Ny generation landslagsseglare har OS-medalj i sikte

SWE Sailing Team, det svenska seglingslandslaget, genomgår en generationsväxling efter medaljframgångarna i OS 2012 och nu ansluter flera nya besättningar till landslaget.

Lisa Ericson, som seglade 470 i OS 2012, har bildat ett nytt lag i 49er FX tillsammans med Hanna Klinga som tidigare i år vann en världscuptävling i klassen Nacra 17.

Svenska seglare har tagit medalj vid samtliga sommarolympiader sedan 1996 och med tre år kvar till nästa OS siktar svenska elitseglare mot Rio de Janeiro. Flera seglare som visat goda resultat och växande potential tar nu plats i landslaget; Lisa Ericson & Hanna Klinga (49er FX), Julia Gross & Cecilia Jonsson (49er FX) samt Carl P Sylvan & Otta Hamel (49er).

49er FX är en ny OS-klass för damer, som introduceras i Rio de Janeiro och två svenska besättningar kommer nu med i landslaget för att tävla i klassen. Lisa Ericson, som seglade OS i London i klassen 470, bildar en ny duo tillsammans med Hanna Klinga som tidigare har seglat båtklassen Nacra 17 i landslaget.
– Det känns bra att vi går in den här satsningen med erfarenheter från olika typer av segling och vi kan använda oss av det för att komplettera varandra, säger rorsman Lisa Ericson.

Julia Gross & Cecilia Jonsson började segla tillsammans för ett år sedan och kom på 25:e plats på VM i 49er FX tidigare september.
– Det betyder jättemycket för oss att få vara med i SWE Sailing Team och det är ett tecken på att vi är på frammarsch, att vi gjort bra ifrån oss och att man ser potential i vårt team. Det är inspirerande att man vill satsa på oss för att vi ska kunna nå ännu längre fram, säger Cecilia Jonsson som är gast ombord.

Med en 12:e plats på VM i 49er i september visade Carl P Sylvan och Otto Hamel att de närmat sig världstoppen.
– Målet är att tillhöra världseliten och ta medalj på VM och OS och dit kan vi bara nå genom att göra en seriös satsning. Med rätt hjälp hoppas vi nu kunna nå så långt som vi vill, säger Carl P Sylvan som är rorsman i laget.

Den största tävlingen under 2014 för SWE Sailing Team är VM i Santander, Spanien i september. En regatta som även fungerar som OS-kval där seglarna kan säkra svenskt deltagande i de olika tävlingsklasserna i Rio de Janeiro 2016.
– Det är fantastiskt att se att unga talanger tagit stora kliv framåt det senaste året och även om det är en stor generationsväxling i landslaget ser framtiden väldigt positiv ut, säger förbundskaptenen Magnus Grävare.
– Nästa säsong måste alla i truppen fortsätta att utveckla sig, för vi är inte på den nivån vi vill vara ännu. För att kunna ta en OS-medalj bör man ha varit med och slagits i toppen tidigare i till exempel ett VM och seglare tar sällan sina första stora medaljer på ett OS, säger Magnus Grävare.

49er FX
Lisa Ericson/ Hanna Klinga, GKSS
Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS/GKSS
49er
Carl P Sylvan/Otto Hamel, GKSS


Mer information
Magnus Grävare, Svenska Seglarförbundets förbundskapten, tel. 0701-80 85 51.