Ordförande har ordet

2020-07-06

Kära medlemmar,

Vilken (unik) vår, äntligen sommar!

Jag hoppas att ni alla fått ha hälsan i behåll och att ni har hittat sätt att ta hand om er, familjen, vännerna men även hittat olika sätt att arbeta på eller gå i skolan under dessa unika omständigheter. Nu är det äntligen sommar och även om vi självklart måste fortsatt vara återhållsamma och hålla distansen, blir det enklare och roligare, när utomhuslivet, gärna i skärgården, gärna kring båtlivet, nu står för dörren.

Jag tycker er klubb har lyckats navigera väl under dessa turbulenta tider. Mycket tack vare ett exceptionellt arbete både av gänget på kansliet, likväl som styrelsen, alla kommittéledamöter, lägerledare, hamnvakter och alla andra frivilliga krafter. Stort tack för allas särskilda insatser under våren och sommaren så här långt som möjliggjort att vi fortsatt kunnat driva mycket av vår uppskattade verksamhet vidare.

Många evenemang och kappseglingar har ju tyvärr blivit inställda, men vi har lyckats hitta än mer tillfällen till aktiv träning, både i Saltsjöbaden och Ranängen, och vi har nu full fart på våra läger och mycket kvar av säsongen att se fram emot. Vi har även hittat lite nya format och vi har blivit mer digitala (anmälan, inregistrering, skepparmöten mm på distans) och vi jobbar mer aktivt med att presentera vår verksamhet digitalt, nu senast livesändningen av Lilla Gotland Runt och första konfirmationen vid Långholmen.

Om vi backar bandet något så minns ni hur vi blev tvungna att ställa in båtmässan och att OS fick flyttas till 2021. Därefter, efter många diskussioner om alternativa upplägg, fick KSSS även ställa in Gotland Runt. Tungt men rätt beslut. Parallellt jobbade Juniorkommittén (JK) med mängder av olika scenarion för våra läger, inklusive eventuellt beslut om att ställa in. Sedan kom dock ett efterlängtat besked från Folkhälsomyndigheten; grönt ljus för övernattningsläger, om än med många viktiga riktlinjer för hur det skulle genomföras. Vilken glädje; för klubben, för JK, för lägerledarna, men framförallt för barnen och föräldrarna.

Eliten fick hitta nya former för sin träning. De flesta fick hem sina båtar från träningslägret på Mallorca och uppvärmningen inför Princes Sophia Trophy, dock inte alla. En ny träningsbas skapades istället i Skåne. Det blev en skön sammanhållning i elitlaget och uppskattat att ändå kunna hålla igång träningen. Sedan dess har några tagit sig till Marstrand för att få testa lite motstånd med kollegor i olika klasser. Nu sprids seglarna ut lite under sommaren, men det här gänget slappnar aldrig av i sin träning. Läste just om Emil Järrud och Cissi Jonsson sommarledigt från Nacran; ”vi har redan planerat in att segla M32, 49erFX, kitea, foila, åka vattenskidor, paddla och SUP:a. Vi älskar helt enkelt att vara på havet.” Rätt och härlig inställning!

Efter inställning av diverse olika evenemang och kappseglingar, har er klubb dock jobbat intensivt med att hitta andra aktiviteter, inom de regelverk som gäller för stunden. Det har gett utdelning. Vi lyckades leverera en jubileumsaktivitet på Sällskapets födelsedag den 15:e maj. Återhållsamt valde vi att endast fysiskt samla ett fåtal från kansli, styrelse och kommittéer att delta på 4 olika KSSS adresser (Saltsjöbaden, Ranängen, Sandhamn och födelseplatsen Skeppsholmen). Därtill var alla medlemmar välkomna att ansluta digitalt. Unikt och ovanligt format, men ändå en hedervärd händelse för att hylla vår 190 åring. Jag hoppas ni läste artiklarna om KSSS i Svenska Dagbladet(https://www.svd.se/sveriges-nast-aldsta-forening-har-vind-i-seglen), NackaVärmdöPosten (https://www.nvp.se/Sport/full-fart-i-gammal-klubb--ksss-seglar-vidare) med flera som uppmärksammade vårt jubileum.

Vi har därefter levererat ett Sandhamn Open som ett ”doublehanded” evenemang med över 30 båtar på startlinjen. Vår andelsverksamhet i J70 har haft högre aktivitet än någonsin, vår träningsverksamhet har gått på högvarv, från de yngsta seglarna i optimist, laser, 29:er mm till lite mognare seglare i OK, Aero, Moth och F18.

Ett särskilt härligt nytt initiativ var Lilla Gotland Runt. En jolleregatta, med distanssegling och jaktstart på Baggensfjärden, där man rundade både Kopparstenarna, Gotland och Alma. Närmare 80 båtar deltog och seglingen livesändes via YouTube. Finns fortsatt att njuta av via: https://www.youtube.com/watch?v=IhcmENVRbhU&feature=youtu.be.

Våra läger är som sagt nu igång, vilket verkligen känns härligt! Både på Lökholmen och Långholmen har noggrann planering skett för att kunna genomföra läger på ett säkert och genomtänkt sätt, men nu är det full aktivitet på båda öarna. Denna söndag morgon tittade jag in en stund på första konfirmationen i Roslagskulla kyrka, via YouTube-länk. För egen del, som tog konfirmationen på just Långholmen sommaren 1980, var det härligt att få ”återbesöka” kyrkan och njuta av sammanhanget på lite distans. Jag förstår att det för föräldrar, släkt och vänner inte riktigt är samma sak som att vara på plats, men jag hoppas att alla är förstående och tacksamma för att KSSS ändå lyckas hitta lösningar som denna.

En annan nyhet var att vi i veckan fick ta emot den vackra motorbåten ”Far Niente”, en Baltic 48. En riktig pärla, en ytterst väl underhållen båt, som genom en mycket generös gest av en av våra medlemmar nu tillhör klubben. Utöver denna unika handling, påminner det om vikten av våra medlemmars uppskattade stöd på alla nivåer. Allt från det ideella arbetet i mängder av sammanhang, likväl som stöd som detta och andra slag som möjliggör att vi kan fortsätta utveckla klubben och förbli en av världens ledande segelsällskap; ert KSSS!

Utöver pågående och stundande läger, finns nu mycket kvar att njuta av. Det finns ett flertal eskaderseglingar planerade, det skall kappseglas lite här och var inklusive vår jubileumsregatta, Sandhamnsregattan, i början av augusti. Därtill stundar därefter några andra trevliga övningar på sensommaren och hösten. Varför inte ta med din partner och ställa upp i Höstmixen i augusti, eller komma förbi Saltsjöbaden och titta på SM i Optimist sista helgen av augusti eller avrunda SRS säsongen med Indian Heat i september?

Jag hoppas som alltid att få höra ifrån er medlemmar, med frågor, glada tillrop eller andra funderingar. Mig hittar ni bäst på [email protected] . Utöver det kan ni uppdatera er successivt genom våra olika kanaler såsom www.ksss.se, våra Facebookgrupper och numera även via KSSS-appen i Cardskipper.

Seglarhälsningar, 

Patrik

Visste du att:
Det är precis 100 år sedan KSSS vann sitt första OS guld. Det skedde i Oostende (Antwerpen) och i SK 40 klassen med Tore Holm till rors. Redan 1912 tog KSSS sina två första OS-silver, men Tore vann den främsta av valörer. SK 40: an ”Sif” anses vara Tores stora genombrott i sin långa framgångsrika karriär som båtbyggare. Intressant att notera att detta var dels den stora internationella introduktionen av skärgårdskryssarregeln. Därtill deltog 16 klasser, varav den största klassen hade 4 deltagande båtar, därefter 3, 2 och 1. Alla fick alltså medalj förutom en båt! Detta förminskar dock inte KSSS och Tore Holms första OS guld!
Totalt har KSSS seglare lyckats bärga inte mindre än 15 OS medaljer sedan segling blev en OS- gren 1908. Fem stycken av varje valör. Kan vi hoppas på att utöka medaljskörden vid OS i Tokyo 2021? Det får vi hoppas och tro!
Boktips för sommaren: Holms i Gamleby av Eva Berglund Thörnblom och Bo Stenström

2020-04-16

Kära medlemmar,

Jag hoppas att ni alla har hälsan i behåll i dessa unika, turbulenta och utmanande tider. Jag hoppas också att ni lyckas hitta rimliga sätt att hantera vardagen; vare sig det gäller skolan, arbetet, fritiden, familj eller vänner.  

