Ordförande har ordet

Maj, 2024

Kära medlemmar,

Det trodde man knappt! Efter en osedvanligt lång och utdragen kylig vår, så kom ändå vårsolen till slut och lite värme. Tack för det!

Vi är dock många som har trotsat vädret denna vår och KSSS aktiviteter har varit igång sedan första regattan i slutet av april, då ett flertal J70 och F18 tappert deltog i KSSS ”SpringBreak”. Själv fick jag nöjet att inleda seglingssäsongen med KSSS Vårsprint i J70 i förra helgen. Hela 18 lag på startlinjen och vi hann 5 ”flighter”, vilket innebar 30 starter. Härlig början på säsongen! Jag rekommenderar starkt KSSS Andelssegling där man får all glädje av att kappsegla, men besparas en del av utmaningarna med att äga egen båt.

När vi nu ser säsongen framför oss ser mycket bekant ut, men alltid med några justeringar och så klart viss utveckling som ständigt sker. Våra läger är som oftast fullbokade sedan i höstas. Nytt kring vårt konfirmationsprogram på Långholmen är att vi nu inleder ett intressant samarbete med Danderyds kommun. Genom detta kommer KSSS få ett tydligare stöd kring prästförsörjningen, samtidigt som vi kan lägga än mer fokus på övriga programdetaljer. På Lökholmen är kanske den största nyheten att vi kommer att inviga det nya Köket på Löken i slutet av maj, vilket säkerligen kommer bli till glädje för många. Både elever, instruktörer och övriga lägerdeltagare, men även för vissa av våra kappseglare där vi ibland lägger något socialt evenemang kring regattorna på Varvet, när det inte är läger.

Tack till alla som stöttat detta projekt!

Apropå kappseglingar, så har vi sedvanligt många olika regattor, där några sticker ut särskilt i år. Bland annat så kommer vi, tillfälligtvis, att lägga starten av Gotland Runt ute på Sandhamn i år. Det lutar åt att vi återigen får ca 200 till start och för er som inte seglar rekommenderar jag att ta er ut till Sandhamn för att njuta av seglingsfesten. Ni kommer kunna njuta av det ”ordnade kaoset” i hamnen innan start, men även kunna ta del av starten söder om Sandön på söndagen 30/6, samt delta i medlemsminglet på Sandhamn efter start. Sedan ser även Sandhamnsregattan i början av augusti bli ett ovanligt stort evenemang, med inte mindre än 4 olika klasser som tävlar samtidigt; Classic, SK30 Europa Cup, A22 samt SM i J70. Kom gärna förbi och njut av seglarfesten om ni inte är med i egen båt- 

Sedan är det ju OS år och även Americas Cup år. Det är ju enormt spännande på så många nivåer, inte minst då våra främsta elitseglare verkligen visar sina bästa talanger just för stunden. Idag blev det klart att KSSS kommer att ha hela 5 ekipage med i OS i Marseille vilket är djupt imponerande! Att vi därtill kommer ha seglare med i både Womens och Youth på Americas Cup är enormt inspirerande. Inte bara för de seglare som faktiskt får möjligheten att delta, utan som inspiration för många av oss, inte minst nästa generations kappseglare.

För egen del blir det nu fullt fokus denna vecka på ICOYC (www.icoyc.org) där KSSS står värd för årets Europa och Sydamerika konferens som kommer gå av stapeln i Saltsjöbaden. 60 deltagare från 23 klubbar, från Kanada, USA, Sydamerika och Europa kommer innebära

mycket intressanta utbyten mellan klubbarna för att utveckla våra respektive verksamheter på bästa sätt, men även mängder med trevliga sociala tillfällen.

Läs nu på (www.ksss.se) om allt spännande som händer under säsongen, från eskader, kappsegling, läger och träning, så ser jag mycket fram emot att se många av er i något sammanhang under den kommande säsongen.

Som alltid, om ni har några pigga idéer eller frågor som skulle gynna Sällskapets verksamhet, så är ni alltid välkomna att höra av er till mig via [email protected].

