Vem vinner Gotland Runt 2021?

Den frågan är det ganska svårt att svara på detta år då vi inte kommer att ha en totalsegrare utan enbart klass-segrare. För att reda ut vilka som på förhand nämns som favoriter har vi tagit hjälp av havskappseglingsräven Magnus ”Baggy” Woxén som guidar oss genom klasserna och ger sin syn på vilka som han tror kommer att bli farliga.

ORCi
Första klassen som startar på lördag kl 11 är ORCi, med 32 båtar på samma linje. Här tror Magnus på de ”usual suspects” Team Pro4U tillsammans med de båda Ker-båtarna Elvis (Ker 40) med Filip Engelbert som normalt seglar Fast40-serien på the Solent och den tyska båten Varuna VI (Ker 56). Jag personligen skulle lyfta fram Elliot 44:an Matador med Jonas Grandér som visat sig snabba på försäsongen.

Classic
I år är Classic-klassen något mindre än normalt och består av 9 ståtliga kombattanter. Det är nog ingen vågad gissning den mäktiga 100-fotaren Gaia kommer att ta ”line honors” för den kortare banan även om hon inte egentligen är en ”riktig” Classic-båt enligt tänkt regel. Annars är det svårt att gissa vem som skall ta hem den åtråvärda bucklan i år. Patrick Ståhle och Itaka tycker att det borde vara deras tur i år, med en ny gennaker som han kan gå riktigt brant med, hoppas han kunna överraska Ballad och Bacchant samt övriga damer i klassen.

Shorthanded (SRS)
Shorthanded-klassen är uppdelad i två, där åtta team gör upp om SM i mixed offshore och övriga 26 seglar öppna Gotland Runt shorthanded. Magnus tippar den snabba Tutalör (Figaro 3) med Anna Drougge/Martin Angsell och Lady Godiva med Anders Dahlsjö/Hjelte Berndolf medan jag skulle vilja nämna Andreas Hamrin/Linnea Floser med sin Beneteau Figaro 2 som har visat framfötterna på försäsongen.

I den öppna shorthanded-klassen tror Magnus på Groovie med Martin Dubois/Karl Jungstedt och Juxbox med Jan Meincke/Mathias Klemptner från Tyskland. Själv skulle jag nog höja ett varningens finger för J-121:an Jolene och Fredrik Rydin/Nils Englund eller varför inte den finska båten AlmaVida med Jens Krogell/Ville-Veikko Niskanen och sin JPK 10.30.

SRS fullcrew
Ovan klasser startar på lördagen, medan samtliga som seglar SRS fullcrew startar på söndagen, kl 11 kommer SRS A med 18 båtar sticka iväg, kl 11.20 kommer SRS B med 43 båtar starta och sista starten för dagen, kl 11.40, blir SRS C med 34 startande båtar.

SRS A
I den största klassen, SRS A, har Magnus tippat VO70:an Green Dragon (den andra VO70:an I Love Poland kommer däremot att segla ORCi), men nämner även Dehler 45:an Solong med Johan Bratt. I denna start har vi även tre stycken J/111 som bör vara snabba i den lätta vinden som väntas.

SRS B
Här finns det många spännande båtar och med tanke på att det är den största klassen blir den svårtippad. Vi har ett antal Mumm 36:or som kan bli farliga, Goose II t.ex. Magnus tror vidare på någon av First 36,7 eller X362:orna, medan jag nog skulle betta på Grand Soleil 37:an Amarone med Jonas Wiström.

SRS C
I den minsta SRS-klassen nämner Magnus den välkända Scampin Boj-Boj med Peter Forslund som oftast finns med i försnacket om topplaceringar. Därtill tror han på Mithril och Rikard Isby som är en 34 fots One off bygge som också har en lång tradition av framskjutna placeringar. I klassen startar också det spännande projektet Necesse som vi följt under deras förberedelser inför Gotland Runt.

Vi tackar Magnus för tipset och önskar samtliga seglare, favoriter eller ej, en fin tur runt Gotland!

Iohn Ryott
KSSS Informationskommitté