Ordförande har ordet

2021-06-01

Kära medlemmar,

Äntligen vår, äntligen lite ljusglimtar om möjliga lättnader från vår regering, äntligen OS-år! Nu ser vi fram emot en härlig säsong i vår skärgård, i våra hamnar, i våra träningsgrupper, på våra läger, på kappseglingsbanorna och kring kommande eskaderseglingar.

Vårens arbete inom KSSS har varit sedvanligt intensivt. Likt förra året har det inkluderat en viss balansgång jämte regelverket som ständigt ändras, men vi har aldrig släppt hoppet om att vi återigen ändå skall kunna leverera ett bra innehåll till våra medlemmar. Vi har fortsatt på det digitala spåret under våren, tex genom ytterligare några KSSS Studion (har ni missat något avsnitt, kan ni alltid titta in på vår Youtube kanal och komma ikapp; https://www.youtube.com/user/ksssfilmer/featured)

Det härliga är att ungdomarna i princip kunnat träna vidare oförhindrat, medan vi övriga mer seniora seglare har fått konvertera en och annan vårkappsegling till träning eller ”clinic”. Efter en lång vinter i ide tror jag dock vi alla ser all form av segling som ett underbart sätt att få hantera abstinensen sedan förra säsongen! Nu är vi igång!

Er klubb har återigen ett brett program att erbjuda, allt från ungdomarnas träning, uppskattade läger, andelsseglingen i J70, till kappseglingar av många olika slag. Ju längre in i säsongen vi kommer, desto mer troligt är det att antalet deltagare på kappseglingarna tillåts öka. Vi arrangerar nu snart KSSS Sandhamn Open där vi genom viss kreativitet ändå kommer kunna leverera SM i FarEast28, samt både en ”doublehanded” och en ”fullcrew” regatta. Vi har full förståelse för att alla inte plötsligt kan lägga om kampanjen till bara 2 personer ombord och lämna resten på kajen, men här har vi ändå lyckats få till en lösning för många. Vi tror dock verkligen på ljusare tider, dag-för-dag, vecka-för-vecka, så håll ut!

Gotland Runt är ju på många sätt en av våra främsta kappseglingar varje år; ”världens största årliga havskappsegling”. I år med fler båtar anmälda än någonsin sedan vi valde att lägga starten i stan. Ni anar säkerligen hur intensivt vi vill öppna slussarna och låta alla få ett tydligt besked samt välkomna samtliga till start. Vi är inte riktigt där ännu, ur ett folkhälso- och regelperspektiv, men vi har stora förhoppningar på att leverera någon form av kappsegling runt Gotland. Jag hoppas ni var med på vår digitala genomgång i veckan som gick. Vår ambition är att regelbundet återkoppla till er alla så snart vi har några relevanta nyheter. Jag är så tacksam för alla ideella krafter som på det mest ihärdiga sätt försöker hitta formerna för att leverera en kappseglingsupplevelse runt Gotland 2021. Jag har stora förhoppningar att det blir en kappsegling som går till historien på flera nivåer.

I övrigt tror vi återigen på en härlig sommar i våra hamnar. Jag hade personligen lyxen att delta vid hamnvakternas ”kick-off” i Sandhamn och jag njöt stort av att få träffa alla dessa engagerade, proffsiga och trevliga personer som är våra främsta ambassadörer i Sandhamn. Jag hoppas verkligen att ni, våra medlemmar, hinner med ett flertal trivsamma besök under säsongen.

Apropå hamnar, så jobbar vi fortsatt intensivt på ett av KSSS största initiativ på länge, nämligen med etableringen av en egen medlems-, gäst- och eventhamn på Djurgården (invid Junibacken). Vi har fått fantastiskt stöd av Kungl. Djurgårdsförvaltningen, av Stockholms Stad och Stockholms Hamn för att möjliggöra denna etablering. Utöver ett gott stöd av relevanta parter, krävs dock minst två till saker; vi behöver få relevanta tillstånd på plats och vi måste lösa en bra finansiering. Tillstånd kommer sökas på erforderligt sätt och vi hoppas på det bästa. Vår förhoppning är att redan 2022 få påbörja etableringen av denna hamn med ca 130 gästplatser. Det är dock mycket mer än en hamnplats för båtar.
Det är dels tänkt som en högst aktiv mötesplats för hållbara samtal. Hållbara samtal för ungdomar, för medlemmar, för näringsliv och politiker. Därtill kommer det finnas utrymme både för prova-på aktiviteter kring segelsporten, för unga och lite mer mogna, och många andra typer av evenemang. Vi hoppas på aktiv kappsegling i Nybroviken samt ett hamnkontor som kanske kan växa upp till någon form av mötesplats för våra medlemmar. Utöver tillstånd krävs dock finansiering och där har jag redan blivit påmind om den enorma generositet som finns bland våra medlemmar. Ett 25-tal medlemmar har redan sagt ja till att bidra till grundfinansieringen, vilket stärker klubbens möjlighet att förverkliga denna dröm. Därtill ser vi även fram emot att inom kort gå ut till samtliga medlemmar för att få till en komplett finansiering av hamnen; KSSS återintåg till Stockholm stad sedan vi lämnade Kastelllholmen (Skridskopaviljongen) 1919 och i god tid innan vårt 200-årsjubileumen 2030. Vi återkommer i frågan med en kreativ medlemskampanj!

Därtill är det, äntligen, OS-år! Som allt ser ut för stunden får våra OS seglare till slut ta sig över till Tokyo och kämpa mot den absoluta eliten om de främsta idrottsliga medaljerna.
Det är mäkta imponerande att KSSS till detta OS skickar inte mindre än 4 ekipage och 6 seglare. Det är rekord i modern tid och det är så klart en kombination av många faktorer.
En av dessa är det enormt starka stöd KSSS får av ett flertal medlemmar till vårt s.k. Elitråd, som i sin tur, både finansiellt men även genom coachinginsatser och mera, kan stötta elitseglarna på sin väg mot sin OS-dröm. Vi önskar dem alla stort lycka till och ser fram emot att heja på dem, denna gång främst digitalt!

Jag ser personligen mycket fram emot en härlig seglingssäsong 2021 och även att få se er alla någonstans kring vår verksamhet under sommaren. Har ni några pigga idéer eller frågor som skulle gynna Sällskapets verksamhet, så är ni alltid välkomna att höra av er till mig via [email protected].

Seglarhälsningar,
Patrik

”För historien i framtiden”

Visste du att:
1897 var året då KSSS klubbhus på Sandhamn blev klart och invigdes av Kung Oscar II. Det var dels hyllning till vår kung som det året firade 25 år på tronen. Utöver Klubbhuset så var det också det året som man kring jubileet inledde en lång kappseglingstradition som vi bevarar än i dag, nämligen Sandhamnsregattan. Ytterligare en unik händelse kan vi förknippa med 1897, det var nämligen det första året som Sällskapet tillät kvinnor att bli medlemmar. Året därpå var Kung Oscar II återigen på Sandhamn och kring regattamiddagen utbrast HMK i en skål till kvinnan: ”…hon som så väl i alla tider förstått att sköta skot och roder och med en obetydlig rörelse av det senare för fartyget åt det rätta hållet”. 1897 kanske inte är lika stort som när kvinnorna fick rösträtt i Sverige 1921, men är ändå ett tydligt exempel på att KSSS alltid varit framåtsträvande.