Jobba som hamnvakt 2024

Rekryteringen av hamnvakter till sommaren 2024 är nu avslutad. Stort tack till alla sökande!

Maila ditt CV och ett personligt brev till [email protected].

Just nu söker vi personer till följande positioner:

  • Hamnvakt Sandhamn
  • Hamnvakt Lökholmen
  • "Meck" Sandhamn/Lökholmen (start i april)

Allmän info gällande jobbet som hamnvakt: 

För att jobba som hamnvakt på Lökholmen har vi två krav:

  • Avklarad gymnasieutbildning
  • Flytande Svenska

Inget krav på nautisk kompetens men det är meriterande. I övrigt vill vi att du har ett stort intresse för båtliv, god serviceanda och goda sociala egenskaper. Avklarad värnplikt är ett stort plus.

Exempel på arbetsuppgifter för Lökholmen:

- Ta betalt av gästande båtar. 
- Bemanna hamnkontoret (hamnavgifter och enklare försäljning så som glass)
- Se till att anläggningens faciliteter så som hamnkontor, bastu, duschar och toaletter hålls rena och presentabla. 
- Övrigt underhåll av anläggningen (t.ex. enklare snickeriarbeten). 
- Administrering av bokningar för vandrarhemmet på Lökholmen och Telegrafholmen sköts.

För att jobba som hamnvakt i Sandhamn har vi tre krav:

  • Avklarad gymnasieutbildning
  • Fartygsbefälsexamen Klass VIII (samt giltigt läkarintyg för sjöfarare)*
  • Flytande Svenska

I övrigt vill vi att du har ett stort intresse för båtliv, god serviceanda och goda sociala egenskaper. Avklarad värnplikt är ett stort plus.

Exempel på arbetsuppgifter för Sandhamn:

- Bemanna gästhamnens bryggor för att smidigt och effektiv kunna välkomna och ta emot gästande båtar.
- Köra passbåten som går mellan Sandhamn, Lökholmen och Telegrafholmen
- Incheckning och utcheckning av båtar på hamnkontoret.
- Se till att anläggningens faciliteter så som hamnkontor, duschar och toaletter hålls rena och presentabla.
- Övrigt underhåll av anläggningen (t.ex. enklare snickeriarbeten).

*Endast krav fr.o.m eventuell anställning och framåt. Om du går kursen eller funderar på att ta Fartygsbefälsexamen Klass VIII är du även välkommen att söka tjänsten.

Boende ingår i alla tjänster. 

 

 

JOBBET SOM HAMNVAKT

Alexandra, Leopold och Sophia jobbade den gånga sommaren som hamnvakter i Sandhamns gästhamnar och nedan svarar de på tre frågor gällande jobbet som hamnvakt. 


Vad fick dig att söka till jobbet som hamnvakt?

- Alexandra: Min syster hade två år innan arbetat som hamnvakt och jag blev därigenom inspirerad och rekommenderad att söka jobbet själv. Hon hade pratat väldigt gott om arbetet i sig men även hela upplevelsen av att få bo i skärgården under sommaren med härliga människor i liknande ålder. 

- Leopold: Jag har alltid varit intresserad av båtar och skärgården så att få jobba med det var väldigt lockande. Sandhamn som plats är dessutom helt fantastisk, möjligheten att spendera sin sommar där ute lät nästan för bra för att vara sant. Jag var även ute efter något som skulle utveckla min båtkunskap vilket detta jobb verkligen gör.

- Sophia: Sedan jag var liten har jag alltid spenderat mina somrar ute i skärgården, så att börja jobba på Sandhamn var ett solklart val för mig. Att köra båt dag in och dag ut, träffa nya människor och spendera varje minut ute i solen är ju varje persons dröm! Jag började som hamnvakt på Sandhamn för två år sedan och har inte ångrat mig en sekund sedan dess. 

 

Vad är det viktigaste inom jobbet som hamnvakt enligt dig?

- Alexandra: Jag skulle säga att det viktigaste inom jobbet som hamnvakt är att gå in med en bra inställning. Eftersom arbetet omfattar extremt mycket kundkontakt är det väldigt viktigt att alltid ha en positiv inställning till gästerna som kommer in i hamnen samt till sina kollegor för att få alla att känna sig välkomnade. 

- Leopold: Det viktigaste med att jobba som hamnvakt är att du alltid ska bemöta nya kunder med ett leende på läpparna och sträva efter att ge den bästa möjliga servicen. Det är även viktigt att man kan behålla lugnet i stressiga situationer. Hamnvakterna är lite ansiktet utåt för KSSS så man måste alltid tänka på att bete sig professionell när man har på sig arbetskläderna. 

- Sophia: Jag skulle säga att ett glatt humör är både nyckeln och det viktigaste till en lyckad arbetsdag och sommar. Jobbet kan vara stressigt och även påfrestande i vissa stunder, då är det viktigt att hålla lugnet och ta hjälp av dina kollegor, alla vill gästernas och hamnens bästa! Var inte rädd att ta ansvar och ta tiden för att göra det lilla extra för kunden, bemötandet av oss är det som får våra gäster att besöka oss igen! 

 

Vad är det bästa med att jobba som hamnvakt?

- Alexandra: Det bästa med att jobba som hamnvakt är kombinationen att få arbeta med roliga kollegor, att få arbeta i den svenska skärgården och att få träffa nya människor varje dag på bryggorna från olika delar av Sverige men även från hela världen.

- Leopold: Det absolut bästa med att jobba på Sandhamn är samhörigheten som man får kollegorna emellan, det är väldigt häftigt att uppleva hur tajta man blir på bara en sommar. Sedan så är jobbet enormt roligt och man lar sig nya saker varje dag!

- Sophia: Det bästa med att vara hamnvakt på KSSS är känslan av den gemenskap man får bland sina kollegor. Vi blir som en enda stor oslagbar familj! En sommar på Sandhamn är en sommar man sent glömmer. Med tanke på att du jobbar på en sådan underbar ö som Sandhamn och får vänner för livet, kan jag inte ens tänka mig dagen jag kommer sluta.