Lägesuppdatering Gotland Runt måndag kväll

Gotland Runt är nu inne på sitt andra dygn och det har varit ett händelserikt sådant. När den första båten, den 86 fot långa katamaranen gick i mål strax efter kl 14, hade nästa båt som är Farr 400 Wetjob ännu inte passerat Hoburgen. Vädret är enligt prognos, mycket vind och hög sjö.

Vid måndag kväll kl 18 är det ungefär 25 båtar av de 175 som startande som fortfarande kappseglar. Som tidigare har berättats har vädret varit minst sagt utmanande med vindar som överskridit 20 m/s. I Sandhamn dras det liknelser till racet 2019. Då gick 40% av båtarna i mål, vilket är ett betydligt högre del av fältet än vad som kommer att slutföra racet i år. Anledningen är troligen att folk har 2019 i färskt minne och prognosen har varit väldigt tydlig under en längre tid.

Låt oss nu fokusera på vad som händer på vattnet. I ORCi-klasserna ser ställningen så här:

ORCi A

  1. Magic Mix X-41
  2. Oxygen X-41
  3. C-Me First 40

Det är roligt att se att de robusta båtkonstruktionerna X-41 och First 40 går så bra, i klassen är det fyra båtar kvar på vattnet.

ORCi B

  1. Team Pro4u First 36,7
  2. Valenna One off
  3. Nola J/112E

I den mindre ORCi-klassen är det föga förvånande Team Pro4u som håller i taktpinnen med en betryggande ledning på 12,5 NM före nästa båt.

SRS A

  1. Wetjob Farr 400
  2. Solong Dehler 45
  3. Frutti di Mare Arcona 410

Den hypersnabba Wetjob ligger bra till att ta hem segern i totalen om de orkar pressa båten på hemresan, båten älskar öppna bogar. Imponerande segling av gänget på Solong som bara ligger 4,3 NM efter i totalen.

SRS B

  1. Valkyria X-362
  2. RobRox Dehler 34

I SRS B är det bara två kappseglande båtar kvar, det skiljer 12,5 NM.

SRS C

  1. Alapocas Linjett 33

I den minsta SRS-klassen håller vi tummarna för att den enda kvarvarande båten kan fullföljande racet.

Doublehanded

  1. Tutalör Figaro 3
  2. Jolene J/121
  3. Solidsport Elan 37

Hatten av för samtliga kvarvarande i DH-klassen, nämligen fyra. De mycket rutinerade teamen på Tutalör och Jolene har turats om i ledningen, nu skiljer det 7,7 NM. Gissningsvis så kommer Tutalör hålla undan om de orkar pusha båten in i mål. Tutalör är den enda startande båten som har sk foils, vilket borde gynna dem på undanvinden.

Även om seglarna har fått kämpa mot vädrets makter och många brutit så har det rapporterats om relativt få haverier. En båt har övergivits på Östersjön, där besättningen vinschats av helikopter, efter ett allvarligt roderhaveri. Båten är dock drivande med drivankare och segel surrade och besättningen är i säkerhet. Utöver detta har det rapporterats om två mastbrott.

Vi håller tummarna för att besättningarna till havs lyckas att ta sig runt Hoburgen och en välbehövlig vila på undanvinden norrut.

Segla säkert där ute, stort lycka till!

/Iohn Ryott
KSSS Informationskommitté