Seglarhälsningar, Patrik

”För historien i framtiden”

 

Visste du att :

1912 var det OS år och Sverige var värdnation. Seglingarna det året gick i Nynäshamn och det var R-regeln som dominerade. KSSS hade nyligen byggt ett klubbhus på plats som invigdes 1910. Där fanns 12:or, 10:or, 8:or, 6:or. Sverige tog 1 guld, 2 silver samt ett brons. Ett ganska bra OS år helt enkelt. Vi får hoppas på snarlika framgångar i år, men är redan stolta över att ha så många ekipage på plats!

 

_________________________

 

Mars, 2024

Kära medlemmar,

En kort hälsning från mig och en liten påminnelse om att vi nu är mycket nära två av vårens stora högtider och vi bjuder även på en kul nyhet kring ett särskilt arbete kring vår traditionsrika klubb.

Ytterst snart är det äntligen dags för årets tappning av ”Allt för sjön”, eller kort och gott ”Båtmässan” för många av oss. Utöver att det alltid är inspirerande inför säsongen att glida runt och spana in båtar, tillbehör mm, så måste ni så klart komma förbi och hälsa på gänget i KSSS montern. I år utlovas flera spännande testanläggningar kring vår monter och därtill ett riktigt imponerande och stjärnspäckat program kring KSSS Seglarforum, kvällen 7:e mars, som avrundas med lite medlemsmingel. Glöm inte att anmäla er. 

Därefter finns det fortsatt chans att anmäla sig till Årsmötet den 20/3, där vi som vanligt ser fram emot att genomföra det stadgeenliga medlemsmötet, men inte minst hedra och hylla många personer från säsongen som gick samt umgås kring en trevlig måltid på ny trivsam adress nämligen Operaterassen.

Sedan känns det kul att berätta om det uppskattade arbete som pågått i många månader med att bearbeta vårt varumärke. Jag är ytterst tacksam för Informationskommitténs ledarskap i denna viktiga fråga, med gott stöd från ett antal personer på kansliet, för att säkerställa att vårt 194-åriga Sällskap är rätt, snyggt och tidsenligt presenterat. 

Slutligen en liten påminnelse omuppropet där KSSS söker faddrar till nya s.k. drönarmärken.   Dessa oslagbara eldrivna, hållbara, och precisa rundningsmärken till kappsegling som tjänstgör hos KSSS och skapar glädje för funktionärer och seglare likaledes sedan 2022.

Då fann vi 5 generösa medlemmar som sponsrade var sitt märke, nu söker vi nya donatorer. Vi sökte 3, vi har fått napp från en och söker därmed 2 till. Blir ni inspirerade av att stötta, så hör gärna av er till mig så berättar jag med glädje mer om detta.  

Om allt ovan och mycket mer kan ni nu läsa i detta nummer av KSSS Aktuellt.

Som alltid, om ni har några pigga idéer eller frågor som skulle gynna Sällskapets verksamhet, så är ni alltid välkomna att höra av er till mig via [email protected].


Seglarhälsningar,
Patrik


”För historien i framtiden”

_______________________

 

Februari, 2024

Kära medlemmar,

Nytt år, nya möjligheter och vi har mycket att se fram emot.

Endast en vintermånad har förflutit av årets 12, och redan har vi haft optimistungdomar på plats vid lagsegling i Monaco och eliten har deltagit vid ILCA VM både i Argentina (ILCA 6) och Australien (ILCA 7) och just nu även vid VM i iQFoil. Därtill pågår många aktiviteter för att planera årets verksamhet, så full fart framåt gäller för Sällskapet!

På hemmafronten har projektet med att renovera Köket på Löken fortskridit väl under höst och vinter. Jag vill här passa på och tacka de många medlemmar och närstående stiftelser som stöttat vår insamling under hösten. Vi ser fram emot att inviga det nya köket senare i vår, troligtvis i slutet av maj, tillsammans med många av våra medlemmar.

Kring kappseglingsprogrammet ser det som oftast både ambitiöst och spännande ut. För många kan den stora händelsen vara Gotland Runt, där vi 2024 tillfälligtvis har valt att flytta ut starten till Sandhamn. Detta i första hand för att vi måste få till en hållbar hamnlösning inne i Stockholm, för att upplevelsen för våra deltagare skall bli bra. Det är dock självklart kul för många, även för KSSS, att få återuppleva Sandhamn som både start och målområde och jag vet att med vår eminenta tävlingsledning, vår Havskappseglingskommitté och gänget på kansliet, kommer även årets version bli spektakulär och inbjudande. Vi hoppas många medlemmar hittar ut till Sandhamn för att se båtvimlet och starten söndagen 30:e juni. 

