Starten har gått för F18 Raid Worlds i Stockholm

I dag startade F18 Raid World Championship i Saltsjöbaden. De kommer nu att under fem dagar segla mellan Stockholms skärgårds tusentals skär och grynnor i farter uppåt 20 knop i en sex meter lång katamaran. En unik upplevelse och en krävande sportslig utmaning. Tävlingen är Stockholm Archipelago Raid som i år uppgraderats till ett världsmästerskap och det finns flera goda svenska medaljchanser.

Starten går på morgonen den 17 augusti i Saltsjöbaden, första stopp blir Rånö i den södra skärgården, därefter Sandhamn, vidare till Fejan i norr, följt av Nässlingen i mellanskärgården. Målet nås den 21 augusti mitt i Stockholm vid Djurgården nära Junibacken.
Under racet får de tävlande ett antal check points som ska passeras och banorna bestäms varje dag beroende på vind och väder. Det gäller med andra ord inte bara att segla fort, man måste navigera rätt också. Som orientering, fast beroende av vinden.
I årets startfält hittar vi såväl raid-rävar som meriterade bankappseglare. Till start kommer 29 team från elva länder. Flera tidigare vinnare och flera med nationella och internationella mästerskapstitlar.

Här är några av de som nämns som favoriter:

  • Demesmaeker/Gagliani (Belgien), Flera mästerskap och vann Stockholm Archipelago Raid 2021.
  • Burvill/Brown (Australien), australiensiska mästare, kom tvåa i EM på Gardasjön förra månaden. Seglar raiden för första gången.
  • Karlsson/Nordblom (Sverige), Raidveteraner som vunnit inte mindre än tre gånger tillsammans: 2018, 2019 och 2020. 
  • Noordzij, far och son (Holland), har seglat Stockholm Archipelago Raid många gånger tillsammans och ledde efter två dagar förra året. Slutade dock fyra, kommer tillbaka med stor revanchlust. 
  • Lundqvist/Rosengren (Sverige), Lundqvist är regerande svensk mästare och seglar nu tillsammans med Rosengren, såväl tidigare svensk mästare som vinnare av raiden 2016.
  • Dahl/Bredberg (Sverige), Flerskrovsexperten Dahl vann det första raid VM:et 2017 som också avgjordes under Stockholm Archipelago Raid.
  • Waterhouse/Pixell (Australien), Rod Waterhouse är en legend inom flerskrovssegling och vann den extrema kappseglingen Worrel 1000 i maj 2022.

Tre mixade team gör också upp om ett eget guld:

  • Jensen/Wyon (Danmark), Vann den mixade klassen Stockholm Archipelago Raid 2021 och 2019. 
  • Windrike (Sverige), det svenska flerskrovs-paret har just kommit tillbaka från ett framgångsrikt EM för F16. Första gången i Stockholm Archipelago Raid 
  • Gijsbers/van Toorenburg (Holland), seglade bra under den ikoniska holländska distanskappseglineg Round Texel.

Följ tävlingen 
Det är möjligt att följa F18 Raid World Championship i realtid på websidan och i appen TracTrac. Ett team med filmare, fotografer och kommentatorer följer racet och levererar uppdateringar flera gånger dagligen på websidan Stockholm Archipelago RaidStockholm Archipelago Raid on FacebookInstagram, YouTube och resultat publiceras på Official Notice Board.