Ingen går oberörd genom denna globala utmaning och det gäller även ert Sällskap. De första åtgärder som vi blev tvungna att genomföra var att ställa in Seglarforum på Allt för sjön, avsluta mässan i förtid, skjuta upp vårens funktionärsträff, implementera tydliga regler på kansliet, kring våra anläggningar och numera sköta många av våra möten digitalt. 

Likt de flesta i vår omvärld följer vi nu utvecklingen noggrant. Vi försöker även dra lärdomar från andra personer, organisationer och företag. Ingen av oss vet hur länge dessa utmaningar kommer att bestå eller hur omfattande de kan komma att bli. Det är dock vår högsta prioritering att värna om våra medlemmars, deltagares och personals hälsa och säkerhet. Därmed har vi under april även varit tvungna att ställa in eller modifiera en del av vår tränings- och kappseglingsverksamhet. Vi har även varit tvungna att ställa in en del kommande större, nationella ungdomstävlingar som hade inneburit resande genom landet för många deltagare. Som ni alla vet har även våra elitseglare tvingats göra en massiv omställning givet att OS nu har flyttats till 2021. 

I styrelsen, i kommittéerna och på kansliet jobbar vi nu med ett antal olika scenarion för att vara beredda att anpassa vår verksamhet beroende på olika omständigheter. Dock är det vår förhoppning i dagsläget att stora delar av vår sommarverksamhet skall kunna gå att genomföra. Allt från kappseglingar, träningar, läger och hamnverksamhet. Dock alltid med hälsa och säkerhet som första prioritet, vilket kan innebära ytterligare inställda och uppskjutna evenemang, men även att vi kan behöva hitta nya former för våra aktiviteter. 

Vi ber dock att få återkomma till er allt eftersom vi ser hur vår omvärld utvecklas och påverkar oss. 

Mycket av allas tid läggs nu på oro och unika åtgärder för att hantera situationen, men man får också ta med sig lite av det positiva som sker. Dels hur vår natur får en chans till återhämtning, dels hur mänskligheten på mängder av platser och sammanhang samlas kring en gemensam ansträngning att hantera denna globala situation. Flertalet hjältar stiger fram och levererar insatser som stöd för mängder av utsatta personer på imponerande och inspirerande sätt. Därtill har vi valt en sport, seglingen, som har många positiva attribut även under dessa omständigheter. Det är en utomhussport, man kan utöva den enskilt eller i mindre lag och det är en sport som drivs av naturens krafter. På så vis är vi lyckligt lottade och jag längtar personligen mer än någonsin till känslan av att låta vinden rycka tag i mig ombord på något flytetyg genom en skärgårdssegling eller en batalj runt någon kappseglingsbana. 

 Jag önskar att ni alla får ha hälsan i behåll, att ni kan hitta en rimlig balans i er vardag och att vi snart ses kring vår sport och KSSS verksamhet. Vi ser till att uppdatera er successivt genom våra olika kanaler såsom www.ksss.se, medlemsbrev, per epost, våra Facebookgrupper och numera även via KSSS-appen i Cardskipper. 

 

Seglarhälsningar,

Patrik

 

Hälsningar från vår Höge beskyddare (fritt citerat från HMK tal till nationen 200405):

”Vandringen är lång och mödosam, men i slutet segrar ljuset över mörkret och vi kan åter känna hopp” och vidare ”...kriser hjälper oss att omvärdera och att skilja mellan viktigt och oviktigt, hur rädsla omvandlas till insikt om problemens allvar och hur de kan lösas. Och en sak har jag lärt mig, oavsett hur djup eller långvarig krisen blir, så tar den förr eller senare slut. När den gör det kommer vi alla ha nytta av den omtanke och den kraft som svenska folket nu uppbådar. Den kraften kommer vara en tillgång i den framtid som vi nu längtar efter…och även om det kan kännas svårt, så kom ihåg du är inte ensam”

 

 

2019-11-12

Kära medlemmar,

Tack till er alla som gjorde säsongen 2019 särskilt minnesvärd, framgångsrik och givande.

”Alla” blir sannerligen många när man talar om vår verksamhet! Ett läger blir inget utan de fantastiska ledarna som månar om ungdomarna, hamnen blir inte inbjudande utan våra gästvänliga och professionella hamnvakter, kappseglingar, träningar och medlemsaktiviteter blir inget utan våra kompetenta funktionärer och Sällskapet har ingen framdrift utan ett engagerat kansli, en dedikerad styrelse tillsammans med våra olika kommittéer.

Tack till er alla som driver vår verksamhet framåt med entusiasm och passion. I full säsong på alla funktioner är vi minst 500 personer som jobbar för KSSS: som ett medelstort svenskt företag i jämförelse!

Under sommarsäsongen 2019 var det full aktivitet på alla plan. Likt förra året hade vi återigen välfyllda läger både på Långholmen och Lökholmen. En särskild nyhet var att vi kunde bjuda våra Lökholmsdeltagare på 13 helt nya lägerbåtar, s.k. ”RS Quest”, som klubben lyckats få fullt finansierade genom generösa donatorer under våren. Upplevelsen av dessa nya lägerbåtar var över vår förväntan i både seglingsupplevelse och kvalitét.  

Vi lyckades också med framgång leverera Sällskapets största eskader ”i mannaminne”. Detta genom det drygt 40 talet segelbåtar och närmare 250 personer som deltog i den eskader vi genomförde i samarbete med North American Station och Cruising Club of America. Från en strålande invigningsmiddag på Vasamuseet via segling i skärgården under 14 dagar till en trevlig avslutning i Saltsjöbaden. Vädret kunde upplevas som något utmanande, men det rubbade inte deltagarnas lovord kring KSSS insats och upplevelsen av vår vackra skärgård.

Kappseglingar har vi sedvanlig levererat i stort och smått. Från vårens kappseglingar, via ÅF Offshore Race runt Gotland och klassikern Sandhamnsregattan, till Nordens största jolleregatta KSSS Olympic Class Regatta och ett avslutande KM. ÅF Offshore Race blev återigen ett ytterst lyckat evenemang, både på land likväl som till sjöss. Dock blev det ett prövande race med osedvanligt många båtar som tvingades bryta. Dock med begränsade personskador och med mängder av goda exempel på gott sjömanskap och samtidigt med flertalet värdiga vinnare i olika klasser.

Inom vår kappseglingsverksamhet har vi även börjat testa sprintformatet i J70; det format som används vid Allsvenskan Segling och Mästarnas Mästare genom många, korta race under en koncentrerad tävlingsdag. Generellt mycket uppskattat av deltagarna och något vi tänker vidareutveckla under nästa säsong. Som medlem bör man också glädjas över våra medlemmars framgångar på olika nationella och internationella regattor. Ett särskilt stort glädjeämne som klubb var att vi återigen, för tredje året i rad, lyckades säkra segern i Allsvenskan Segling bland 18 nationella lag. Därtill har KSSS bland annat deltagit i Nord Stream Race, GSYS International Team Race likväl som i NYYC Invitation som klubb och med bättre resultat än något tidigare år.

På elitnivå har våra stjärnor varit ute i världen och testat sin nivå mot de bästa. Nu är det så att våra egna är några av de bästa och det är ju en stor stolthet för klubben och bådar gott inför OS i Tokyo nästa augusti. Därtill har några av dem hyllats särskilt av Svenska Seglarförbundet, där Anton Dahlberg & Fredrik Bergström blev utsedda till ”Årets seglare”, Jesper Stålheim till ”Årets manliga seglare” och Vilma Bobeck & Malin Tengström till ”Årets kvinnliga seglare”. Vi har också haft nöjet att samla vårt elitlag tillsammans med de uppskattade personer som finansiellt stöttar deras satsningar genom det s.k. ”KSSS Elitråd”. Denna gång hade vi nöjet att mötas på den japanska ambassadörens residens i Djursholm under ytterst generösa och trevliga former.

