Kölbåts-täten mot mål

Det är tisdag morgon och jag tror att det andra dygnet varit lite lättare, eller ska vi säga mindre jobbigt. Vinden friskar dock i ordentligt nu på morgonen med 17 m/s i byarna vid Gotska Sandön. Men de tävlande har i stort sett sluppit regn, och de har fått en fin soluppgång nu på tisdag morgon.

Under måndagen bröt flera båtar, främst i höjd med Fårö. Bland annat två med mastbrott som tog sig in till Fårösund.

Även måndagen har varit tuff för seglarna med riktig kryss ner mot Hoburgen. På bilder och rapporter via sociala medier har vi sett många båtar kryssande med bara försegel i den hårda vinden.

Kvar på banan är nu 22 tappra besättningar som seglar norrut mot Sandhamn. I skrivande stund rundar Elan Impression 434 Lady D’Or Hoburgen och First 40.7 MagniPro No Limit kämpar på i höjd med Östergarn. Båda dessa i doublehanded-klassen.

Jättekatamaranen Allegra missade rekordtiden när de gick i mål i Sandhamn på måndageftermiddagen. De tar dock en solklar seger i multihull-klassen där finska Dancing Bear väntas i mål nu på förmiddagen.

I kampen och att bli snabbaste enskrovsbåt ser Farr 400 Wetjob ut att ha ett övertag, men ingenting är klart förrän mållinjen vid Skanskobb är passerad. På beräknad tid är det First 36.7 Team Pro4u som är i ledning med X-41 Magic Mix och Wetjob hack i häl.

I doublehanded-klassen är det en väldigt hård kamp om segern mellan J/121 Jolene och Figaro 3 Tutalör. I skrivande stund är det endast några minuter som skiljer dessa två åt. I övrigt ser det ganska lugnt ut för ledarna i respektive klasser. Men de ska i mål. Vinden är hård och vågorna höga. Vid Huvudskärs mätstation, bojen ute på havet, rapporterar just nu en våghöjd på 2,4 meter.

//Niklas Qvarnström
Tangosailing.nu