Anna Drougge: Den positiva känslan

Vi har tagit oss en pratstund med Anna Drougge som i seglingskretsar inte behöver någon närmre presentation, för vad sägs om två Whitbread/Volvo Ocean Race, med EF Education 1997-98 respektive Amer Sports Too 2001-02 och 25+ Gotland Runt med flera segrar i en massa olika båttyper, från små double-handed båtar till stora trimaraner.

Anna har hållit på med segling ända sedan barnsben, från jollar till kölbåtar. Hon har även jobbat som segelmakare vilket gjorde att hon fick hänga med på många olika typer av båtar. Sitt första Gotland Runt seglade hon 1989, och sedan var hon hooked. På frågan om hur många Gotland Runt blir hon lite osäker, någonstans norr om 25 kommer vi fram till, en imponerande siffra!

”De race som jag minns bäst är de där jag kommer hem med en positiv känsla, antingen för att jag vunnit eller för att jag har seglat väldigt fort!” säger hon med ett leende! Vinnarskallen är tydlig, det är inte att komma runt som är målet, målet är att vinna.

De roligaste minnena som Anna berättar om var att vinna 1996 med EF Education, sin första spik, men även äventyren med trimaranerna First Hotel år 1999 och Toshiba året efter där banrekorden slogs på löpande band.

På senare år har hon seglat mest double-handed på mindre båtar som också har sin tjusning, kanske främst för att det alltid finns saker att göra. ”Att segla full crew innebär en hel del tid på railen under ett Gotland Runt, men kör man double-handed måste man vara alert och jobba hela tiden!” vilket har resulterat i ytterligare 2 spikar.

Många var lite skeptiska till att flytta in starten till stan i stället för Sandhamn, även Anna, men med facit i hand så tycker hon det har blivit väldigt bra. De stora vinnarna är givetvis publiken och segelsporten i stort, men hon gillar även skiftet i ”mode” som sker efter en oftast ganska intensiv skärgårdssegling till havskappseglingen där det gäller att inte tappa koncentrationen.

Anna är dock inte mätt på segling och framgångar, och när jag frågar om OS i double-handed 2024 så ser hon lite pillemarisk ut. ”Man skall aldrig stänga några dörrar…” säger hon och tillägger snabbt ”…om inte annat som en god sparring.”

Stort tack Anna Drougge som vi är så glada för att du tog dig tid att dela med dig av dina minnen från Gotland Runt.


Iohn Ryott
KSSS informationskommitté