100-åringen som inte försvann

Bertil Olsson är minsann inte 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann. Tvärtom, han fyllde 100 år i september och är inte den som går upp i rök utan har bokstavligen levt med segling sedan han föddes. Och han har varit KSSSmedlem i snart 80 år!

Som 15-åring år 1928 seglade han ensam faderns skärgårdskryssare ”Ilse” i Djursholmsviken. Båten var en 75:a i mahogny med kojer och en toalett mitt i båten och bara två segel, fock och stor. På frågan om det inte var svårt för en 15-åring att ensam segla en så stor båt, skrockar Bertil och säger att ”det fanns bara tre segelbåtar i Djursholm då för tiden så risken för kollisioner var ganska liten”.

Som ännu mindre minns han seglingar med sin far. De bodde invid Tranebergsbron och seglade då och då ut till Björkfjärden, Mälarens största fjärd. Ingen motor fanns ombord ”och det hände inte sällan att vi fick beställa en bogserbåt för att ta oss tillbaka till Traneberg. Det var dyrt – men det var det värt!”.

Ett av Bertils starkaste seglarminnen var när han tillsammans med sina jämnåriga kamrater seglade ut till Sandhamn för att se på Olympiaseglingarna 1928: ”Det tog ju minst fem timmar att bara komma ut till Kanholmsfjärden men tid hade vi ju ganska gott om då”, säger Bertil.

Som 20-åring fick han en M-30, nr 10, en s.k. lottbåt som köptes för tre tusen kronor. Den hade han i tio år. Nästa båt blev en A-22 från Uppsala, utan motor och gjord för hård segling. Den sista segelbåt han ägt var en Ballad som köptes 1978. Sedan blev det övergång till motordrivet, en klassisk Coronet. När han var 90 år satt han till rors i en Diva 35a som ett barnbarn äger.

Bertil är numera ständig medlem i KSSS och har varit med sedan 1935. Det är snart åttio år sedan! Han har inte varit med i någon av klubbens kommittéer men menar att genom klubbens existens och verksamheter har seglingen fått en social och aktiv roll och funktion i hans seglarliv: ”Sandhamn är ett trevligt mål för både nöjes- och tävlingsseglaren. Där finns god matservering och möjligheter till dans dåförtiden, för den som ville. Och vid bryggorna därute får man en ganska god och bred överblick över seglingens tillstånd i Sverige.”

Några goda råd till unga seglare?  ”Nej, jag ska inte ge några råd. Man får skapa sig egna erfarenheter och lita på vanligt sunt förnuft.  Jag älskar seglingen och tycker det är synd att inte kunna vara ombord längre.”

Vi reser oss upp och hyllar en evig seglingsentusiast!

Text: Göran Sachs