Starkt anmälningsläge för Gotland Runt

Gotland Runt 2023 startar från Stockholm den 2 juli. Maxantalet är satt till 250 båtar. –Vi är stolta över att vi redan i mitten på februari har 158 båtar anmälda. Omkring en fjärdedel av båtarna är internationella, med fokus på östersjöländerna. Vi är också stolta över att fler än hälften av de anmälda hittills är återkommande båtar, säger Håkan Andersson, tävlingsledare för Gotland Runt.

Förra årets upplaga av Gotland Runt blev en succé med över 300 registrerade båtar inklusive VM i klassen Double Handed. Båtarna tävlar i handikappreglerna SRS och ORCi. Det kommer finnas särskilda klasser för de båtar som seglas med endast två personer ombord (Double Handed) och för de som seglar flerskrovsbåtar (Multihull). Dessutom seglar de två klasserna Classic och Spririt of Tradtion den kortare banan med rundning utanför Visby. En totalvinnare kommer att utses bland enskrovsbåtarna och beräknas enligt SRS. Förutom klassvinnare delas också en mängd traditionella priser och utmärkelser ut, som till exempel bästa fördäcksgast.
Håkan Andersson berättar att i hans roll som tävlingsledare är den stora utmaningen tävlingens storlek och uppmärksamhet och att möta upp förväntningarna kring det.
Förväntningarna på en sportslig, utmanande och säker kappsegling från seglarna är viktiga att möta, där KSSS och tävlingsledningen i nära samarbete med myndigheter, sjöpolis och kustbevakningen vill skapa ett startområde och en tävlingsarena som är säker för både sjötrafik och deltagande båtar, och som samtidigt ger seglarna bästa sportsliga förutsättningar.
– Vi är väldigt stolta över det fina samarbete vi har med myndigheterna, sjöpolisen och kustbevakningen, det är en förutsättningen för arrangemanget, säger Håkan Andersson.
En annan förutsättning för Gotland Runt är KSSS drygt 100 ideellt engagerade funktionärer. Håkan Andersson poängterar att det är viktigt att möta upp deras förväntningar på att få ha roligt och trevligt tillsammans med seglare och besökare. Även våra samarbetspartner har förväntningar på eventet som vi vill möta och överträffa, säger Håkan Andersson.
Race Village kommer även i år att ligga på Djurgården, och håller öppet från den 29 juni till startdagen den 2 juli. Där vill KSSS möta upp besökare och anhörigas förväntningar på att komma nära seglarna och även segelsporten.
– När starten gått vill vi erbjuda en förstklassig uppföljningen av seglingen, vi kommer livesända direkt från starten och även hålla uppdateringar kl 08:00 och 20:00 varje dag, för att möta upp allas förväntningar på att kunna följa kappseglingen, resultatet och också en känsla av att komma nära seglarna under Gotland Runt, säger Håkan Andersson.
Han beskriver vidare att det är en balans som tävlingsledare, att utveckla och förbättra tävlingen samtidigt som det är viktigt att förvalta en fin tradition och ett arv för seglingssporten och KSSS.
Besök evenemangets hemsida www.gotlandrunt.se för de senaste nyheterna och för att se Notice of Race.

Varmt välkomna till Gotland Runt 2023!

Text: Philip Schröderheim/IKK, foto: Henrik Trygg