Er styrelse och i förlängningen Sällskapets olika kommittéer samt kansliet har inte heller legat på latsidan. Vi hade ett styrelsemöte innan sommarens aktiviteter påbörjades och sedan har vi följt upp med vårt årliga strategimöte. Detta år på KSSS mark på Kastellholmen, i Skridskopaviljongen, som var KSSS klubbhus 1882-1919. På strategidagen tar vi tillfälle i akt att gå igenom den liggande 5-års strategin med alla inblandade, vilket bara i sig är ett uppskattat tillfälle att få dela åsikter och skapa nya dialoger om hur vi tar Sällskapet vidare in i framtiden. Särskilda teman för mötet i år var hållbarhet samt hur vi kan ta än bättre hand om våra medlemmar. Mer om detta hoppas vi att ni märker via vår hemsida, i olika utskick till er samt i dialog med oss i styrelsen, i kommittéerna och på kansliet.  

Jag vill också i detta forum passa på att hälsa inte mindre än tre nya medarbetare på kansliet varmt välkomna ombord! Först fick vi nöjet att anställa Richard Wästberg i rollen som kommunikationsansvarig, därefter kom Marie Bratt in som lägeransvarig och nu senast kom Jan Torstenson in i rollen som kommersiellt ansvarig. Alla tre har redan bidragit högst påtagligt till Sällskapet och det bådar gott inför framtiden. 

Nu är det rå och ruggig höst utanför fönstret, men våra aktiviteter fortsätter oförtrutet. Närmast förestående är starten av ett relativt omfattande muddringsprojekt på Lökholmen. Vi ser fram emot att se frukterna av den investeringen kring vår lägerverksamhet 2020.

För er medlemmar har vi dels ett möte med och hos vår nyaste partner, Samsung, att bjuda på den 27/11. Därefter hoppas vi se många av er på vår medlemsglögg på Sturebadet 10/12. Inbjudningar till båda dessa evenemang har ni fått via våra digitala kanaler.

Sedan ser vi fram emot att fira 190-årsjubileum med er alla under 2020. Vi får återkomma med särskilda programpunkter, men vi hoppas kunna påminna er om vår historia i olika delar av vår verksamhet över säsongen. 

Som alltid är jag intresserad av att höra ifrån er och mig når ni bäst på [email protected]ksss.se .

 

Seglarhälsningar,

 

Er tillgivne ordförande

Patrik

”För historien i framtiden”

 

Visste du att: KSSS var klubben som tog initiativet till grundandet av Svenska Seglarförbundet (SSF) 1905. KSSS gjorde då ett upprop till olika segelsällskap i landet för att bilda ett nationellt förbund. Uppropet mottogs väl och den 16 april 1905 samlades sjutton segelsällskap i Stockholm för att bilda SSF och konstituerande möte avhölls i maj samma år. På den första Seglardagen beskrevs förbundets uppgift som att ”befrämja den svenska segelidrottens gemensamma intressen och gentemot utlandet representera densamma”. Därtill skulle SSF införa gemensamma kappseglings- och mätningsregler, indela fartyg efter storlek och klasser, samt även fastställa kappseglingsdagar. Lite som idag helt enkelt! Först 1960 blev SSF medlem i Riksidrottsförbundet. I många år var det även så att KSSS ordförande var en självskriven ordförande för SSF. Så är det dock ej längre och bra är väl det!

  

2019-06-26

Kära medlemmar,

Nu smäller det! Om några dagar går startskottet för årets upplaga av ÅF Offshore Race (fd Gotland Runt). Jag hoppas på att många medlemmar är med och satsar på framgång och upplevelser i själva tävlingen. För de av er som inte seglar i år, hoppas jag ändå att ni tar tillfället i akt att strosa runt och uppleva ”Race Village” på Skeppsholmen; beskåda båtarna, njuta av underhållningen på scen, ett besök i familjeområdet eller tid för lite mat och dryck i en unik kappseglingsmiljö. Varmt välkomna!

Om vi backar bandet något, så kan man reflektera lite över vad som har hänt under våren. Som alltid inom KSSS, så har det hänt mängder av saker, klubben sover aldrig.
Styrelsen har hunnit med två möten sedan årsmötet. Många frågor blir av operativ natur, allt från läger, intendent, kappsegling och medlemsfrågor. En del har mer strategiskt innehåll, samtal om framtida investeringar i våra anläggningar, större kappseglingsarrangemang som övervägs med mera. Jag fascineras av hur de ideella krafterna och vårt kansli driver på, hur vi hinner med allt som skall göras, men att vi självklart ibland ser hur vi måste lösa vissa ”årspuckar” med hög arbetsbelastning när vi närmar oss säsongens höjdpunkter. Där finns en del att jobba vidare med och det gör vi. Alla medlemmar med intresse för KSSS får gärna höra av sig, det finns mängder med stimulerande ideella uppgifter.

En synnerligen givande egen erfarenhet under våren var att få ta del av intendenturens årliga inspektionsresa. Denna gång med fokus på Saltsjöbaden och Sandhamn inklusive Lökholmen och Telegrafholmen. Det är helt otroligt vilka anläggningar vi driver och bär ansvar för. Så många hamnplatser, mängder av byggnader, många bryggplank, eldragningar och vattenanläggningar. Mycket är i strålande skick, en del i godkänt skick och vissa delar kräver mer omgående åtgärder (tex har vi nu fått alla skadorna efter Alfrida kring Telegrafholmen och Saltsjöbaden åtgärdade). Det är kanske lite särskilt imponerande att reflektera över att KSSS som organisation är helt obelånad och har en relativt stor tillgångsmassa i balansräkningen. Mycket av detta tack vara generösa medlemmar över åren och i övrigt en hälsosam ekonomi. Tack för det!

Det var också under våren som vi fick nöjet att förrätta en dopceremoni kring våra 13 nya lägerbåtar s.k. RS Quest. Dessa valdes som ersättare till våra trogna 2-kronor som varit i KSSS tjänst i över 30 år. RS Quest:en är en modern, pigg och praktisk segeljolle för 3-4 personer som är rätt i tiden och kommer bjuda många ungdomar på roliga upplevelser på våra Lökholmsläger.

Även här fick vi njuta av kraften och generositeten av våra medlemmar och andra närstående organisationer och stiftelser som stod för finansieringen av samtliga 13 båtar. Många var närvarande vid dopceremonin, som skedde på hamnplan i Saltsjöbaden. Med hållbarhet i fokus, blev det inga krossade champagneflaskor, men dock dop med mini-jollar i hink samt därefter ett barkbåtsrace med återvunnen bark från Lökholmen!
Tack igen till alla generösa bidragsgivare!

Hur går det med de aktivaste kappseglarna under KSSS flagg, kanske ni undrar. Jag skulle säga att det går mycket bra. Eliten har jobbat hårt under våren och inledningen av sommaren detta spännande år före OS i Tokyo 2020. I 470 klassen fortsätter Anton och Fredrik att visa sin styrka, tex genom att vinna Princes Sofia i Palma och därefter ta silvermedaljer på EM. Julia och Hanna i 49erFX klassen visade att de nu är tillbaka i stark form genom att ta en 8:e plats i världscupseglingarna i Genua och därefter får Svenska Seglarförbundets förtroende att bli uttagna till För-OS 2019. Jossan i Laser Radial och Jesper i Laser, som båda redan är uttagna till För-OS-platserna, har också levererat några formtoppar under våren. Vi har ett osedvanligt starkt elitlag och därtill utmanarlag, som bådar gott både inför året, nästa års OS, men även på längre sikt. En av vårens mest imponerande insatser tycker jag var Vilma och Malins EM-brons i 49erFX. Nu skall vi bara förstå hur vi riggar ett världsklasslag i den nya OS grenen ”doublehanded, mixed, offshore” inför OS i Frankrike 2024.

Därtill har de olika besättningarna som seglar Allsvenskan Segling också levererat och vi ligger just nu tvåa totalt, men vi är bara i ”halvlek” och den tredje av fyra delseglingar sker i slutet av augusti. Jag känner på mig att laget kommer kämpa hårt för att återigen ta guldet.
Vi har även haft ett lag i kvalseglingen i den internationella tävlingen Champions League. Team Hansen levererade stort och landade på en 5:e plats i tuff konkurrens. Det innebär att de med bred marginal tar KSSS till finalen, i St. Moritz, i mitten av augusti. Därtill pågår i skrivandes stund Nord Stream Race, även detta en tävling som klubben kvalificerat sig till genom framgångarna i Allsvenskan förra året. Tävlingen sker i rafflande Club Swan 50 och går från Tyskland, via Danmark, Sverige, Finland och Ryssland. Just nu ligger KSSS tvåa och starten från Köpenhamn har just gått!