Eliten jobbar hårt på att få till nationsplatser till OS i Marseille samt även karva ut en plats för eget deltagande. Redan per idag har Sverige säkrat plats för ILCA 6, 470 Mixed samt 49FX och KSSS har uttagna seglare i alla 3 klasserna. Det är också glädjande att SOK nu initierat en satsning på nästa generations seglare, genom ”Olympisk Offensiv”, där 4 KSSS seglare redan blivit antagna, läs mer här: https://sok.se/pressmeddelanden/2024-01-18-olympisk-seglingsoffensiv.html Därtill finns det ett antal KSSS seglare som också blivit uttagna till Swedish Challenge, dvs Team Artemis satsning på Youth och Women vid årets Americas Cup. Läs mer här: https://www.swedishchallenge.com . Ett intensiv 2024 för våra toppseglare helt klart! 

2024 är också ett unikt år för klubben, då KSSS kommer att stå värd för ICOYC:s Europa & Sydamerika konferens, maj 16-18 i Saltsjöbaden. Detta är en viktig och värdefull organisation (www.icoyc.org) för internationella seglingsklubbar likväl som för KSSS utveckling. I detta forum får klubbarna, idag närmare 50 till antalet från världens alla hörn, möjlighet att presentera, diskutera och utvärdera olika erfarenheter och initiativ med varandra, för att på bästa sätt utveckla sin egna klubbs verksamhet.

En annan nyhet är att vi vid årsmötet introducerar ett nytt ungdomsstipendium, till vår tidigare ordförande Gunnar Ekdahls minne. Tillsammans med familjen Ekdahl, och tack vare en medlemsinsamling under 2022/2023, introducerar KSSS nu detta stipendium som främst riktar in sig mot 15-20 åriga seglare, som vill ta ett viktigt steg mot att utveckla sin seglarkarriär. Ett stipendium delas ut vid årsmötet och ansökan kan man läsa mer om här: https://ksss.se/medlem/stipendier/gunnar-ekdahls-ungdomsstipendium/

Slutligen ett litetupprop! KSSS söker 3 faddrar till nya s.k. drönarmärken. Säsongen 2022 tog KSSS klivet in i framtiden och införskaffade 5 stycken drönarmärken, dvs GPS styrda rundningsmärken för kappsegling. De har varit enormt uppskattade i vår verksamhet; både för seglarna som får mer precisa banor, likväl som för funktionärskåren vars arbete både blir mindre fysiskt krävande och därtill roligare. Slutligen bidrar det till Sällskapets hållbarhetsambitioner, genom mindre utsläpp, då dessa är eldrivna och inte kräver att någon följebåt som lägger ut dem. 2022 fann vi 5 generösa medlemmar som sponsrade var sitt märke, nu söker vi 3 nya donatorer, så ser vi därefter fram emot lite trevlig invigning och sjösättning till våren. Blir ni inspirerade av att stötta, så hör gärna av er till mig ([email protected]) så berättar jag med glädje mer om detta.  

Jag hoppas att ni alla tagit del av de erbjudande och program som finns presenterat på www.ksss.se. Där hittar ni allt från kappseglings- och eskaderprogram, till årets lägerdatum, träningsinformation. Jag hoppas att få se er kring våra många aktiviteter under året, gärna redan vid vårt årsmöte 20:e mars. Detta år testar vi en för KSSS ny lokal, nämligen Operaterassen.

Som alltid, om ni har några pigga idéer eller frågor som skulle gynna Sällskapets verksamhet, så är ni alltid välkomna att höra av er till mig via [email protected].


Seglarhälsningar,
Patrik


”För historien i framtiden”

_______________________

 

November 2023

Kära medlemmar,

Det är nu en tuff del av året! Inga uppenbara möjligheter till segling, t.o.m säsongen i Medelhavet är till ända. Då är jag extra glad för mitt engagemang i världens främsta segelsällskap och kan istället lägga tid på att planera för KSSS framtid, och skriva en liten hälsning till våra härliga medlemmar!

