Tufft i lättvind på 470-EM för Anton och Lovisa

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson hade en tuff dag på jobbet på tredje dagen av 470-EM och tappade från tredje till fjärde plats. Det var svårseglat i den lätta vinden och alla de bästa hade problem – så det är fortfarande oerhört jämnt i toppen.

Torsdagen var första dagen med guldfleet, det vill säga att alla de bästa seglade i samma race. Och det blev en dag där alla i toppen hade problem. Den friska vinden som präglat de två inledande dagarna i Cesme, Turkiet, fanns inte längre där. Nu var det betydligt lättare vindar.

- Lättare sjöbris idag. Cirka fyra knop och byggande till 6–7 stundtals. Marginalerna var verkligen små. En sekund försen med ett slag och dina möjligheter försvann, berättar Anton och fortsätter:

- Vi gjorde två fantastiska starter men fick inte fart på båten. Det gjorde våra möjligheter på kryssen kraftigt marginaliserade. Svårt för alla idag men riktigt tufft för oss på många sätt.

Efter att halva regattan avverkats är det fortfarande en helt öppen historia. Spanjorerna Jordi Xammar/Nora Burgman ligger i topp på 16 poäng. Anton och Lovisa är fjärde besättning men bara åtta poäng efter det spanska paret. Och på fredagen väntar andra förhållanden:

- Nu gäller det att ställa om huvudet och tro på vår förmåga. I morgon förväntas helt nytt vädersystem med sydliga vindar från land, berättar Anton.

Foto: Nikos Alevromytis