Sällskapet jobbar även vidare med hållbarhetsfrågorna på många olika nivåer. Vi har inlett nya kommersiella samarbeten med partners som särskilt vill jobba med hållbarhetsfrågor genom KSSS. Vi har själva tagit fram nya initiativ som implementeras under våren och sommaren på kansliet, i vår tränings- och lägerverksamhet, på våra kappseglingar med mera. Det är mycket stimulerande att se hur många som vill engagera sig i frågan och se till att vi också gör skillnad. I vår sport är ju naturen vår drivkraft, där havet och vattnet är vår arena och vinden vår energi.

Sommaren bjuder nu på mängder av tillfällen att utnyttja våra anläggningar och delta vid olika evenemang. Passa på och besök vår nya hamn vid Telegrafholmen, dyk upp på Lökholmens dag, hälsa på i några av våra nordiska vänklubbar med er båt. Njut av era medlemsförmåner och klubbens och våra partners erbjudanden.

En större händelse som jag själv ser fram emot är den stora eskader som genomförs inom kort med våra amerikanska vänner från North American Station. Över 40-talet båtar kommer segla genom Stockholms skärgård i ca 2 veckor med över 200 amerikaner och ett flertal KSSS medlemmar. Tyvärr överlappar det för egen del något med ÅF Offshore Race, men jag ser fram emot deras tänkta ”starformation” i Lådnafladen på deras nationaldag, ”Fourth of July” samt middag i Sandhamn helgen därpå. En synnerligen välplanerad eskader där ett antal ideella krafter inom KSSS skall ha särskild eloge!

Jag hoppas få möta många av er medlemmar under sommarsäsongen, på någon brygga, vid något rundningsmärke eller på någon av våra aktiviteter. Som alltid är jag intresserad av att höra ifrån er och mig når ni bäst på [email protected] .

Seglarhälsningar,

Er tillgivne ordförande

Patrik

”För historien i framtiden”

Visste du att: North American Station (NAS) grundades 1945 på initiativ av Greve Pehr Sparre och Lars Eklund, två KSSS medlemmar som på den tiden hade kopplingar till USA. De såg anledning att samla svenskar och amerikaner i USA med KSSS relation till en gemenskap. Det ursprungliga syftet, fritt översatt från stadgarna, var att samla personer med särskilt intresse för skeppsbyggeri och sjömanskap samt att särskilt jobba för nära kontakt mellan amerikanska och skandinaviska sjömän. Under åren har NAS utvecklats och har idag närmare 250 medlemmar och därtill är KNS, KDY, NJK samt GKSS numera också associerade med NAS. För KSSS del får vi dels möjligheten att etablera ett ungdomsutbyte genom NAS, därtill genomförs ett antal årliga kappseglingar, såsom 5-klubbsregattan för ungdomar samt The Atlantic Round för de lite mognare seglarna. Läs gärna mer om NAS via www.northamericanstation.com

 

2019-04-04

Kära medlemmar,

Jag vill inleda detta vårbrev med ett stort tack till er medlemmar.
Vid årsmötet i februari så accepterade ni valnämndens förslag och hela styrelsen, med undantag för två avgående ledamöter, fick nytt förtroende. Tack! Vi skall förvalta detta efter bästa förmåga.

Vårvintern inleddes alltså som vanligt med vårt årsmöte. Denna gång den 13:e februari, återigen på Moderna museet. Det var trevligt med god uppslutning till själva årsmötesförhandlingarna, där vi avrundande med fototillfälle inför Royal Cork Yacht Clubs 300 års jubileum 2020. Sedvanligt lockar middagen några ytterligare medlemmar, så vi lyckades samla närmare 140 personer till trevliga samtal och mängder av utmärkelser och priser. Att få dela ut priser till framgångar och utmärkelser till stora insatser för klubben är sannerligen en särskilt stor glädje för mig som ordförande. Utan alla dessa entusiastiska ideella krafter, skulle inte klubben fungera. Stort tack!

Några veckor senare var det dags för vårens startskott för båtsäsongen med ”Allt för sjön” där klubben hade en inspirerande och inbjudande monter i A-hallen på bästa plats. I år hade vi särskilt fokus på våra hamnanläggningar, medlemskap samt andelssegling i J70 och vårt kappseglingsprogram. Jag hade själv nöjet att stå i KSSS montern delar av onsdag och torsdag och det är så stimulerande att både få samtala med många av våra medarbetare, funktionärer likväl som medlemmar, nuvarande såväl som nyrekryterade.

Vi fick även i vår monter möjligheten att presentera vår nya lägerbåt, RS Quest, i sin stiliga skrud med fullt kryss-ställ. Den genererade mycket intresse och vi hade även nöjet att ha representanter från tillverkaren på plats vid vårt Seglarforum på torsdagen. Detta är ett stort och viktigt steg framåt för Sällskapet i vår ständiga strävan efter att leverera en verksamhet med hög kvalitét. De tidigare lägerbåtarna, 2-kronorna, har tjänat oss och lägerdeltagarna väl i över 30 år. De hade dock nu nått en nivå som inte stod i paritet med våra ambitioner och efter en noggrann utvärdering av Båtkommittén och Juniorkommittén föll valet på RS Quest:en. Utöver att den ansågs vara en bra kombination av lättseglad, kul och med kvalitét, är den även till stor grad återvinningsbar; helt i linje med KSSS hållbarhetsambitioner. Här vill jag även passa på att rikta ett stort tack till de generösa donatorer som ställt upp med att finansiera dessa inköp. I skrivandes stund har redan 10 av dessa 13 båtar finansierats med extern hjälp av medlemmar och några stiftelser. Stort tack!

I det lite bredare seglar-Sverige kan jag helt kort även rapportera från årsmötet i Svenska Seglarförbundet; i år på plats i Göteborg. Här presenteras och diskuteras dels verksamheten kring själva förbundet, allt från året som gick till året som komma skall. SSF jobbar vidare under visionen ”Svensk segling - tillgängligt för alla” genom ett antal aktiviteter som stöd för klubbar och distrikt. Därtill får mötet även möjligheten att diskutera och rösta om de motioner som inkommit från medlemmarna. Årets möte var historisk i det att detta år var första gången då även klubbar i landet hade rösträtt, utöver distrikten och klassförbunden. Det var intressant att notera att detta verkar ha bidragit till ett större engagemang och deltagande vid årsmötet. Årets motioner berörde avgifts- och utbildningsfrågor samt behovet av att hjälpas åt i landet med hållbarhetsansträngningar kring seglingssporten. Utöver att lära om SSF:s egen verksamhet, är detta ett intressant tillfälle att lära från andra klubbar och organisationer i landet om deras framgångar och utmaningar kring seglingen. Sedan är det klart att vår gemensamma klubb har en unik ställning i seglar-Sverige som vi skall vara mycket stolta över.

Nu är vi äntligen nära säsongsstart. Våra läger är välfyllda inför säsongen, våra hamnvakter väntar ivrigt på besökare, våra kappseglingar är väl förberedda och samtliga anmälningsmoduler är öppnade på hemsidan. Vi ser även fram emot att välkomna våra medlemmar till lite diverse olika sociala arrangemang under säsongen, såsom klubbmingel med båtdesignern Ron Holland på Klubbarnas Klubb 3:e juni, medlemsmingel på ÅF Offshore Race den 29:e juni och Lökholmens dag för hela familjen den 26:e juli.

Nu måste jag släppa tangentbrädan för att kasta mig över liverapporteringen på webben från den pågående första större internationella regattan för vårt elitgäng: Princess Sofia Trophy på Mallorca! Vi har i princip alla elitseglare på plats och så här i halvlek ser det riktigt bra ut för 470 seglarna Anton Dahlberg och Fredrik Bergström likväl som för vår Finnjolle seglare Johannes Pettersson samt Nacra 17 laget med Rasmus Rosengren och Ida Svensson. Men det är flera dagar kvar, så vi hoppas även några till av våra seglare dyker upp på topp-10 listan och kanske även kniper några podiumplatser!

