KSSS optimister lagseglar i Monaco på MOTR 2022

Monacos årliga lagseglingsregatta är tillbaka efter ett uppehåll och som brukligt skickade vi dit ett gäng härliga ungdomar. I år bestod laget av Tom Sigfrid (14), Marius Graudums (13), Oscar Wetter (12) och Viktor Elfving (12).

Monaco Optimist Team Race är en lagseglingsregatta där Yacht Club de Monaco bjuder in vänskapsklubbar från hela världen. I år deltog 15 länder.

Seglarna anlände till Monaco den 12:e januari väldigt seglingssugna efter en lugn period på hemmaplan. Tyvärr skulle Medelhavet visa sig vara ännu lugnare och stora delar av tävlingen blev en väntan på vind.

Efter en stapplande start kunde laget visa på en stark uppåtgående formkurva där vi utmanade och slog även de mest erfarna lagen. Suveräna och obesegrade USA (som skickat sitt landslag) gick dock inte att rå på och vi samlade på oss många lärdomar och målbilder inför vårens träning. Särskilt inom slag och acceleration ligger amerikanarna ett steg före oss. Totalt blev det en fin 8:e plats bara en vinst från 5:e plats och två från semi-final.

Även om Monaco inte levererade vad gäller seglingsförhållanden så kompenserades det med gästfrihet och miljö. För första året någonsin erbjöds seglarna tillgång till de avgränsade våningarna i klubbhuset vilket betyder fri dricka, inomhus pool och gym.

Viktors favoritspel var "gissa priset på superyachten" medan Oscar var mest impad av sportbilarna längs kajen.

Nu återvänder vi till vardagslivet och tar sikte på vårens tävlingar. Innan dess blir det hård träning på hemmaplan där vi byter ut sol och värme mot kyla och minusgrader.

Vi säger stort tack till Yacht Club de Monaco (@yachtclubmonaco) för en jättekul och mycket väl genomförd regatta #MOTR

 

//Coach, Ton Thörn

 

För resultat och regattans hemsida klicka här.

 

Picture credit: Yacht Club de Monaco