På kappseglingstema så rundade vi av säsongen med två Klubbmästerskap i KSSS, dels genom sprintrace i våra egna J70 och därtill ”Lilla Gotland Runt” tillika KM för jolleklasserna. Jag hade nöjet att vara med i J70 på lördagen och jag måste säga att sprint-formatet verkligen är spännande och rätt i tiden. Korta intensiva race, fullt fokus på manöver och taktik, och ständigt nya lag att möta, men även härligt ”häng” på land mellan racen.

Vi gratulerade till slut Team Forsgren till titeln som Klubbmästare. Dagen efter visade optimist seglaren Alexander Forssén att liten båt kan vara nog så konkurrenskraftig. Alexander blev Klubbmästare och även på 2:a och 3:e plats fann man optimister, före alla möjliga jollar såsom ILCA, 29:er, RS Quest, 2-krona och RS Aero. En härlig avslutningshelg!

Och just som denna säsong är avslutat, pågår redan ett intensivt arbete med att planera nästa års regattor, allt från Gotland Runt till vår kompletta kalender för hela året. 2023 stod KSSS som arrangör för hela 18 regattor, varav EM i 29:er och Stadshusregattan var unika händelser av engångskaraktär. Med vår storhet och ledarskap kommer självklart ett ansvar för att driva mängder med regattor för att underhålla många klasser men även seglingen som helhet. Samtidigt förundras jag varje år hur vi hinner med allt och på en ständigt hög professionell nivå. Det finns många att tacka för detta, så jag hoppas ni alla tar åt er!

Efter den framgångsrika medlemsinsamlingen till ”Köket på Löken” följer vi nu med spänning arbetet med att renovera denna kärnfunktion kring vår lägerverksamhet på Lökholmen. Genom bildbevis har jag noterat att man har hunnit gjuta nytt golv och så snart det har torkat, jobbar man vidare med inredningen. Målet är fortsatt en återinvigning av Köket nästa vår i god tid innan lägerverksamheten drar igång. Jag hoppas får se många av er där och då.

På lägertema vet jag att mängder med föräldrar nu gör sig redo för årets stora digitala händelse, lägeranmälan, som öppnar upp november 15. Det gläder mig att vi, genom kansliets och JK:s eminenta arbete, verkar har hittat en modifierad version av lägeranmälan i år, som skall innebära lite mindre stress för familjerna vid själva anmälningsförfarandet, alltid med medlemmarnas bästa i åtanke. Det är så klart enormt glädjande att intresset för vår lägerverksamhet är så stort, men jag vet att det inte sällan blir snävt genom lägerdörren och jag hoppas att vårt nya upplägg drar ned lite på stressen kring det som skall vara ett stort glädjeämne; en härlig lägerupplevelse för många barn, som bidrar till minnen och vänskaper för livet.

Andra delar av våra ideella krafter kan man se genom Historiska Utskottet; ett härligt och erfaret gäng om 12 medlemmar som med entusiasm gräver sig igenom all KSSS historia sedan 1830. Detta för att på sikt enklare kunna presentera KSSS historia för oss själva och omvärlden. Nu senast var det utgrävningar av fotografier på kansliet. Ibland är det svårt att hålla tempo i gruppen, när vi fastnar kring något kul minne från svunna tider, ibland bilder av HU-ledamöterna själva. Har ni tex sett Bo ”Ryggen” Ahlström med full hårkalufs? Det har jag nu gjort! Har ni något kul historiskt minne att bjuda oss på, så hör gärna av er till [email protected].

I styrelsen lägger vi nu till hösten fokus på mängder med olika saker. Vi tar med oss de olika fokusområden som vi gjorde djupdykningar kring vid årets strategimöte; Medlemsvärde, Arenor, Utbildning och Kappsegling. Detta skall vi sedan ta med oss in i budgetdiskussionerna i december, så att vi lägger särskilt kraft kring dessa i verksamheten framgent.

En nyhet för 2023 är att vi nu har ett kalenderår att verka utifrån, inte längre Okt till Sept. Revolutionerande för KSSS, som ger oss en mycket mer logisk planeringsperiod, om än inte så unik i omvärlden.

Hösten innebär även en intensiv dialog med Valnämnden som jobbar på med alla nyval och omval inför Årsmötet 2024. Man blir lika glad varje år för det engagemang som valnämnden visar upp för att hitta nya ledamöter. Parallellt med en stor uppskattning för de många ideella krafter som visar intresse för att vara med och driva klubben vidare in i framtiden.