Jag ser fram emot nästa tillfälle att träffas er medlemmar. Som alltid ser jag fram emot att höra ifrån er och mig hittar ni på: [email protected]

Seglarhälsningar,

Er tillgivne ordförande
Patrik

”För historien i framtiden”

Visste du att...
...För 100 år sedan, 1919, hade klubben särskilda utmaningar med klubbhuset i Sandhamn. Man hade problem med restaurationen efter att Grand Hotell släppt driften och man hade glömt att söka utskänkningstillstånd i tid. Man sökte febrilt efter en ny källarmästare och så småningom antog Karl Sehlin uppdraget. Dock riskerade Sandhamn att bli ”torrlagt” säsongen 1919, men man fick slutligen rätt att utskänka öl och vin. Man kan läsa i skrifterna från då att Djurö församling önskade ett permanent ”torrläggande” i Sandhamn. Enligt KSSS jubileumsskrift skulle det dock ha betytt ”att klubbhuset måst nedläggas”. Källarmästare Sehlin fick dock Djuröborna på andra tankar efter intensiva dialoger och sedan dess har man haft möjlighet till ett glas vin till maten. 

På ett jämställdhetstema är det även intressant att notera att det året höjdes inträdes- och årsavgifterna. För män 25 och 50 kronor, för kvinnor 20 och 40 kronor. Det var då det, nu är vi dock helt jämlika och det känns rätt! :)2018-10-31

Nyår i oktober!?

Kära Medlemmar,

Nu är det slutet av månaden oktober och med detta slutet av seglingssäsongen (i Sverige) för detta år. För att citera en god kollega på kansliet; det är dags att fira nyår hos KSSS! Med detta tänker vi på allt vi lyckats genomföra och leverera under säsongen och att det nu finns anledning att både fira och hitta ett kort andrum, lite tid för reflektioner, innan arbetet med nästa säsong drar igång på nytt. Grattis KSSS på ”nyårsafton”; tack för en strålande säsong!

Detta är inte rätt forum att summera allt som hänt under säsongen, men i lite korta drag, vill jag ändå påminna er medlemmar om allt förträffligt som skett under säsongen 2018.

Ungdomsläger som varit fulla och enormt uppskattade. Jag hade förmånen att både besöka Lökholmen och Långholmen under säsongen. Vilken fröjd det var att få lite tid med lägerledarna och ta del av deras insikter kring våra läger. Allt från det positiva kring att utveckla våra ungdomar till mycket genomtänkta planer för att hantera lite svårare situationer om de, mot förmodan, skulle uppstå. Jag fick en djup respekt för deras kompetens men också hur de har anammat den kultur och de värderingar som vi som Sällskap vill stå bakom.

Därtill har det kappseglats, både hemma i Sverige och internationellt. KSSS har levererat inte mindre än 17 kappseglingar under säsongen; allt från enklare till större bankappseglingar, till stora havskappseglingen ÅF Offshore race till Sveriges största jolleregatta Olympic Class regatta, detta år tillsammans med leveransen av JSM över två helger. Både ÅF Offshore Race och OCR slog rekord i deltagande, men viktigare än så; vi har fått enormt positiv återkoppling från deltagarna.
Därtill har det seglats eskader i Stockholms skärgård och det har varit högtryck i våra hamnar. Detta år markerade även första året med ytterligare en anläggning genom hamnen vid Telegrafholmen. Hoppas ni hunnit besöka denna vackra plats.
Våra medlemmar har även kappseglat internationellt med framgång. Allt från VM guld och EM guld till lite andra valörer har plockats hem till klubben.

Sedan har vi på hemmaplan återigen vunnit Allsvenskan i segling. För andra året i rad. Vilken insats från ett lag med stor bredd, både i form av åldrar, bra blandning bland tjejer och killar, samt en del seglingsrävar.
Vidare har vårt strålande elitlag varit ute jobbat hårt på olika internationella kappseglingar. Detta med många stora framgångar, men även en del egna besvikelser, som dock kommer med viktiga lärdomar. Nu är det dags för nästa upptrappning inför OS i Tokyo 2020 och Sverige har redan säkrat nationsplatser i 470, Laser Radial och Finnjolle, där KSSS har de starka korten i de två förstnämnda klasserna genom A.Dahlberg/F.Bergström och J.Olsson. 
Sverige hoppas på fler nationsplatser, men vi får avvakta VM 2019.

Vi har även arrangerat diverse sociala händelser för våra medlemmar inklusive medlemsmingel kring ÅF Offshore race, Lökholmens dag (100 års jubileum) och Klubbmingel på Klubbarnas Klubb.

Har säsongen 2018 avlöpt klanderfritt? Har inga misstag begåtts?
Finns det inget utrymme till förbättringar? Självklart!  Tråkigt vore det ju annars!

Som en referens på temat utveckling och förbättring så vill jag berätta i korthet om det årliga strategimöte som vi hade i september för KSSS styrelse och kansliet. Då diskuterades operativa frågor från året som gått, i förhållande till den 5-års strategi som sattes under 2017, likväl som stimulerande strategiska diskussioner om vår framtid. Vi avsatte särskild tid för tre teman: Kvalitét, Hållbarhet och Medlemmar. Inte minst på temat Kvalitét diskuterade vi och utvecklade planer för hur vi kan höja kvalitén i allt vi gör. Det kan vara så att vi inte ökar takten i att utveckla allt fler aktiviteter under något år, utan snarare väljer att fokusera på att öka kvalitén i allt det förträffliga som vi redan gör. Det tror vi att både våra medlemmar, våra funktionärer, våra anställda och även våra gäster, vare sig kappseglare, lägerdeltagare eller hamngäster, kommer att uppskatta. Ett sätt att förtydliga vår position som ett av världens ledande segelsällskap. Detta med medlemmarna i särskilt fokus och med ett utökat hållbarhetsperspektiv.
Det känns inspirerande att ha ett så stort och engagerad lag som så helhjärtat bryr sig om KSSS genom dess styrelse och våra styrkor på kansliet. Vi jobbar tillsammans för historien i framtiden!

Avslutningsvis vill jag påminna om mitt genuina intresse av att lära känna er medlemmar allt bättre. Hör gärna av er med tankar och förslag på hur vi kan bli en ännu mer intressant och relevant klubb för dig som medlem. Mig hittar ni på epost: [email protected]

Seglarhälsningar,
Er tillgivne ordförande
Patrik

Visste du att...
...Sverige har tagit olympiska medaljer i samtliga OS förutom 1896 och 1904 (inga seglingar). I segling har vi totalt skördat 35 OS medaljer av olika valörer, varav 10 guld, och rankas därmed som den 8:e främsta seglingsnationen. Utav dessa 10 guldmedaljer så har majoriteten seglats hem av KSSS seglare.
Just i år firar bröderna Sundelin 50 års jubileum av sin guld-bragd i 5.5 M i Mexico City 1968. En hälsning via Jörgen S. är som följer: ”Att fylla 50 är stort men att fira något efter 50 år som man varit med om att skapa är större.” Fråga gärna Jörgen om historien kring inmätningen. Båten gick bra, det enda som saknades var seglen! Grattis till alla våra olympiska medaljörer, men i år särskilt bröderna Sundelin kring sitt jubileumsår!   


2018-06-14

Tack strålande vår, välkommen sköna sommar!

Kära Medlemmar,

Vilken strålande vår! Jag tänker då inte i första hand på vädret, men istället på allt som rör KSSS. Det är en otrolig lyx att få sätta sig in i all vår verksamhet steg-för-steg som ny ordförande för Sällskapet. Det är imponerande vad vi gör och hur alla bidrar på olika sätt för klubbens bästa.

Jag måste få börja med Elitgänget. Stort grattis Anton & Fredrik i 470! Först tar de hem en världscupseger i Hyères bara för att kort därefter även säkra hem ett EM-guld. I båda fallen med god marginal till 2:an. Jag lärde mig nyligen av Fredrik vad hemligheten är: ”Vi har släppt på handbromsen”! Tänk så enkelt det kan verka.
Därtill plockade Jesper Stålheim hem ett EM-Brons i Laser, trots att han mest seglat 49:er sedan OS i Rio! Imponerande! Resten av Elitgänget visar också på god form och det bådar gott för 2018 års säsong i sin helhet. Ett stort fokus för många i vår elitgrupp handlar om att toppa i Åhus där hälften av OS platserna kommer att delas ut.

