för de två svenska 49erFX besättningarna när det sista på OS-nationskvalet seglas på Lanzarote. Efter sex genomförda seglingar återfinns Julia Gross och Hanna Klinga på 20:e plats och göteborgsbesättningen Klara Wester och Rebecca Netzler på 15:e plats. En enda OS plats står på spel.

Det är nationskval till OS som står på spel för 49erFX damerna och konkurensen är stenhård. Sverige slåss mot Frankrike, Italien, Finland om en enda nationsplats. Bäst av dessa ligger Frankrike på en 9:e plats. Dessvärre fick Julia och Hanna en tjuvstart i den 6:e seglingen och trots en spik tvingas de räkna tre mediokra seglingar.

För våra två Nacra ekipage är det stabilare och Emil och Cecilia ligger på en fjärdeplats efter sex seglingar. Samtidigt seglar Ida Svensson och Marcus Dackhammar också bra men fick dessvärre bryta sista seglingen på första dagen då de låg 4:a efter det att gennakerfallet gick av. De ligger på en 15:e plats.

 Nacra klassen har redan en OS-nationsplats men skall övertyga SOK om att de skall få åka och göra upp mellan de svenska besättningarna om vem som skall få åka till Tokyo i sommar.