Hör gärna av er om ni vill vara med i KSSS laget i någon form. Det finns plats för många!

Jag hoppas att vi snart får tillfälle att ses. Kanske på något e-seglings evenemang eller kring KSSS säsongsavslutning den 6:e december hos Helly-Hansen. 

Som alltid, om ni har några pigga idéer eller frågor som skulle gynna Sällskapets verksamhet, så är ni alltid välkomna att höra av er till mig via [email protected].

Seglarhälsningar,
Patrik
”För historien i framtiden”

__________________

 

2023-09-08

Kära medlemmar,

Jag är en helt omåttligt imponerad och stolt ordförande! Vilken leverans! Och då tänker jag på allt som har hänt under sommaren som gått, men jag börjar på slutet. 

I förra veckan fick vi nöjet att hylla många av de fantastiska KSSS seglare som varit ute och kappseglat med framgång internationellt. Vi var många som hade samlats på hamnplan för att få hylla de imponerande insatser under säsongen 2023. VM guld till Vilma Bobeck (och Rebecka Netzler),VM-brons till Emil Järrud (och Hannah Jonsson) samt EM-guld i våras till 470 seglaren Anton Dahlberg (med Lovisa Karlsson). Tre imponerande insatser i 3 OS-klasser. Det bådar gott inför OS 2024. Därtill har KSSS fått sin allra första världsmästare i optimist genom Henric Wigforss. I en tuff strid med närmare 250 andra seglare! Senast Sverige fick en världsmästare i optimist var 1980, vilket säger något även om konkurrensen. Därtill lyckades syskonen Hedvig och Hugo Liljegren knipa ett EM-silver på hemmaplan i mixed klassen på 29:er EM på Baggen. Samtidigt tog Emil Järrud och Rasmus Rosengren VM guld i F18 och Simon Skoog och Cecilia Jonsson knep även de ett VM guld i F18 mixed. Vi fick också gratulera NM guldmedaljörerna från Lag-VM i Optimist. Detta tillsammans med mängder av andra framgångar, tex NM guld i J70 till Fille Engelbert med lag, OK VM silver till Niklas Edler, med många fler. Ingen glömd och alla imponerande insatser. Detta stärker klubben på många sätt, inte minst i stolthet för oss alla, men det är även en härlig inspiration för yngre att satsa på sin framtid i världens bästa sport!

Utöver medaljregnet, så har KSSS verkligen levererat på så många plan även denna sommar. Vi fortsätter baklänges och minns då med stolthet vårt första europamästerskap i 29:er som avhölls på Baggensfjärden i augusti. 174 ekipage och därmed ca 350 seglare, säkerligen ett 60 tal coacher och mängder med föräldrar, innebar en seglarfest av sällan skådat slag i Saltsjöbaden. Som tur var kom seglarna en vecka efter tufft Stockholmsväder och fick istället njuta av vad en bra svensk sommar kan innebära. Blandade vindförhållanden och överlag soligt väder. Att vår fantastiska organisation, från kansliets tappra hjältar till mängder med funktionärer och kommittéinsatser, lyckades blända och imponera på denna internationella skara seglare från 24 olika länder, var ett faktum. Jag hade nöjet att vara med på invigningen, prisutdelningen och även en funktionärsdag på vattnet, och de många positiva återkopplingar jag fick från många deltagare tycker jag att ni medlemmar alla skall ta åt er av. Vi är en seglarklubb av världsklass och det bevisade vi denna EM vecka. Tack till alla som bidrog till att göra detta EM så framgångsrikt.

Under sommaren kan vi därtill återigen notera att våra sommarläger på Lökholmen och Långholmen har varit ytterst lyckade och uppskattade. Det är en unik upplevelse för många ungdomar, samtidigt som det ställer höga krav på våra instruktörer, lägerledare likväl som kansli och kommitté. Det är viktigt att säkerställa kvalitét och trygga läger, vilket vi återigen bevisligen har lyckats med. Jag hoppas att alla deltagare, både som elev och instruktör, skapat minnen och vänskapsband för livet.

