Allsvenskan Segling 2019

Ända sedan Allsvenskan Segling startade 2015 har KSSS varit med och resultatet har varit väldigt bra alla fyra säsongerna, vinst första året, tvåa 2016 och vinst det två senaste åren. KSSS har som mål att vara med i absoluta toppen av Allsvenskan, vilket ger oss möjlighet att delta i Sailing Champions League.

För KSSS är det självklart att vara med och satsa på Allsvenskan Segling av flera anledningar. Först och främst ger det klubben och därmed våra medlemmar möjlighet att delta i ett modernt seglingsformat och en attraktiv aktivitet. Sen är det självklart att vi, som en del av svensk segling är med i ett sammanhang som utvecklar och driver seglingen framåt i Sverige.

Vidare så har det ju också gett oss som klubb möjlighet att delta i Champions League och även North Stream Race.

Planering för säsongen pågår och uttagning till 2019 års lag är igång. Niklas Edler är lagledare och ansvarar för uttagningen tillsammans med KSSS Bankappseglingskommitté. Målet att vara med i absoluta toppen av Allsvenskan. Samtidigt är ambitionen att fler yngre seglare skall få möjlighet att ingå i laget och att truppen består av totalt ca 16 personer, dvs att olika besättningar i varje deltävling.

Eftersom vi har ett stort underlag av seglare vill vi ha en bredd vad gäller ålder, erfarenhet, kölbåtsseglare och jolleseglare. Vi har en tanke om att ha med några äldre erfarna seglare som skall kunna dela med sig av sina erfarenheter till yngre talangfulla och ambitiösa seglare som i sin tur kan bidra med tempo, energi och sina erfarenheter.

Uttagning av KSSS Allsvenska lag görs enligt följande:

  • Ansvariga skeppare för var och en de fyra deltävlingarna tas ut, med målsättning att de skall kunna vara med i absoluta toppen, dvs placering 1-3.
  • Skepparna tar ut sina besättningar i samråd med lagledaren. Besättningen skall bestå av totalt 4 personer, och om man vill ytterligare en reserv.
  • 2 personer i besättningen skall vara är under 25 år eller yngre. Dessa ”regler” är lite ambitiösare än SSF-regler, men är till för att få fler yngre seglare in i Allsvenskan.
  • Besättningen på varje deltävling ska bestå av minst en person av varje kön.
  • Ambitionen är att ingen seglar mer än en deltävling, men det kan givetvis göras om det behövs för att lyckas pussla ihop hela säsongen.
  • Skepparen bör i någon form delta i KSSS Andelssegling i J/70.

Är du intresserad av att vara skeppare eller att ingå i en besättning anmäler du dig till [email protected] senast 15 februari. Ange vilken eller vilka av de fyra deltävlingarna som du är intresserad av. Skriv även ett par rader om dina kappseglings meriter och vilka besättningspositioner som du föredrar.

Ansvaret för KSSS lag i Allsvenskan ligger hos Bankappseglingskommittén. Frågor? Kontakta gärna via [email protected].

Snabbfakta Allsvenskan Segling 2019

-        18 klubblag
-        Sprintsegling med 6 st båtar i varje race
-        Korta kappseglingar som är 10 – 15 minuter långa
-        Upp till 15 flighter = 45 race
-        Fyra deltävlingar:
17 – 19 maj, Strängnäs
31 maj – 2 juni, Malmö
23 – 25 augusti, Örnsköldsvik
13 – 15 september, Västerås 

Allsvenskan Segling är en ligaserie där 18 klubblag tävlar mot varandra. Allsvenskan Segling består av fyra deltävlingar över säsongen. Efter sista deltävlingen kan vinnaren utse sig till titeln "Sveriges bästa kappseglingsklubb".

Kappseglingarna avgörs i så kallade sprintseglingar med sex stycken likadana segelbåtar av typen J/70. Sprintsegling innebär att vare kappsegling tar ca 10 – 15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med upp till 45 kappseglingar (ca 15 stycken per klubblag). Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner.

Länk till Allsvenskan