84 fots katamaranen Allegra seglar Gotland Runt

Den 84 fot långa Nigel Irens designade katamaranen Allegra, seglad av schweiziske Adrian Keller har tidigare vunnit den spektakulära MOCRA-klassen (Multi-skrov) i Fastnet race, och RORC Caribbean 600 i samma klass, och kommer nu deltaga i årets Gotland Runt.

Det är en internationell rutinerad havskappseglingsbesättning med 10 seglare från 6 länder ombord på Allegra, skeppare ombord är Adrian Keller, andra namn ombord är Paul Larsen som innehar världsrekordet för snabbaste båt under segel med 66 knop, Även Helena Darvelid som är en erfaren svensk seglare är med i besättningen, med flera. Allegra har 3 heltidsanställda besättningsmedlemmar.

– Vi ser fram emot att komma till Sverige och deltaga i Gotland Runt och vi ser seglingen ut ur Stockholms skärgård som den mest utmanande delen för vår del. Centerborden som är modifierade inför denna säsong för bättre prestanda sticker 4,5 meter men kan dras upp, och då har Allegra ett djupgående på 2 meter. Storseglet är 240 kvm och Gennakern är 500 kvm. Allegra har tidigare nått en toppfart på 29,9 knop, hon seglar bäst i vindförhållanden runt 15-20 knop och har en kryssvinkel på 50 grader. Allegra väger 32 ton och har en lyxig interiör med bland annat fyra hytter med eget badrum.
Målet är att vara först över mållinjen och ta den så kallade ”Line Honors” och också vinna flerskrovsklassen.

Vi önskar Allegra och besättningen all lycka, och ser fram emot att se er på årets Gotland Runt.

Philip Schröderheim
KSSS informationskommitté