Ordförande har ordet

2023-09-08

Kära medlemmar,

Jag är en helt omåttligt imponerad och stolt ordförande! Vilken leverans! Och då tänker jag på allt som har hänt under sommaren som gått, men jag börjar på slutet. 

I förra veckan fick vi nöjet att hylla många av de fantastiska KSSS seglare som varit ute och kappseglat med framgång internationellt. Vi var många som hade samlats på hamnplan för att få hylla de imponerande insatser under säsongen 2023. VM guld till Vilma Bobeck (och Rebecka Netzler),VM-brons till Emil Järrud (och Hannah Jonsson) samt EM-guld i våras till 470 seglaren Anton Dahlberg (med Lovisa Karlsson). Tre imponerande insatser i 3 OS-klasser. Det bådar gott inför OS 2024. Därtill har KSSS fått sin allra första världsmästare i optimist genom Henric Wigforss. I en tuff strid med närmare 250 andra seglare! Senast Sverige fick en världsmästare i optimist var 1980, vilket säger något även om konkurrensen. Därtill lyckades syskonen Hedvig och Hugo Liljegren knipa ett EM-silver på hemmaplan i mixed klassen på 29:er EM på Baggen. Samtidigt tog Emil Järrud och Rasmus Rosengren VM guld i F18 och Simon Skoog och Cecilia Jonsson knep även de ett VM guld i F18 mixed. Vi fick också gratulera NM guldmedaljörerna från Lag-VM i Optimist. Detta tillsammans med mängder av andra framgångar, tex NM guld i J70 till Fille Engelbert med lag, OK VM silver till Niklas Edler, med många fler. Ingen glömd och alla imponerande insatser. Detta stärker klubben på många sätt, inte minst i stolthet för oss alla, men det är även en härlig inspiration för yngre att satsa på sin framtid i världens bästa sport!

Utöver medaljregnet, så har KSSS verkligen levererat på så många plan även denna sommar. Vi fortsätter baklänges och minns då med stolthet vårt första europamästerskap i 29:er som avhölls på Baggensfjärden i augusti. 174 ekipage och därmed ca 350 seglare, säkerligen ett 60 tal coacher och mängder med föräldrar, innebar en seglarfest av sällan skådat slag i Saltsjöbaden. Som tur var kom seglarna en vecka efter tufft Stockholmsväder och fick istället njuta av vad en bra svensk sommar kan innebära. Blandade vindförhållanden och överlag soligt väder. Att vår fantastiska organisation, från kansliets tappra hjältar till mängder med funktionärer och kommittéinsatser, lyckades blända och imponera på denna internationella skara seglare från 24 olika länder, var ett faktum. Jag hade nöjet att vara med på invigningen, prisutdelningen och även en funktionärsdag på vattnet, och de många positiva återkopplingar jag fick från många deltagare tycker jag att ni medlemmar alla skall ta åt er av. Vi är en seglarklubb av världsklass och det bevisade vi denna EM vecka. Tack till alla som bidrog till att göra detta EM så framgångsrikt.

Under sommaren kan vi därtill återigen notera att våra sommarläger på Lökholmen och Långholmen har varit ytterst lyckade och uppskattade. Det är en unik upplevelse för många ungdomar, samtidigt som det ställer höga krav på våra instruktörer, lägerledare likväl som kansli och kommitté. Det är viktigt att säkerställa kvalitét och trygga läger, vilket vi återigen bevisligen har lyckats med. Jag hoppas att alla deltagare, både som elev och instruktör, skapat minnen och vänskapsband för livet.

Våra hamnar har också varit välbesökta. Sandhamn och Lökholmen som alltid, men det har även varit kul att notera ett större intresse för vår unika hamn på Telegrafholmen. I år fick vi även återigen glädjen att lägga ut en mindre hamn på Djurgården, invid Junibacken. Vår plats i Stockholm stad uppskattas av mängder av personer, både hamngäster, medlemmar, partners och andra. Dock får vi fortsatt jobba hårt för att få till en mer permanent lösning i stan, något vi dock anstränger oss hårt för och hoppas kunna lösa. 

