Rapport från F18 Raid VM - Dag 1 och 2

Dag 1 av årets Archipelago Raid, tillika F18 Raid World Championship 2022 började i stillhet. Baggensfjärden låg blank som en nypolerad motorhuv, solen strålade in genom ett milt dis och värmen omfamnade seglarna som ett turkiskt bad. 29 fokuserade team sjösatte och gled ut på fjärden. Och då kom vinden smygande. Väl ute på låg en stadig bris på runt 6 m/sek och katamaranerna sköt fart och fältet drogs ut.

En klunga med flera av de förväntade toppbåtarna ökade avståndet neråt och när båtarna hade det belgiska teamet Patrick Demesmaeker och Olivier Gagliani tagit en betryggande ledning som de höll in i mål.
De perfekta förhållandena till trots lyckades några båtar hitta stenar under vattnet och under lunchen fick vissa reparationer genomföras. En båt var tvungen att utgå men ett brutet peke, men de kommer tillbaka till dag 2.
Race 2 startade efter lunch norr om Gålö och nu väntade en lång kryss ner mot den mäktiga Mysingen. Banan var lagd runt Utö och ute på öppet hav för att på till slut landa på Rånö. Tack vare en jämn vind och ganska enkla taktiska val var det till stor del båtfart som avgjorde. Vinnare blev Jacob Lundqvist och Rasmus Rosengren men det var tätt ända in på mållinjen.

 

Dag 2:
Jakob Lundqvist och Rasmus Rosengren i ledning efter två dagars segling

Det svenska teamet Jakob Lundqvist och Rasmus Rosengren ligger just nu på först plats efter fyra deltävlingar. Inför torsdagens seglingar var det prognoser om svaga vindar, vilket gav seglarna sovmorgon och det visade sig att de stämde. Men klockan 11 gick startskottet och även vinden vaknade till liv. 4-5 m/s och banan mot Sandhamn bjöd på en lång kryss.

Någon timme efter start letade sig båtarna ut i den yttre skärgården och sakta rullade dimman in från nordost. Dagen bjöd på en del taktiska utmaningar där det gällde att hitta vriden i diset och dimman. De som gjorde det bäst var Patrick Demesmaeke och Olivier Gagliani. I båda racen. Men tack vare konsekvent och säkert genomförande av dagens seglingar med en fjärde och en andra plats, är Rasmus och Jacob ledning inför fredagens långa segling upp genom den norra ytterskärgården.