Sedan måste jag även få passa på och skryta med vårt Allsvenska lag. Efter en 2:a plats och 1:a plats på de två första delseglingarna så leder KSSS Allsvenskan 2018. Så stolt! Lycka till med de två kvarstående delseglingarna!

På ett bredare plan så har vi nyligen genomfört vårt andra styrelsemöte i den nya styrelsen. Vilket engagemang och vilken kompetens i rummet! Allt från det operativa via kansliet till det ideella ute i kommittéerna. Det finns mängder av planer, idéer, utmaningar och möjligheter och med detta gäng så kommer mycket positivt till klubbens gagn.

På hamnplan råder intensiv aktivitet för att färdigställa alla våra båtar inför säsongen och få ut en del av dem till lägerverksamheterna. 190 stycken båtar är det! Imponerande siffra! I ett samspel mellan de starka resurserna på kansliet och Båtkommittén lyckas vi år ut och år in att hålla vår stora båtflotta i skick.

Våra första kappseglingar är också levererade. BKK börjande med Vårrullen kring Valborg. I ytterst lätta vindar, ensiffrig värme och lätt regn; en utmaning med sporten vi valt är att vädrets makter är knepiga att påverka (förutom kring OS i Kina så klart). Sedan följde Saltsjöbadsregattan med 50-talet båtar över 5 klasser med Jörgen Sundelin som poetisk tävlingsledare! Vi har nu även levererat Sandhamn Open, med HKK i spetsen, en kappsegling för lite större båtar, i sant broschyrväder och som en bra uppvärmning för både seglare och funktionärer inför ÅF Offshore Race. Säsongen är igång!

Kring skrivborden planeras nu för alla övriga regattor, med särskilt fokus i närtid på ÅF Offshore Race. Det ser ut som vi kommer att slå deltagarrekord, så enormt kul.
Vi har även lite nyheter kring ÅFOR. En av mina favoriter är initiativet Lilla ÅFOR. Ambitionen är att samla 100-talet optimister att kappsegla runt Skeppsholmen. Härligt initiativ och kul att få visa upp våra ungdomar och samtidigt kittla de yngsta med en visning av vårt största kappseglingsevenemang ÅF Offshore Race. Vi har också ett överbokat nytt initiativ från vår Aktivitetskommitté: en tjejsprint i J70, en prova-på aktivitet, både för etablerade seglare till de som inte ännu provat på vår härliga sport. Över 60 tjejer är redan anmälda. Se till att ansluta till seglarfesten på Skeppsholmen juni 28 - juli 1 inklusive medlemsmingel.

Hur går det för våra ungdomar? Det började redan i mars med en stor regatta på Garda, med över 150 båtar på startlinjen. Därtill har KSSS juniorerna lyckats säkra hem ett antal platser i optimist till Junior VM och EM. På hemma plan har nu både träningsverksamheten i Ranängen och Saltsjöbaden påbörjats. I Ranängen har Träningskommittén tillsammans med ett stort antal engagerade föräldrar även levererat Gill Cup och över 90 optimister som kom till start. Sommarens läger är redan välfyllda och ett absolut glädjerop sjöngs ut på kansliet när den 3:e prästen säkrats upp för våra konfirmationsläger. Allt på banan.
(För den som är sugen förstår jag dock att det finns några få platser kvar till Läger 3, Juli 20-29, för 12-15 åringar, så missa inte den chansen!).

Avslutningsvis vill jag förmedla min lätt utopiska dröm: Jag vill träffa ALLA medlemmar i Sällskapet och lära mer om er syn på KSSS. Jag vill lära mig om era funderingar och önskemål kring klubben. Det kommer ta tid, men hör gärna av er med tankar och förslag på hur vi kan bli en ännu mer intressant och relevant klubb för dig som medlem. Mig hittar ni på epost: [email protected]

Nu tar vi oss an seglar- och lägersäsongen 2018 med stor entusiasm.

Seglarhälsningar,

Er tillgivne ordförande

Patrik

Visste du att...
...för ganska precis 100 års sedan, i slutet av 1918, i slutet av 1:a världskriget, lämnade KSSS sitt första klubbhus på Kastellholmen; den s.k. Skridskopaviljongen. Sedan 1884 hade Sällskapet haft detta som sitt klubbhus på sommaren, tillsammans med Skridskoklubben, som gemensamt nyttjade klubbhuset, men då under sin vintersäsong. Skridskoklubben lämnade klubbhuset strax efter sekelskiften medan Sällskapet blev kvar till 1918 då man sålde huset för 38,000:-. Därefter flyttade Sällskapet sin klubbverksamhet till Österskär, den s.k. Sättra-fladen, dit man även inköpt en paviljong. Där hade man samarbete med Stockholms Isjaktsklubb. Men det är en annan historia.

  

2018-03-18

Tack + rivstart på nya jobbet

Kära Medlemmar,

Ett stort och hjärtligt tack för ert förtroende och valet att rösta in mig som ordförande för Sällskapet: Sveriges och ett av världens främsta segelsällskap.
Vilken ära!

Även ett särskilt tack till vår tidigare ordförande Staffan med sin styrelse som lämnat över en stark och sund 188-årig yngling!

Jag ser mycket fram emot denna spännande och stimulerande utmaning!
Att tillsammans med styrelsen, kansliet och mängder med ideella resurser få vidareutveckla en redan helt fantastisk klubb.

Vem är jag? Jag är en långvägare! Jag har jobbat mig upp från verkstadsgolvet!
Från laserseglande elev i Saltis på tidigt 80-tal, via kappsegling i diverse kölbåtsklasser, funktionär på olika regattor, ledamot i Klubbkommittén ett par år, till ordförande i Bankappseglingskommittén och ledamot av styrelsen de senaste 5 åren.
Lite har jag förhoppningsvis hunnit lära mig om vårt Sällskap på vägen!

Den främsta av insikterna är vilken fantastisk klubb vi har! Vilken underbar verksamhet vi bedriver och vilket omfång! Både i fråga om åldrar vi vänder oss till (0-100+ år), mångfalden av aktiviteter, mängder av anläggningar och båtar i vår förvaltning och inte minst en härlig och stor grupp av ideella krafter som stöttar vår verksamhet i ur och skur tillsammans med kansliet i Saltsjöbaden. På kansliet hittar ni 16 drivna personer som stöttar vår verksamhet året runt och i kommittéerna hittar ni ytterligare 130 personer som ideellt engagerar sig. I tillägg har vi 100-tals funktionärer och ledare för våra läger under säsongen.
Vilka otroliga resurser! Tack till alla som bidrar till vår utveckling.

Några har frågat om vi nu, med nytt ledarskap på plats, kommer att göra många drastiska förändringar. Ni kan vara lugna! Jag vet att vi redan gör väldigt mycket och bra. Vi skall i första hand fortsätta att förfina vår verksamhet, höja kvalitén och sedan kommer vi säkert komma med lite nya idéer under vägen.

Mitt valspråk är ”För historien i framtiden”. I det ser jag att vi både tar med oss vår stolta historia in i framtiden, men även att vi skall skapa ny historia genom olika framgångar och aktiviteter i Sällskapets regi. Jag hoppas på ert bidrag i skapandet av ny historia!

Jag har nu varit i tjänst i 5 dagar och det har varit en härlig rivstart på nya jobbet. Årsmötet var synnerligen trevligt inklusive en fullsatt middag. 2 dagar senare deltog jag och vår Klubbdirektör, Stefan Rahm, vid Svenska Seglarförbundets årsmötet (den s.k. ”Seglardagen”). Det var mycket intressant att få en inblick i det bredare seglar-Sverige; från de små klubbarna till de större, från olika klassförbund till de olika distrikten. Det var positivt att lära om SSF:s starka ekonomi och flertalet intressanta initiativ för framtiden. Allt från klubbkonsulenter, miljöinitiativet ”Optimist för Havet” till prova-på verksamhet. Därtill kan jag meddela att stadgarna ändrades även här för första gången sedan 1973 (säkerligen inspirerade av KSSS stadgeändring! ). En förändring som är direkt relevant för KSSS är att klubbarna numera också får direkt rösträtt i SSF. Tidigare har det bara varit distrikten och klassförbunden som fått rösta inom SSF. Tillsammans med SSF och deras medlemmar skall vi säkerställa att allt fler får invigas i vår härliga sport, seglingen!