En hamn i stan är rätt på så många nivåer, där det också är en strålande bas för vår uppskattade havskappsegling Gotland Runt. Sedan flytten av starten in till stan 2011 har intresset för vår sport, vår klubb, våra partners och våra budskap inklusive hållbarhet med framgång spridits till så många fler. Det påminner då också om årets Gotland Runt. Ett rekord har satts; endast 23 båtar av närmare 200 båtar gick i mål under tufft och utmanande väder. Det är inget rekord vi ser fram emot att slå i framtiden, men det blev trots detta ett mycket lyckat Gotland Runt. Jag vill tacka tävlingsledningen och alla funktionärer för goda förberedelser och information till seglarna, samtidigt som jag noterar med glädje hur många deltagare som visade prov på ytterst gott sjömanskap, både de som tvingades bryta, men inte minst de som med framgång tog sig i mål.

Sedan måste jag få avrunda med en hyllning till er medlemmar. En klubb som KSSS är ju till för sina medlemmar men också beroende av en stark medlemskänsla och engagemang. Det kan ta sig många uttryck. Ett engagemang som funktionär, engagemang i styrelse eller kommitté, ett deltagande vid våra aktiviteter, men även ibland som stöd kring särskilda projekt. Årets stora projekt är renovering av ”Köket på Löken”. En kritisk uppgradering av köket, en komplett ombyggnad, som även kan skapa lite extra ytor för undervisning på Lökholmen. Här valde styrelsen i början av sommaren att fråga om det fanns medlemmar som var villiga att stötta finansiellt, då det blir en stor investering. Över 30 medlemmar har nu med kraft valt att stödja denna insats och vi kunde därmed nu i september dra igång projektet. Stort tack till er alla som valde att stötta detta initiativ; ett bevis på den härliga kraften som finns i vårt medlemskap!

PS Det finns ett fåtal ”soppslevar” kvar att bidra till om någon är intresserad.

Nu stundar en spännande höst. Träningen är igång, snart avslutningen i Allsvenskan, därtill vårt egna OCR på Baggen, KM i KSSS samt fortsättningen på uttagningarna till det svenska Americas Cup laget (Youth och Women) där många KSSS seglare nu är antagna. Jag hoppas ni deltar i höstens aktiviteter och följer klubben på alla kanaler.

Slutligen, på särskilt medlemstema, vill jag meddela att vi har tackat av en Malin och därtill fått en ny Malin, som medlemsansvarig. Malin Dunér kommer vara saknad, men vi önskar henne lycka till i sin fortsatta karriär, samtidigt som vi hälsar Malin Lidström varmt välkommen i sin roll som medlemsansvarig. 

Som alltid, om ni har några pigga idéer eller frågor som skulle gynna Sällskapets verksamhet, så är ni alltid välkomna att höra av er till mig via [email protected].

Seglarhälsningar, Patrik ”För historien i framtiden”

 

230614
Kära medlemmar och besökare, 

För en ledande segelklubb som KSSS finns det ofta mängder med höjdpunkter varje säsong, men Stadshusregattan är självklart en sådan år 2023.

Vi är tacksamma och glada att få stå som huvudarrangör för denna unika seglingshelg, tillsammans med våra vänner på GYS. Att genom vår segelsport få hylla stadens 100-åring med ett härligt vimmel av segel och båtar på Riddarfjärden känns ytterst hedervärt och inspirerande.

Jag hoppas att många av er har möjlighet att delta, antingen på vattnet eller någonstans utmed kajerna. Njut av detta skådespel med många klassiska båtar och tänk er tillbaka till 1923, samtidigt som ni passar på och ta del av modern, kvinnlig springsegling i J70.

 

Seglarhälsningar,

Patrik Salén

Ordförande

”För historien i framtiden”

_______________________