Brons till Erik Norlén på ungdoms EM i ILCA6

Att vi är inne i en hektisk period för våra seglare där mästerskapen avbyter varandra har säkert inte undgått någon, frågan är dock om inte våra ILCA6 seglare haft det tuffast av alla. Direkt efter avslutat VM var det dags att förflytta sig till andra sidan av Polen, från Dziwnow till Gdynia där ungdoms EM skulle avgöras. Det var en revanschsugen Erik Norlén som kom till Gdynia efter att precis missat medaljen på VM och denna gång gick det vägen och han lyckades bärga bronsmedaljen.

-Att jag inte riktigt lyckades knyta ihop säcken med de svårseglade och lätta vindarna sista dagen på VM gjorde att jag bara blev mer motiverad till EM och ville minimera misstagen jag gjorde på VM berättar Erik.

-Jag skulle säga att min erfarenhet vid stora regattor och mentala styrka, att alltid vara hungrig på mer och aldrig ge upp är grunden till framgången. Känns otroligt skönt att vara på pallen igen fortsätter han.

Varken VM eller EM bjöd på Eriks favoritförhållanden, hårdvind. Det bjöds istället på en mix av riktigt champagneföre med 5-8 m/s, sol och stora vågor till mer ostadigt väder med varierande riktning och styrka samt regn. Över lag var det de lite lättare vindarna som dominerade. 

-Min goda fysiska form var ändå en förutsättning för att orka med så långa och intensiva dagar under så lång tid säger Erik.

Närmast väntar lite välförtjänt vila innan det bär av till Norge och U21 EM i OS-klassen ILCA7 som Erik nu går över till. Han har dock siktet inställt på ISAF Youth World som avgörs i Brasilien i december och blir Eriks sista tävling i ILCA6, om han lyckas kvala dit.

-Det har varit en hård fight om ISAF Youth platsen de senaste åren, och tyvärr har jag ännu inte lyckats knipa platsen. I år hoppas jag verkligen att jag får till det på kvalen, jag tror förhållandena i Brasilien verkligen skulle passa mig avslutar Erik.

Övriga seglare i det svenska teamet var Erik Rahm och Hugo Sköld Orr som båda blir tuffa motståndare i ISAF kvalet tillsammans med resten av det svenska teamet som prioriterade VM över EM. Vi ser fram emot ett spännande kval till Youth Worlds.

Text: Svenska Seglarförbundet
Foto: Thom Touw Photography, Eurilca