Det må vara snö utanför fönstret men ett segelsällskap som KSSS vilar aldrig. Det är fullt med aktiviteter inför nästa säsong och själv skall jag nu förbereda mitt första styrelsemöte i KSSS tillsammans med en ytterst slagkraftig styrelse. Vi har massor av aktiviteter att planera inför den stundande säsongen likväl som strategiska beslut på lite längre sikt.

Avslutningsvis vill jag be er om en tjänst. Jag vill lära mig om era funderingar och önskemål kring Sällskapet. Hör av er med tankar och förslag på hur vi kan bli en ännu mer intressant och relevant klubb för dig som medlem. Mig hittar ni på epost: [email protected]


Tack för ert förtroende! Det här skall bli enormt spännande och intressant!

Seglarhälsningar,

Er tillgivne ordförande

Patrik

 

2018-03-12

Sista blogginlägget – En sammanfattning av de gångna sju åren!

Detta har gjorts lite här och var men tänkte sist och slutligen även i bloggen sammanfatta vad vi haft för oss de gångna sju åren. Här är några saker som jag tycker att vi kan vara särskilt stolta över:

Att satsa på framtiden - Ungdoms- och träningsverksamheten

Detta kanske det viktigaste vi gör, att locka nya generationer till seglingen, och här har vi ett stort ansvar att det blir bra.

Då kan man vara särskilt nöjd över förbättringen av vår lägerverksamhet. Jag har skrivit mycket om detta genom åren men genom en proffsigare rekryteringsprocess av ledare samt bättre utbildning och värdegrundsarbete har kvaliteten ökat markant. Eftersom sällskapet har över 1000 barn och ungdomar på läger och i träning varje år har vi en viktig uppgift att bibehålla dem i verksamheten och utveckla deras intresse för segling.

Och visst är det fantastiskt att vi säljer ut många av lägren direkt på nyårsnatten. Vi har också utökat antalet konfirmationsläger från 2 till 3 för att möta efterfrågan men det är ändå ett betydligt större tryck än vi kan möta.

Träningsverksamheten i Saltsjöbaden och Ranängen har aldrig varit mer omfattande och idag är det över 300 personer som är aktiva här. Ett resultat av detta är att vi idag har Sveriges mest framgångsrika optimistjolle-team.

Elitsegling – det går bra nu!

Den dubbla Americas Cuputmaningen genom Torbjörn Törnqvists Team Artemis har naturligtvis varit en stor höjdpunkt för KSSS och för svensk segling i stort. Förutom stoltheten utmaningen skänkt oss har vi också kunnat skicka över ett antal av våra unga lovande seglare för att vara aktiva ombord på båtarna eller runt projektet. Helt fantastiskt.

En annan given höjdpunkt är ju Fredrik Lööfs och Max Salminens OS-guld i Starbåt 2012. Enda smolket i glädjebägaren var att de inte fick bragdguldet, något som än idag framstår som svårbegripligt.

Vi har genom Niklas Zennström vunnit bland annat Fastnet Race, Mini Maxi VM och TP 52 VM, kanske några av de mest konkurrensutsatta startfält man kan ge sig in i.

Vi har också vunnit en uppsjö av VM-medaljer, EM-medaljer och SM-guld i både bankappsegling och havskappsegling. KSSS har vunnit Mästarnas Mästare fler gånger än inte och Allsvenskan i Segling två gånger av tre. Det sistnämnda evenemanget har varit väldigt lyckat och inte minst påvisat att det finns duktiga seglare i i snart sagt varenda vik runt om i landet.

Slutligen har vi sedan 2011 genom särskilda insamlingar kunnat stötta våra elitseglare i deras satsning mot bland annat OS med totalt 18 Mkr.

Bygg, bygg, bygg!

KSSS har de gångna sju åren investerat 30 Mkr utan att ta en krona i lån. Vi ha också genom Telegrafholmsbygget tillskansat oss anläggningar i form av servicehus och bryggor till nästan samma värde. Därtill gav Telegrafholmsprojektet ett kapital som vi har fonderat.

De 30 miljonerna har genererats dels genom överskott i verksamheten och dels genom generösa donationer. Därmed har vi bland annat kunnat bygga ett nytt servicehus i Sandhamn och ett på Lökholmen (klart till sommaren), ett nytt klubbhus och ny hamnplan i Ranängen i Djursholm, ny hamnplan, ny regattahamn och renoverade omklädningsrum i Saltis, renovering av Sjövillan och mycket annat.

Allt detta har möjliggjorts av ett enormt arbete av både ideella krafter och kansliet. Jag vill här särskilt tacka Göran Edin som efter sina 6 år som ordförande i Intendentkommittén med rätta borde kunna titulera sig storbyggmästare.

Att sticka ut hakan - Kappseglingar och arrangemang

Här måste jag först lyfta fram ÅF Offshore Race. Första starten inne i Stockholm gick av stapeln 2011, mitt första år som ordförande. Det var många som var skeptiska till förändringen (vilket ju är den reaktion förändringar inte sälla utlöser), men i retrospektiv går det inte att beskriva förändringen som något annat än en succé: antalet startande båtar är betydligt fler, intresset för arrangemanget bland allmänhet och media har ökat exponentiellt och arrangemanget genererar nu en vinst istället för en förlust. Tack ÅF för att ni gav oss modet att prova något helt nytt.

Vi har återupprättat Sandhamnsregattan som en mästerskapsregatta och en mycket populär Classicregatta på vad många tycker är Sveriges bästa kappseglingsvatten utanför Sandhamn.

KSSS Olympiska Regatta är en av de saker som värmer ett ordförandehjärta mest. I år var det cirka 520 jollar från i stort sett hela Nordeuropa som samlades, Sveriges största kappsegling. Genom en herkulisk insats av ideella krafter och kansliet klarar vi år efter år av att inte bara arrangera regattan utan att göra den bättre och bättre.

Totalt brukar vi ordna cirka 15 kappseglingar per år och min värld borde vi få Seglarförbundets pris för bästa kappseglingsarrangör varje år. Men det vore kanske tråkigt för det andra klubbarna…

Klubbkänsla och medlemsnytta

Det var rubriken på min allra första ledare i KSSS för 7 år sedan. Och även här har vi rört oss framåt. Antalet sociala aktiviteter har ökat kraftigt, inte minst genom vår tillgång till Klubbarnas Klubb på Djurgården men också genom alla de möjligheter som står oss till buds till exempel i samband med ÅF Offshore Race.

Något som också bidragit till att underblåsa Klubbkänslan är att vi tre gånger under de senaste 7 åren (de tre gånger som undersökningar gjorts) hamnat på listan över världens 10 ledande segelsällskap. Man har där bland annat lyft fram vår förmåga att få fram nya seglare i världsklass, vår höga aktivitetsnivå, vår ungdomsverksamhet, Gotland Runt/ÅF Offshore Race och därtill naturligtvis att vi är världens näst största och femte äldsta segelsällskap. What is there not to love?

En annan bidragande faktor till klubbkänslan är vår förbättrade kommunikation med ett ökat nyhetsflöde, bättre hemsida och med sociala medier som en allt viktigare kanal.

Och vad gäller medlemsnytta har vi utöver det uppenbara som lägre pris i hamnar, förtur till läger och utskick av KSSS-aktuellt och årsbok också upprättat en stor mängd samarbeten där du som medlem kan få rabatter. Det är bara att börja botanisera.

Det blev ett långt inlägg men det beror på att vi gjort mycket!

Trots att samhället förändrats på alla tänkbara sätt sedan KSSS grundandes 1830 kan vi känna en stolthet över att vi lyckats hålla oss relevanta och intensivt aktiva vilken vår omfattande verksamhet är ett bra bevis på.

Tack till alla ideella krafter, kansli och medlemmar som gjort den utvecklingen möjlig!


Staffan

 

2018-02-20

Tack för de här 7 åren!

Efter sju fenomenalt roliga år är det dags för mig att lämna ordförandeskapet vid årsmötet den 14:e mars. Tack till alla er som bidragit till att KSSS är ett av världens ledande seglingssällskap.

Att vara ordförande i KSSS har varit en glädje och förmån. Alla jag fått träffa och allt jag fått uppleva har gjort detta till sju fantastiska år. Och så har vi fått en del gjort också (tänker ta mig friheten att redovisa lite av detta som min svanesång på den här bloggen i några omgångar fram till årsmötet)!

