Jobba som hamnvakt

Rekryteringen av hamnvakter till sommaren 2023 öppnar strax efter årsskiftet.

Maila ditt CV och ett personligt brev till [email protected]

Just nu söker vi personer till följande positioner:

  • Hamnvakt Sandhamn
  • Hamnvakt Lökholmen
  • Hamnvakt/meck Lökholmen

Allmän info gällande jobbet som hamnvakt: 

För att jobba som hamnvakt på Lökholmen har vi två krav:

  • Avklarad gymnasieutbildning
  • Flytande Svenska

Inget krav på nautisk kompetens men det är meriterande. I övrigt vill vi att du har ett stort intresse för båtliv, god serviceanda och goda sociala egenskaper. Avklarad värnplikt är ett stort plus.

Exempel på arbetsuppgifter för Lökholmen:

- Ta betalt av gästande båtar. 
- Bemanna hamnkontoret (hamnavgifter och enklare försäljning så som glass)
- Se till att anläggningens faciliteter så som hamnkontor, bastu, duschar och toaletter hålls rena och presentabla. 
- Övrigt underhåll av anläggningen (t.ex. enklare snickeriarbeten). 
- Administrering av bokningar för vandrarhemmet på Lökholmen och Telegrafholmen sköts.

För att jobba som hamnvakt i Sandhamn har vi tre krav:

  • Avklarad gymnasieutbildning
  • Fartygsbefälsexamen Klass VIII (samt giltigt läkarintyg för sjöfarare)*
  • Flytande Svenska

I övrigt vill vi att du har ett stort intresse för båtliv, god serviceanda och goda sociala egenskaper. Avklarad värnplikt är ett stort plus.

Exempel på arbetsuppgifter för Sandhamn:

- Bemanna gästhamnens bryggor för att smidigt och effektiv kunna välkomna och ta emot gästande båtar.
- Köra passbåten som går mellan Sandhamn, Lökholmen och Telegrafholmen
- Incheckning och utcheckning av båtar på hamnkontoret.
- Se till att anläggningens faciliteter så som hamnkontor, duschar och toaletter hålls rena och presentabla.
- Övrigt underhåll av anläggningen (t.ex. enklare snickeriarbeten).

*Endast krav fr.o.m eventuell anställning och framåt. Om du går kursen eller funderar på att ta Fartygsbefälsexamen Klass VIII är du även välkommen att söka tjänsten.

Boende ingår i alla tjänster. 

 

 

JOBBET SOM HAMNVAKT

Alva, Erik och Clara jobbar under sommaren som hamnvakter i Sandhamns gästhamnar och nedan svarar de på tre frågor gällande jobbet som hamnvakt. 


Vad fick dig att söka till jobbet som hamnvakt?

- Alva: Det som fick mig att söka till Lökholmen var tanken på att få kombinera så mycket roligt i ett och samma jobb. Möjligheten att få jobba med sitt skärgårdsintresse i en underbar miljö tillsammans med flera andra härliga kollegor. Att få jobba på en arbetsplats där man är utomhus till största del och får vara aktiv lockade mig. Att få ha skärgården som arbetsplats på sommaren är inte helt fel.

- Erik: Hela mitt liv har jag varit ute i skärgården, så min dröm är att få jobba med båtar och få jobba i skärgården. När jag fick höra om jobbet på Sandhamn lät det lite för bra för att vara sant. Jobbet i sig lät sjukt kul och faktumet att man fick bo på ön med alla kollegor under sommaren lät också grymt. 

- Clara: Hela mitt liv har jag . spenderat mina somras ute i skärgården med familjens båtar så därifrån har båt och . skärgårdsintresset bara växt. När jag tog studenten från Marina Läroverket hade jag även utbildningen som behövs för att få jobba i Sandhamn (Fartygsbefäl klass 8) så då fanns det ingen anledning till att inte söka ett utav skärgårdens bästa sommarjobb! 

 

Vad är det viktigaste inom jobbet som hamnvakt enligt dig?

- Alva: Det som är viktigt att tänka på i jobbet som hamnvakt är ett intresse för skärdgård och någon som gillar att jobba i grupp och bemöta kunder. Ett glatt humör är också väldigt viktigt, både i och med bemötandet av kunder där du är den första gästen möter. Det är också viktigt med en härlig inställning till dina kollegor som man jobbar så tätt med hela sommaren. Det är också viktigt att du vågar till ansvar och känner dig bekväm i stressiga situationer. 

- Erik: Det absolut viktigaste med detta jobb är att alltid bemöta gästerna i hamnen med ett stort leende och glatt humör. Vi strävar alltid efter att ge den absolut bästa servicen vi kan. Det är även viktigt att alltid ha viljan att göra det lilla extra för gästen. En sista sak som kan vara värt att tänka på är att kunna hålla lugnet, ibland blir det stressigt under arbetsdagen och idessa fall är det viktigt att vara lugn och sansad för att inte göra något fel.

- Clara: Det viktigaste med jobbet som hammnvakt är att alltid göra sitt absolut främsta för att ta emot och välkomna våra gäster på bästa sätt. Att alltid hålla humöret uppe och att ge känslan det lilla extra är minst lika viktigt. Alla gäster ska känna att de har blivit väl omhändertagna, haft en bra vistelse(kort som lång) och känna att Sandhamn är värt ett besök till.

 

Vad är det bästa med att jobba som hamnvakt?

- Alva: Det absolut bästa med jobbet är möjligheten att få vara ute och jobba en hel sommar och lära känna alla kollegorna. Samhörigheten med kollegorna under arbetstid och utanför gör jobbet till det bästa.

- Erik: Efter min första sommar på Sandhamn kunde jag inte varit lyckligare, det var definitivt den bästa sommaren jag haft. Förutom faktumet att jag fick jobba i en drömmiljö så fick jag vänskaper för livet. Umgänget på Sandhamn är så sjukt kul och härligt! Alla vi kollegor blir som en enda stor familj.

- Clara: Det absolut bästa med att jobba som hamnvakt är att få spendera en hel sommar ute i skärgården, träffa många underbara människor, få bo med sina kollegor och den mysiga stämningen på ön. Det är en unik upplevelse som jag kommer ha nytta av och minnas hela livet.