Möt Samuel Dahn, årets Helly Hansen stipendiat

Han är både tränare, instruktör och båtmek. 21-årige Samuel Dahn tog hem Helly Hansens ungdomspris 2022. Priset är ett presentkort på 12 000 kronor från Helly Hansen.

Just nu befinner sig Samuel Dahn i Lund där han pluggar andra året till civilingenjör på Lunds Tekniska högskola. Men de senaste fem somrarna har han jobbat på KSSS seglarläger, både på Lökholmen och konfirmationslägret på Långholmen. Mest som instruktör men också som gruppchef. Det kommer han att göra även den kommande sommaren.
– Det är hur kul som helst att vara därute. Det är inte bara seglingen, utan alla andra aktiviteter också, dygnet runt, säger han.
Samuel har också varit tränare på Ranängens dagläger där barnen seglar optimist. Och så är han båtmek, mer konkret handlar det om att han sedan förra säsongen är en del av Svenska Seglarförbundets serviceteam på Allsvenskan Segling och Mästarnas Mästare. Det handlar om sprintsegling där Samuel och de andra i teamet ser till att J-70-båtarna är i topptrim - och seglingsmässigt likvärdiga - inför och under de olika delseglingarna.
– Men jag har inte kappseglat jättemycket själv, mest hobbyseglat olika jollar, som laser, e-jolle och ok-jolle, säger Samuel.
Helly Hansens ungdomspris delas ut varje år, efter att en jury bestående av en representant från KSSS och en från Helly Hansen nominerar 3-5 kandidater som medlemmarna sedan får rösta på.
Den nominerade ska vara mellan 16 och 23 år, “en ung seglare, ledare eller ett team inom KSSS som går nya vägar för att förbättra sig själv, sina seglaradepter, klubbkompisar eller om man bidrar till klubbens utveckling inom miljö och hållbarhet.”
Varför tror du att du blev nominerad?
– Jag tror att jag är bra på att ta tag i saker, göra det som behöver göras.
Vad är det som gör att du väljer att lägga så mycket av din tid på arbete som till stora delen är ideellt?
– Det enkla svaret är att det är väldigt kul. Det är också en väldigt varierad hobby. Ibland hur mycket action som helst på väg mot en mållinje, eller också jättelugnt när man bara guppar runt med kompisarna.
Samuel säger också att han alltid haft intresse av att meka och bygga saker.
– Som båtmek i Allsvenskans team har jag lärt mig jättemycket, seglarna har höga krav på båtarna. Och att kolla på seglingarna är också väldigt lärorikt.
Och prispengarna, vad ska du köpa för dem?
– Det blir nog ett nytt sjöställ.
Isåfall kan det komma väl till pass i sommar. Samuel hoppas att då kunna segla sitt första Gotland Runt.
 
Fotnot: Samuel Dahn var en av tre nominerade till Helly Hansens ungdomspris 2022. De övriga var Hedvig Liljegren och Filippa Söderbaum, som belönades med presentkort på 2000 kronor var.