Valnämnden har presenterat min kusin Patrik Salén som sitt förslag till ny ordförande. Efter att ha tillbringat större delen av min vuxna seglingskarriär i både Drake och havskappsegling tillsammans med honom, liksom att ha sett honom som ordförande i Bankappseglingskommittén de senaste 6 åren, vet jag att han kommer att göra ett förträffligt jobb som ordförande för KSSS

Jag vill tacka alla ideella krafter inom sällskapet, ni är fantastiska och det fundamentet på vilket KSSS vilar. Särskilt vill jag tacka alla styrelseledamöter under de här 7 åren för ert enorma engagemang och er vilja att driva era kommittéer och därmed sällskapet framåt. Därtill vill jag tacka vårt kansli och alla dess anställda under den här tiden, ni gör ett fantastiskt jobb. Jag vill tacka de tre klubbdirektörer som jag haft nästan daglig kontakt med och så vill jag tacka min familj som tålmodigt låtit mig lägga så mycket tid på KSSS under de här gångna åren.

Slutligen skulle jag vilja tacka er medlemmar, alla 5 700, gör KSSS till det vi är idag, ett av världens ledande segelsällskap. Fortsätt med det!

Staffan Salén
Ordförande

 

2018-01-24

Många höjdpunkter under 2017!

KSSS har lagt ännu ett hektiskt år till handlingarna och det finns anledning att stanna upp och rekapitulera i alla fall några av de höjdpunkter som passerat under 2017 i vårt remarkabla sällskap:

Kappsegling och Träning

 • Americas Cup gick av stapeln i Bermuda och KSSS var en av sex representerade klubbar genom Torbjörn Törnquists Team Artemis. Efter en mycket tight utmanarfinal fick den Svenska båten finna sig i att se Nya Zeeland gå vidare och lätt slå USA i finalen. Sverige har aldrig varit närmare att vinna Americas Cup och klubben känner stor tacksamhet och stolthet för den insatsen som Team Artemis gjorde i vårt namn. Därtill hade KSSS ett renodlat svenskekipage i Youth Americas Cup som avhölls samtidigt som det stora AC på Bermuda. Laget slutade på en hedrande fjärdeplats i hårdaste möjliga konkurrens.
 • Återigen slog vi rekord i antalet personer i träningsverksamhet och lyckades faktiskt nå det högt uppsatta målet i vår femårsplan att ha minst 300 aktiva i träning 2017. Sällskapets omfattande investeringarna i anläggningarna i Saltsjöbaden och Ranängen i Djursholm de senaste åren och en kader mycket duktiga tränare har inneburit att KSSS idag har Sveriges kanske bästa träningsförutsättningar.
 • Efter OS i Rio 2016 tog KSSS sikte mot OS Tokyo 2020 genom en ny Elitinsamling. Våra OS-deltagare visade omedelbart framfötterna genom ett VM-silver för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470, en femteplats på VM för Jesper Stålheim i Laser samt en seger på för-VM i Laser Radial för Josefin Olsson. Därtill tog Julia Gross och Hanna Klinga en fin fjärdeplats på EM i 49:er FX. Framtiden ser ljus ut.
 • KSSS plockade hem 7 SM guld under året. Då skall man också konstatera att våra elitseglare antingen inte hade SM i sina klasser eller inte deltog. I Mästarnas Mästare fick våra 470-killar ett wild card vilket de tackade för genom att vinna tävlingen efter en dramatisk målgång.
 • KSSS vann allsvenskan i Segling för andra gången på tre år. Detta innebär att KSSS kommer att segla Champions League och Northstream Race 2018.
 • Internationellt har KSSS seglare också visat framfötterna och vi har haft deltagare i de flesta större regattor som varit under året inklusive olika superyachtregattor i Medelhavet och Karibien. Bland internationella medaljer vill jag särskilt framhålla Patrik Forsgren och Pro4U som återigen visade framfötterna genom att ta guld på EM i havskappsegling i ORCi.
 • Våra optimistjolleseglare visade varför de idag är betraktade som Sveriges bästa Optimistflotta genom att ta 6 av de 10 första platserna i Optimisternas Rikskval där man kvalificerar sig för NM, EM och VM.

Arrangemang och läger

 • ÅF Offshore Race/Gotland Runt 80-årsjubilerade och genomfördes för 7:e gången med start inne i Stockholm. Antalet anmälda båtar var 252 stycken, en ökning med cirka 10 procent jämfört med föregående år. Segrade gjorde Imperiet med Paul Nord som skeppare. Ludde Ingwall med CQS slog sitt eget banrekord som han innehavt med Nicorette sedan många år tillbaka. Både publikt, medialt och kommersiellt var tävlingen en stor succé. Det viktigaste är dock att antalet deltagare ökar eftersom det visar att arrangemanget lockar nya seglare i en tid då andra seglingar tappar.
 • Sandhamnsregattan avhölls i varierande vindar och hade i år både en stor classic klass och dessutom SM i Laser Master.
 • Olympiska regattan lockade hela 520 jollar med tillhörande seglare, föräldrar och ribbåtar. Detta är Sveriges största jolleregatta och vi på KSSS känner stor stolthet över hur detta arrangemang, genom fantastiska insatser mellan ideella krafter och kansli, blivit en kappsegling till vilken seglare vallfärdar från hela Norden och Östersjöområdet.
 • Återigen var det stor efterfrågan på våra läger. Slussarna öppnar vid midnatt på nyårsnatten och efter 90 minuter hade vi cirka 250 anmälningar. Under det första dygnet brukar det komma in cirka 500 anmälningar! Vill man vara säker på en plats bör man således hänga på låset/nätet vid tolvslaget.
 • Vi har under året haft över 1 000 ungdomar i läger och träningsverksamhet. Vi är särskilt stolta och nöjda över det omfattande värdergrundsarbete och den ökade satsningen på utbildning av våra ledare som genomförts de senaste åren.
 • Eskaderseglingarna hade gott deltagande. Kommittén jobbar dessutom med planeringen för både Vikingaträff och NAS-eskader de kommande två åren.
 • Klubbkommittén inledde året med att arrangera Kungliga Klubbarnas Fest med England som värdland. Vinterträdgården var kraftigt utsåld och gästerna underhölls bland annat av Sven-Bertil Taube vars familj ju stått sällskapet nära i snart 100 år. Därefter har året fyllts med sedvanliga träffpunkter för medlemmar och seglare som till exempel regattamiddagen vid ÅFOR, medlemsmingel på Klubbarnas Klubb och samkväm i samband med våra regattor.

Anläggningar och ekonomi

 • KSSS nya Klubbdirektör Stefan Rahm tillträdde. Stefan har en gedigen seglarbakgrund och kom närmast som rollen som Förbundsdirektör i Svenska Seglarförbundet.
 • Som redovisats på olika ställen har KSSS lagt sin gångna femårsplan till handlingarna och har därtill tagit fram en strategisk plan för de kommande fem åren. Denna är viktig då den blir styrande för vilka prioriteringar inte minst ekonomiskt. En viktig övergripande målsättning är att få fler seglare som håller på längre, eller för att citera Riksidrottsförbundets devis ”Så många som möjligt, så länge som möjligt”.
 • Under året påbörjades bygget av ett nytt centralt placerat servicehus på Lökholmen. Detta innebär att barnen inte längre kommer att behöva traska upp till det gamla huset i skogen (som stod där redan på min tid på 1970-talet). En välkommen uppgradering.
 • Även på Sandhamn började bygget av ett nytt servicehus för att kunna erbjuda våra medlemmar och övriga hamngäster en ännu bättre service. Huset kommer att stå klart sommaren 2018 och kommer då förutom duschar och toaletter också att erbjuda tvättmöjligheter.
 • Även på Telegrafholmen är nu hamnen sent omsider levererad. Detta kommer att möjliggöra fler valmöjligheter för våra båtgäster under 2018.
 • Under de senaste 7 åren har vi investerat cirka 30 Mkr i våra anläggningar utan att ta en krona i lån.
 • Ekonomin är således i gott skick. Genom en succesiv förbättring av både intäkter och kostnader har vi kunnat skapa utrymmer för att göra de senaste årens investeringar i våra anläggningar. KSSS omfattande balansräkning ställer ständiga krav på underhåll.

Även 2018 kommer att ha en hel del spännande att bjuda på, det återkommer vi till inom kort.

Staffan