Storleksrekord i Gotland Runt

Världens största slup i kolfiber kommer i år att starta i Gotland Runt! Den 175 fot långa Baltic-byggda båten Ravenger (Tidigare Pink Gin VI) slår därmed storleksrekord i Gotland Runts historia. Det kommer att bli en mäktig syn att se denna vackra skapelse i vattnen runt Sandhamn.

Ravenger byggdes av Baltic Yachts 2017 och är varvets näst största båt genom tiderna. Det är mycket med denna båt som är imponernade. Masten mäter 70 meter, vilket är 14 meter högre än en J-båts mast. Trots att skrovet är helt i kolfiber ligger totalvikten på c:a 250 ton, där 90 ton består av ballast. Kryssplanet mäter c:a 1600 kvm och den assymetriska spinnakern mäter c:a 1840 kvm, motorn är på 1400 hk.

Under vintern har Ravenger genomgått en totalrenovering på Baltics varv i Jakobstad i Finland. Bland annat har man uppdaterat segelplan och rigg, nya winschar och däcksutrustning. Ett 9 (!) meter långt bogspröt har installerats och midskepps cockpit har fått ett biminitopp, båten har delvis målats om, ny interiör har installerats och en mängd andra mindre detaljer ombord har uppgraderats.

I skrivande stund är båten på väg från Finland till Sverige för att ta sig till Sandhamn fredagen innan Gotland Runt starten. Förhoppningen är att hon skall ligga på redden mellan Sandhamn och Lökholmen, och bilda en mäktig siluett för besökare i Sandhamn. Djupgåendet i hamn med den teleskopiska kölen är 4,5 meter i grundläge och 8 meter när hon seglar. Därför har märket i Visby ombetts flyttas ut något för att slippa grundkänning vid rundning!

Under Gotland Runt kommer besättningen vara 28-30 man stark. Den permanenta besättningen består av 9 man och sedan adderar man en internaltionell besättning från bla Raven och Comanche etc.

Efter Gotland Runt kommer Ravenger segla runt i svenska farvatten för att under sensommaren förflytta sig ner till Medelhavet och ett besök i Barcelona under America´s Cup. Planen därefter är inte helt bestämd, men vi lär få se henne på några Superyacht regattor världen över.

Tack Klabbe Nylöf, Manager på Ravenger för pratstunden, vi ser mycket fram emot att se båten i Sandhamn och vi önskar teamet stort lycka till!

 

Iohn Ryott

KSSS Informationskommitté