Våra hamnar har också varit välbesökta. Sandhamn och Lökholmen som alltid, men det har även varit kul att notera ett större intresse för vår unika hamn på Telegrafholmen. I år fick vi även återigen glädjen att lägga ut en mindre hamn på Djurgården, invid Junibacken. Vår plats i Stockholm stad uppskattas av mängder av personer, både hamngäster, medlemmar, partners och andra. Dock får vi fortsatt jobba hårt för att få till en mer permanent lösning i stan, något vi dock anstränger oss hårt för och hoppas kunna lösa. 

En hamn i stan är rätt på så många nivåer, där det också är en strålande bas för vår uppskattade havskappsegling Gotland Runt. Sedan flytten av starten in till stan 2011 har intresset för vår sport, vår klubb, våra partners och våra budskap inklusive hållbarhet med framgång spridits till så många fler. Det påminner då också om årets Gotland Runt. Ett rekord har satts; endast 23 båtar av närmare 200 båtar gick i mål under tufft och utmanande väder. Det är inget rekord vi ser fram emot att slå i framtiden, men det blev trots detta ett mycket lyckat Gotland Runt. Jag vill tacka tävlingsledningen och alla funktionärer för goda förberedelser och information till seglarna, samtidigt som jag noterar med glädje hur många deltagare som visade prov på ytterst gott sjömanskap, både de som tvingades bryta, men inte minst de som med framgång tog sig i mål.

Sedan måste jag få avrunda med en hyllning till er medlemmar. En klubb som KSSS är ju till för sina medlemmar men också beroende av en stark medlemskänsla och engagemang. Det kan ta sig många uttryck. Ett engagemang som funktionär, engagemang i styrelse eller kommitté, ett deltagande vid våra aktiviteter, men även ibland som stöd kring särskilda projekt. Årets stora projekt är renovering av ”Köket på Löken”. En kritisk uppgradering av köket, en komplett ombyggnad, som även kan skapa lite extra ytor för undervisning på Lökholmen. Här valde styrelsen i början av sommaren att fråga om det fanns medlemmar som var villiga att stötta finansiellt, då det blir en stor investering. Över 30 medlemmar har nu med kraft valt att stödja denna insats och vi kunde därmed nu i september dra igång projektet. Stort tack till er alla som valde att stötta detta initiativ; ett bevis på den härliga kraften som finns i vårt medlemskap!

PS Det finns ett fåtal ”soppslevar” kvar att bidra till om någon är intresserad.

Nu stundar en spännande höst. Träningen är igång, snart avslutningen i Allsvenskan, därtill vårt egna OCR på Baggen, KM i KSSS samt fortsättningen på uttagningarna till det svenska Americas Cup laget (Youth och Women) där många KSSS seglare nu är antagna. Jag hoppas ni deltar i höstens aktiviteter och följer klubben på alla kanaler.

Slutligen, på särskilt medlemstema, vill jag meddela att vi har tackat av en Malin och därtill fått en ny Malin, som medlemsansvarig. Malin Dunér kommer vara saknad, men vi önskar henne lycka till i sin fortsatta karriär, samtidigt som vi hälsar Malin Lidström varmt välkommen i sin roll som medlemsansvarig. 

Som alltid, om ni har några pigga idéer eller frågor som skulle gynna Sällskapets verksamhet, så är ni alltid välkomna att höra av er till mig via [email protected].

Seglarhälsningar, Patrik ”För historien i framtiden”

__________________

 

230614

Kära medlemmar och besökare, 

För en ledande segelklubb som KSSS finns det ofta mängder med höjdpunkter varje säsong, men Stadshusregattan är självklart en sådan år 2023.

Vi är tacksamma och glada att få stå som huvudarrangör för denna unika seglingshelg, tillsammans med våra vänner på GYS. Att genom vår segelsport få hylla stadens 100-åring med ett härligt vimmel av segel och båtar på Riddarfjärden känns ytterst hedervärt och inspirerande.

Jag hoppas att många av er har möjlighet att delta, antingen på vattnet eller någonstans utmed kajerna. Njut av detta skådespel med många klassiska båtar och tänk er tillbaka till 1923, samtidigt som ni passar på och ta del av modern, kvinnlig springsegling i J70.

 

Seglarhälsningar,

Patrik Salén

Ordförande

”För historien i framtiden”

___________________