Dag 3: Jakob och Rasmus tvåa bara tre poäng efter ledande belgare.

Det unga svenska teamet fortsätter att imponera i F18 Raid World Championship. Jakob Lunqvist är 30 år från Göteborg har en framgångsrik jollekarriär bakom sig och seglar numer kölbåt på internationell nivå. Rasmus Rosengren från Skåne är trots sin unga ålder lite av en raidveteran och väl bekant med katamaransegling efter en OS satsning i Nacra 17. Nu är de i ledning i F18 raid VM och presterat imponerande segling mot många av de gamla raidrävarna.

Inför torsdagens segling pekade prognoserna på fina förhållanden på sträckan mellan Sandhamn och Fejan i den norra skärgården. Men verkligheten visade sig vara något annat. Ingen vind alls. Starten sköts upp och till sist beordrade seglingsledningen att banan skulle kortas av och de tävlande skulle bogseras till den första checkpointen. Tills lut kom dock vinden smygande och det blev ett trickigt race upp till Rödlögad ä placeringarna skiftade mycket hela vägen. Men till slut var det dock bekanta ansikten i topp. Belgarna Patrick Demesmaeker och Olivier Gagliani först, tvåa Fredrik Karlsson och Niklas Nordblom som gjorde en magnifik comeback efter gårdagen stenkontakt med påföljande plastarbeten. Tredje platsen knep Jakob Lundqvist and Rasmus Rosengren vilket ledde till att efter fem race stod Demesmaeker, Gagliani och Lundqvist, Rosengren på exakt samma poäng.

Efter lunch på vackra Rödlöga blåste en stadig vind på 4 sekundmeter och seglarna kud sticka iväg på en lång undanvind mot Fejan. På vägen passerades Norrpada där de flesta tog sig igenom den smala passagen utan missöden, nåja nästan. Ett team hittade en sten men utan att det gav upphov till några större skador. Det blev en tajt fight och gippdueller på väg mot Fejan , nu är det påtagligt att temperaturen höjts väsentligt och att konkurrensen hårdnar allt mer. Till slut fick vi ett podium där Demesmaeker, Gagliani kom in som trea, holländska far och son teamet Becker tvåa och Lundqvist, Rosengren tog segern. Detta innebär att de nu ligger tvåa när alla räknat bort sin sämsta segling. Men det skiljer bara tre ynka poäng till de ledande belgarna. I morgon säger prognosen hård vind mellan 10 och 14 sekundmeter, men det har vi ju hört förut…